Kültür Sanat5. İstanbul Tasarım Bienali beş yeni eserle veda ediyor

5. İstanbul Tasarım Bienali beş yeni eserle veda ediyor

08.04.2021 - 13:30 | Son Güncellenme:

5. İstanbul Tasarım Bienali’nin şehrin farklı noktalarına yayılan yerleştirmelerine, 1 Nisan itibariyle yenileri eklendi. Ekim 2020'den bu yana evrilerek devam eden bienal son etabını 24 Nisan’da, gün boyu sürecek bir çevrimiçi etkinlikle tamamlayacak.

5. İstanbul Tasarım Bienali beş yeni eserle veda ediyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, VitrA sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen, Borsa İstanbul’un Yüksek Katkıda Bulunan Kuruluş olarak destek verdiği 5. İstanbul Tasarım Bienali, fiziksel ve dijital mecralarda gelişmeye devam ediyor. 24 Nisan Cumartesi günü çevrimiçi yayımlanacak Pek Kapanış Sayılmaz! başlıklı etkinlikle bienalin bir evresi daha tamamlanıyor. Bienalin 1 Nisan’da başlayan bu son etabında, şehrin farklı noktalarına yayılan yerleştirmelere beş yeni eser daha ekleniyor. Yeni Yurttaşlık Ritüelleri projeleri kapsamında Orkan Telhan ve elii’nin IMNA desteğiyle tasarladığı İstanbul’un Mikrobik Meyveleri Özgürlük Parkı’nda; public works ile Freddie Wiltshire ve Billy Adams’ın imzasını taşıyan Özenle Kurutun Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’nde; Martí Guixé’nin tasarladığı Güneş Mutfağı İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde 1 Nisan’dan bu yana görülebiliyor. Studio Ossidiana’nın göçebe pavyonu Büyükada Şarkı Hatları, 26 Nisan’da Büyükada-Haliç seferlerine başlayacak. Stigmerjiyi Aramak Ekibi’nin Stigmerjiyi Aramak isimli uydu projesi ise 30 Nisan’dan itibaren Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu bahçesinde görülebilecek.

Haberin Devamı

 

Nisan ayında ziyarete açılacak yeni eserler

Küratörlüğünü Mariana Pestana’nın Sumitra Upham ve Billie Muraben ile birlikte yürüttüğü, Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım başlıklı bienalde Nisan ayında ziyarete açılan eserler şunlar:

Özenle Kurutun

public works ile Freddie Wiltshire ve Billy Adams’ın Özenle Kurutun adlı projesinin çıkış noktası Türkiye mutfağına özgü, sebzeleri açık havada, evlerin çatılarında kurutarak saklama âdeti. Gıda kurutma ve saklama işini kolektif bir yurttaşlık pratiğine dönüştüren projede, kurutma süreci ve bu sürece başvuran kültürler incelenirken bir yandan da dünya çapında kurutma ritüellerini denemek ve tartışmak amacıyla çeşitli sebzeler toplanıyor. British Council ve Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle hayata geçirilen proje, Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’nde kalıcı olacak.

İstanbul'un Mikrobik Meyveleri
Orkan Telhan ve elii (Bir IMNA projesi) tarafından üretilen İstanbul’un Mikrobik Meyveleri, İstanbul bostanlarının karmaşık tarihlerini mikroorganizmaların perspektifinden anlatan bir platform. Bir toprak mikrobiyolojisi laboratuvarıyla bir meyve ağacının melezi, bir bahçeler bahçesi olan bu platformda, tarihi 1500 yıl kadar geriye uzanan çeşitli İstanbul bahçelerinden toplanmış mikrobik kültürler sergileniyor. Acción Cultural Española (AC/E), Weitzman School of Design ve Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleşen proje, 30 Nisan’a kadar, Özgürlük Parkı’nda görülebilir.

Güneş Mutfağı
Martí Guixé’nin Güneş Mutfağı adlı projesi, gücünü alternatif bir enerji kaynağından, Güneş’ten alıyor. Tamamen hava durumuna bağlı olan bu mutfak bizi çevreyle tekrar ilişki kurmaya, beklenmedik olanla başa çıkmaya ve nihayetinde doğaya tabi olmaya davet ediyor. İstanbul’un sokak yemeği kültüründen ilham alan bu proje, Acción Cultural Española (AC/E) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin destekleriyle hayata geçirildi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsünde kalıcı olacak.

Haberin Devamı

 
Büyükada Şarkı Hatları
Studio Ossidiana’nın ürettiği Büyükada Şarkı Hatları, hem bir tasarım projesi hem de bir yolculuk. Bitkilere, toprağa, böceklere ve kuşlara ev sahipliği yapan bu yüzer bahçe, Adalar boyunca ilerledikten sonra anakaraya yönelirken; yolculuk sırasında bahçe insanlara ve hayvanlara, etkinliklere ve sohbetlere ev sahipliği yaparak takımadalara özgü yaşamın ve öykülerin yerleştiği bir göçebe pavyona dönüşecek. Stimuleringsfonds, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteğiyle gerçekleşen proje, 26 Nisan-13 Haziran tarihleri arasında, Büyükada-Haliç hattında görülebilecek. Ayrıntılar için empathyrevisited.iksv.org’u takipte kalın.

Stigmerjiyi Aramak
Stigmerjiyi Aramak Ekibi’nin Stigmerjiyi Aramak isimli projesi, tasarım dilleri ve sistemlerine dair süregiden bir araştırma. Platform, geçici sergiler, pedagojik deneyler, yuvarlak masa sohbetleri, konferanslar ve yayınlarla, fiziksel ve fiziksel olmayan yollardan “besleniyor”. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteğiyle gerçekleşen projenin fiziksel bir sergi olarak tasarlanan Episode II başlıklı ikinci etabı, 30 Nisan-26 Mayıs tarihleri arasında, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu bahçesinde görülebilecek. Sergiye girişler rezervasyonla yapılabilecek. Ayrıntılar için empathyrevisited.iksv.org’u takipte kalın.

Haberin Devamı

Gün boyu sürecek bir kapanış etkinliği: “Pek Kapanış Sayılmaz!”

Haberin Devamı

Ekim 2020'de başlayan ve altı ay boyunca evrilerek devam eden 5. İstanbul Tasarım Bienali kapanırken, Kara ve Deniz Kütüphanesi’nde yer alan araştırmaların sunulacağı, gün boyu sürecek, sürprizlerle dolu Pek Kapanış Sayılmaz! başlıklı bir etkinlik düzenleyecek. 24 Nisan Cumartesi günü çevrimiçi olarak yayımlanacak etkinlikte, Dele Adeyemo, Ibiye Camp ve Dámaso Randulfe, Black Athena Collective, Counterspace, Linda Schilling Cuellar, Dansbana!, Sophie Krier & Eric Wong, Aslıhan Demirtaş, FRAUD, Ilana Harris-Babou, Ayşenaz Toker ve Merve Tuna, Anna Puigjaner – MAIO & Alina Abouelenin, BUREAU, Pelin Tan & Vivien Sansour & Luigi Coppola, Orkan Telhan & elii, theOtherDada, TiriLab, Aslı Uludağ gibi uluslararası tasarımcı ve sanatçılarla yapılacak sohbetler, yürüyüşler, performanslar ve film gösterimleri yer alacak. calling işbirliğiyle gerçekleşecek etkinlik, İKSV YouTube kanalının yanı sıra Tasarım Müzesi (Londra) ve Het Nieuwe Instituut'un web sitelerinden de izlenebilecek.