08.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ümran Avcı - Sinema dünyasında çığır açan önemli filmlere imza atan, şiirsel sinemanın Rus asıllı usta yönetmeni Andrey Tarkovski, “Kendinizi kendinizle zaman geçirmeyi yalnızlık saymayacağınız şekilde yetiştirin” demişti. Bunun yolu da hiç kuşkusuz edebiyat ve sanattan, okumaktan, kelimelere sığınıp hikâyelere dalmaktan geçiyor… Elbette herkesin okuma kültürü, zevki başka… Peki bu yıl okuru hangi kitaplar bekliyor? Roman, öykü, çeviri, deneme, inceleme – araştırma, bilim kurgu ve korku edebiyatı türlerinde yayımlanacak eserleri sizler için derledik.
Füruzan’dan yeni kitap
“Biz Hiç Değişmedik Gönül: Gönül Hürkuş Şarman’a Mektuplar– Nezihe Meriç”, Yapı Kredi Yayınları etiketi ile okurla buluşacak. “Biz Hiç Değişmedik Gönül”, Nezihe Meriç’in efsane havacı Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş’a yazdığı mektuplardan oluşuyor. Kitap, ömür boyu süren büyük dostluğun sıcaklığını duyurmasının yanı sıra Türkiye’nin bir dönemini, önemli bir yazınsal serüveni ve Nezihe Meriç’in hayatını aydınlatacak olması açısından oldukça önemli. Füruzan, yeni öykü kitabı “Akim Sevgilim” ile birbirinden çarpıcı ve dokunaklı üç öyküsüyle okuruna sesleniyor. Lale Müldür’ün “Nova Roma’da Gece Güneşi” kitabı da yine okurla buluşacak kitaplar arasında. “Orhan Veli’nin Ankara’daki İzleri”, Tolga Aydoğan imzası ile yine YKY tarafından yayımlanacak. Yazar; tanıklar, fotoğraflar ve hatıralar ışığında şairin Ankara’da bıraktığı izlerin peşine düşüyor. Faruk Duman’ın yeni kitabı “Kargasabunu” ise bilinen halk masallarından yola çıkarak yazdığı 10 yeni öykü/masaldan oluşuyor. Ülkemizde çok sevilen Ian McEwan’ın son romanı “Dersler” de yine bu yıl yayımlanacak.
Sevim Burak’ın mektupları
“Fikret Otyam Külliyatı”, “Sevim Burak’ın Mektupları”, Adnan Özyalçıner’in “Yağmurda” adlı öykü kitabı ile “Toplu Öyküler”i Everest etiketiyle raflarda yerini alacak. Ousmane Sembene kitapları ilk kez Türkçe yayımlanacak. Daha önce Can Yayınları etiketiyle yayımlanan Luis Sepulveda kitapları bu yıl Everest’ten çıkacak. Tarık Tufan’ın yeni romanı “Âşıklara Yer Yok”, Elif Şafak’ın “Kayıp Ağaçlar Adası” ile Şermin Yaşar’ın yeni öykü kitabı Doğan Kitap’tan çıkacak. Yayınevi ayrıca, Mieko Kawakami’den “Memeler ve Yumurtalar”, Hanya Yanagihara’dan “Cennete”, Bernhard Schlink’ten “Die Enkelin Romanları”, Bill Gates’ten “Bir Sonraki Pandemiyi Nasıl Engelleriz?” kitaplarını yayımlayacak.
Ödüllü kitaplar
Can Yayınları’nın 2023 yılında romanını yayımlayacağı yazarlar arasında Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Hikmet Hükümenoğlu, Semih Gümüş, Yekta Kopan, Neslihan Önderoğlu, Aziz Gökdemir, Başar Başarır ve Aslı Ilgın var. Öte yandan öykü ve roman dalında genç yazarların eserleri de yayım programında yer bulacak.
Dünya edebiyatından ise geçen sene Amerikan Ulusal Kitap Ödülü kazanan Elisa Shua Dusapin, son Nobel Ödülü’nün sahibi Annie Ernaux, Benjamin Labatut, 21 Costa Ödüllü Monique Roffey, Jenny Erpenbeck, Laszlo Krasznahorkai ve Patrick Modiano romanları yayımlanacak yazarlardan bazıları. Ayrıca; yaşayan en büyük yazarlardan J. M. Coetzee ile psikanalist Arabella Kurtz’un kaleme aldığı hikâyelerin hayatımızdaki rolüne değinen deneme kitabı da yayın programında.
2023, sinema tarihinin korku başyapıtlarından biri olan “Exorcist” filminin 50. yıl dönümü. Bu korku klasiğinin uyarlandığı 1971 tarihli William Peter Blatty imzalı “Şeytan Çıkaran” romanı, İthaki’nin yeni yıldaki önemli eserlerinden biri olacak. Dost Körpe’nin çevirisiyle okuyacağımız roman, Ira Levin’e ait “Rosemary’nin Bebeği” ve Thomas Tryon’ın yazdığı “Öteki” ile birlikte 1970’li yıllarda yükselişe geçen korku edebiyatının üç büyük romanından biri olarak kabul ediliyor.
Yeni yılın öne çıkacak başyapıtlarından biri de Thomas Pynchon’ın “Vineland” romanı. Pynchon, 1990 yılında yayımlanan romanı “Vineland’de, 1960’lardan 1980’lere kadar Richard Nixon ve Ronald Reagan dönemi Amerika’sındaki ekonomik ve sosyolojik değişimi, medyanın toplumdaki yükselen etkisini, uyuşturucuya karşı savaşı kendine has mizahı, popüler kültür referansları ve kurduğu çetrefilli olay örgüsüyle anlatıyor.
Tolkien, Orta Dünya’da
J. R. R. Tolkien’in “Númenor’un Düşüşü” de yine yılın ilk yarısı okurlarla buluşacak. Kitapta Tolkien’in Orta Dünya’nın İkinci Çağı hakkında kaleme aldığı her şey bir araya geliyor. William Gibson’ın kült eseri, Hugo, Nebula ve Philip K. Dick ödülü sahibi, siberpunk türünün ilk ve en ünlü eserlerinden biri olan “Neuromancer” yine bu yıl raflarda olacak. Eser, İthaki’nin Bilim Kurgu Klasikleri dizisi kapsamında yayımlanacak. Daha önce “Ali Ahber” ve “Aynada Başkasını Aramak” kitapları yayımlanan Emre Ağanoğlu’nun yeni romanı “Natürmort” da yayınevinin listesinde. 20. YY’ın en önemli filozoflarından Isaiah Berlin’in Tolstoy, Bakunin, Turgenyev gibi önde gelen Rus figürlerine dair yaptığı çalışmalar, Minotor Kitap’tan çıkan “Rus Düşünürleri” kitabında bir araya geliyor. Kitap, Türkçedeki en kapsamlı Berlin derlemelerinden biri.
Çağdaş eserleri bekleyenlere
Bu yıl Delidolu’nun mutfağında farklı dillerden ve ülkelerden incelikle seçilen çağdaş eserler bulunuyor. İsveçli yazar John Ajvide Lindqvist’in aynı adla sinemaya ve diziye de uyarlanan kitabı “Gir Kanıma” polisiye sevenler için geliyor.
Suriyeli yazar Halid Halife’nin beklenen romanı “Ölmek Zor İş”, 2023’te Delidolu’nun yayıma hazırladığı ilk eserlerden olacak. Roman, Suriye İç Savaşı’nın gölgesinde kâbuslarıyla yüzleşen üç sıradan insanın hikâyesini anlatıyor. Yaşayan en iyi öykü yazarlarından biri olarak gösterilen Booker ve Folio Ödüllü George Saunders ise yeni öykü kitabı “Kurtuluş Günü” yine bu yıl raflarda olacak. Saunders’ın ayrıca bir kurmaca dışı kitabı da yayıma hazırlanıyor. Yayınevinin bu yıl öne çıkan kitaplarından biri de İsviçre’nin önde gelen yazarlarından Peter Stamm’ın son kitabı “Duyguların Arşivi”. Roman, kaybedilmiş bir aşkın yasını tutan işsiz bir arşivcinin hikâyesini ele alıyor. Bu yıl ayrıca 2022 Booker Ödülü’nde uzun listeye kalan Audrey Magee’nin “Koloni” adlı romanı dışında “Dimitris Sotakis” ve John Boyne’un yeni romanları da Delidolu’nun programında yer alıyor.
Ayrıntı Yayınları’nın yayın programında ise; Edward Said’in “Seçme Eserler”i, Jean Genet’in “Hizmetçiler” Adam Philips’in “İlgi Arayışı” Paul Nizan’ın “Antoine Bloyé” eserleri var…