16.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali geçtiğimiz yıl Halkevleri, sendika.org ve Disk’e bağlı Basın-İş ile Sine-Sen tarafından düzenlenmişti. Bu yıl Türk–İş’e bağlı Hava-İş ve Petrol-İş ile Disk’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikaları da düzenleyici kurumlar arasına katıldı.
1 Mayıs’ta Taksim Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakılmasıyla başlayacak festivalin açılış gecesi 2 Mayıs’ta Beyoğlu Emek Sineması’nda yapılacak. Timur Selçuk’un bir konser vereceği, çeşitli performansların ve plaket töreninin yer alacağı geceye Meksika ve Hindistan’dan konuk yönetmenler de katılacak. Geçen yılki açılış gecesi uzun zaman hafızalardan silinmemiş, özellikle Vedat Türkali, Yavuz Özkan ve Çetin Uygur’un konuşmaları, emek mücadelesine sinemanın yaptığı katkının önemini ve etkisini ortaya koymuştu.
Dördü yabancı kurmaca, beşi yerli kurmaca, 23’ü yabancı belgesel, 8’i yerli belgesel olmak üzere 40 filmin yer aldığı festivalde, bu yıl da çok sayıda sinema klasiği ve yeni yapım izlenebilecek. Böylece Almanya’dan Rusya’ya, İtalya’dan Arjantin’e; Çin’den Irak’a dek birçok ülke ve bölgede olup bitenleri medyanın süzgecinden geçmeden öğrenmek mümkün olabilecek.1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (2006)
Birinci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1 - 7 Mayıs 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildi.Festival kapsamında 20 ülkeden, toplam 40 kurmaca ve belgesel film, İstanbul ve Ankara’da 8000 izleyiciye ulaştı.
Festival kapsamında yer alan filmler, Mayıs ayından itibaren Bolu, Artvin, Adana, İzmit gibi değişik illerde de gösterildi ve gösterilmeye devam etmekte. İşçi Filmleri Festivali bu gelişme ile gezici bir festival olmaya da aday görünmekte.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin birincisi; emeğe ilişkin cümleleri gündeme getirmeyi başarmış olması, bu yönde bir gereksinimin varlığını ortaya çıkarması, her türden etkinliğe katılımdaki coşku ve çokluk açısından ikincisini gerçekleştirmek için gereken cesareti ve itkiyi sağladı.
İlk işçi filmleri festivali 1994 yılında ABD'nin San Francisco kentinde düzenlendi.
LABORFEST olarak isimlendirilen bu festival, 1994 yılından bu yana her yıl 5 Temmuz’da başlayan ve 1 ay süren bir işçi kültür ve film festivalidir. Festival tarihi olarak ABD'nin San Francisco kentinde, 5 Temmuz 1934'te, "Kanlı Perşembe" olarak anılan ve liman işçilerinin grevini destekleyen 2 işçinin öldürüldüğü günün yıldönümü seçilmiştir.İşçi filmleri festivalleri 1994’ten bu yana çeşitli organizasyonların katılımı ve işbirliğiyle birçok ülkede yaygınlaşmış ve farklı tarihlerde, farklı biçimlerde düzenlenmeye başlamıştır.
Japonya'da Aralık, Kore'de Kasım ayında düzenlenen festivallerden "Laborfest Korea" 1997 yılında başlamış ve 2004’e kadar 8 kez gerçekleştirilmiştir. 16-21 Kasım 2004 tarihlerinde gerçekleştirilen festivalde, 6 günde 10 ülkeden 26 film gösterilmiştir.FELCO "Latin Amerika İsçi Sınıfı Film ve Video Festivali" ise Latin Amerika'da her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliğinde organize edilmektedir. İlk olarak, 2004 yılı Kasım ayında Arjantin'de gerçekleştirilmiş, Bolivya, Uruguay, Şili, Meksika, ABD ve Kore'den onlarca film gösterilmiştir. İkincisi FELCO-Bolivia adı ile 2005 yılında Bolivya'da düzenlenmiştir.
İsçi festivallerinde genel olarak uluslararası ve yerel olmak üzere 2 kategori yer almaktadır. Günümüzde, dünyanın değişik ülkelerinde, işçi sınıfı mücadelesine destek olmayı amaçlayan kurmaca ve belgesel film yapımı gerçekleştiren organizasyonlar mevcuttur. Merkezi ABD'de bulunan ve işçiler, sendika aktivistleri ile çeşitli sanatçılardan oluşan Laborfest organizasyonu da çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen festivalleri desteklemekte ve katılım sağlamaktadır.