14.01.2015 - 14:34 | Son Güncellenme:
Yargıtay, emlakçı vasıtası ile beğendiği evi direkt ev sahibi ile görüşerek satın alan müşterinin haksız olduğuna karar verdi ve komisyon ücretini emlakçıya ödemesi gerektiğine karar verdi.
Yargıtay, emlakçıyı aradan çıkarıp ev sahibi ile anlaşan alıcıyı mahkum etti. Üsküdar'da gerçekleşen olayda satın almak istediği evi emlakçı aracılığı iel gezen Mehmet K. adlı vatandaş daha sonra emlakçıya komisyon ücreti ödememek için ev sahibi ile bağlantıya geçip evi satın aldı. Yargıya intikal eden olayda Yargıtay, Mehmet K adlı vatandaşın emlakçının komisyon ücretini ödemesi gerektiği yönünde karar verdi.
Habertürk'ün haberine göre, Üsküdar’da emlakçılık yapan Süleyman D. isimli vatandaş, gazeteye ve internete verdiği ilanlara dönüş yapan müşteri Mehmet K'ya söz konusu evi gösterdi. Evi beğenen ve emlakçının ofisine giderek takip belgesi imzalayan Mehmet K daha sonra komisyon ücreti vermemek için direkt ev sahibi ile bağlantıya geçip evi satın aldı. Durumu öğrenen emlakçı Süleyman D ise sözleşmeye aykırı davranıldığı gerekçesi ile icra takibi başlattı. Ardından itirazın reddi ve yüzde 40’tan az olmamak üzere icra inkâr davası açtı.
İlk etapta mahkeme davayı reddetti. Bunun üzerine davayı temyiz eden emlakçı, Yargıtay'ın verdiği kararla istediği sonucu elde etti.Yargıtay, taraflar arasında imzalanan “Emlak komisyoncusuyla müşteri arasında ön akit” başlıklı sözleşmede, “Komisyoncu tarafından gösterilen veya sözle tarif edilerek beyan edilen taşınmazların herhangi birini satın aldığım veya kiraladığım takdirde Emlakçılar Odası’ndan düzenlenen tarife gereği ödemem gereken tarife ücretini ödeyeceğimi kabul ve taahhüt ederim” ibaresinin yazılı olduğuna atıfta bulunarak söz konusu evin sözleşmeye aykırı bir şekilde satın aldığını ve söz konusu komisyon ücretini almaya hak kazanan Süleyman P.’ye ödeme yapması gerektiğine karar verdi.