KonutDörtte bir ucuzladı

Dörtte bir ucuzladı

04.09.2015 - 11:08 | Son Güncellenme:

Yabancıya Türkiye'de toprak dörtte bir ucuzladı.

Dörtte bir ucuzladı

Yılbaşından beri yüzde 26 değer kazanan dolar, yabancı gayrimenkul yatırımcısını Türkiye’ye çekti. Yabancı yatırımcı, piyasalardaki sıkıntı nedeniyle dövizdeki artışa rağmen gayrimenkul fiyatının artmamasını fırsat bilerek, aynı bedelle dörtte bir oranında daha fazla toprak satın alabiliyor.

Haberin Devamı

1 yerine 1,26

Geçtiğimiz yıllardaki büyüme performansından etkilenerek, ülkemizde çok sayıda yatırım yapan yabancılar, son günlerde cebindeki paraya göre “kelepir” kalan gayrimenkul arayışına çıktı.

Ankara başta olmak üzere yurt genelinde yabancı gayrimenkul yatırımcısını Türkiye’ye çeken Onursal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, dövizdeki artışın ardından Avrupalı firmaların daha önce satın aldıkları arazilere yenilerini eklemek için harekete geçtiğini, Ruslar, Araplar, Kuzey Iraklılar ve Azerilerin de irili ufaklı arsa alarak ‘köşeye attığını’ söyledi.

Dövizin artışına rağmen gayrimenkul fiyatlarının iç piyasadaki sıkıntılar nedeniyle hemen hemen aynı kaldığına işaret eden Öngün, “Yabancılar için bu yıl toprak 1 yerine 1,26 verdi diyebiliriz. Çünkü 1 Ocak’ta 2,33 olan dolar kuru, bugün 2,94’lerde, ama arsa ve tarla fiyatları son aylardaki belirsizlikler nedeniyle yılbaşındaki düzeylerde. Kasım ayında yeniden seçim yapılacak olması iç piyasa kadar yabancı yatırımcılar için de önemli bir dönemeç. Türkiye, bu süreçte yaşanması muhtemel kriz ortamını en karlı şekilde değerlendirmek isteyen yabancılar için mercek altında. Kapımızı çalan yabancı gayrimenkul yatırımcısının sayısı her geçen gün artıyor” dedi.

Haberin Devamı

“Kalkınma projeleri Türkiye’nin yıldızını parlattı”

Yabancı yatırımcıların ülkemize ilgisinin ilk dönemlerde sadece konutları kapsadığını hatırlatan Öngün, şöyle devam etti:

“Özellikle son 10 yılda yatırımcılar arsalara, tarlalara, organize sanayi bölgelerine yöneldi. Türkiye’nin hemen her bölgesinde hayata geçirdiği yeni kalkınma projeleri arsaların cazibesini arttırdı. Hakkari’de açılan havaalanının da, İstanbul’da yapımı devam eden 3. köprünün de sektöre olumlu etkileri oldu. Ayrıca, nükleer santral projeleri, hemen her şehirde açılması düşünülen havaalanları, yeni otoban çalışmaları gibi yatırımlar da yabancı sermayenin iştahını kabarttı. Anadolu’nun yeniden ilmik ilmik örüldüğünü gören yabancılar, yeni döneme ‘yabancı’ kalmak istemiyor.”