27.11.2015 - 15:13 | Son Güncellenme:
Farklı bir şehirde üniversite eğitimi alıp, mezun olduktan sonra ailesinin yanında yaşamaya başlayan gençler, alıştıkları özgürlüğün kısıtlandığını düşünür. Tek başına yaşamaya alışan gençler, kendilerine ait bir dairenin hayalini kurarken, aileler ise çocuklarının yeniden uzaklaşmasına çok da sıcak bakmaz.
"Evin içinde ev" kurgusu
Başkent Ankara’nın gözde yerleşim yerlerinden Çayyolu’nun Beytepe ile bütünleştiği yerde hayata geçirilen Allora Beytepe konutları ise “evin içinde ev” kurgusuyla gençlere tek başına yaşama özgürlüğü sunarak, ailelerinden de kopmamalarını sağlıyor.
Özgürlüğüne düşkün gençlerin “kendine ait ev” hayalinin aileleri ürküttüğünü ifade eden MFZ Grup ortaklarından Muhanver Gözüm, “Anne babalar ve çocukları arasındaki kuşak çatışması, özellikle ergenlik ve yeni gençlik döneminde çok yaşanır. Ailesinden uzakta, farklı şehirlerde öğrenim gören ve özgürlüğü tadan gençler ailelerinin yanına döndüğünde ise anlaşmazlıklar daha çok kendini gösterir. Bu sıkıntılı süreçte ayrı eve çıkmayı hayal eden gençler, maddi olarak bu sorumluluğun altına girmeye çekinirken aileler de çocuklarının farklı bir yerde yaşamasına pek de sıcak bakmaz. Çocuğunun yanında daha güvende olacağını bilen aileler, ayrı evde yaşama fikrine şiddetle karşı çıkar. Bu da araların bozulmasına neden olur” dedi.
Gözüm, yaşanan olumsuzluklar sonucu kendini ailesinden soyutlamaya başlayan gençlerin dört duvardan ibaret odasında yaşamaya çalıştığını anımsatarak, şunları söyledi:
“Kendini odasına kapatan gençler bir süre sonra psikolojik olarak da sıkıntı yaşıyor. Çünkü o dört duvarın içinde kendine ait bir yaşam alanı bulamaz. Biz Türk aile yapısından ilham alarak hayata geçirdiğimiz Allora Beytepe projemizde, aileyi bir arada tutarak tüm bireylerin kendine ait yaşam alanları olmasına özen gösterdik. Tüm kurgumuzda ailenin her üyesinin kendiyle bütünleştireceği, özgür olabileceği alanlar belirledik. Bu noktada da geniş ve ferah genç odalarımızda banyoya yer verdik. Aynı zamanda büyük bir balkon da odada mevcut. Gençler burayı hobi ya da spor odası olarak da kullanabilir. Gençlerimiz aynı evin içinde stüdyo dairede yaşama hissine ulaşarak, kendilerini çok daha rahat hissedecekler.”
Bu kurgunun yalnızca gençler için değil, konut sahiplerinin yalnız kalmış anne babaları için de kendilerini rahat hissedebilecekleri bir detay olduğunu ifade eden Gözüm, bu sayede ‘aile’ kavramının hep bir arada tutulmasını sağladıklarını kaydetti.