KobiMobilyacı KOBİ kartta daha çok taksit istiyor

Mobilyacı KOBİ kartta daha çok taksit istiyor

16.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yüzde 98’ini KOBİ’lerin oluşturduğu mobilya sektöründe, kart taksiti kısıtlamasının iç piyasayı daralttığını belirten MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, kredi kartına daha fazla taksit yapılabilmesi için Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile temasa geçtiklerini bildirdi.

Mobilyacı KOBİ kartta daha çok taksit istiyor

EBRU SUNGUR - Mobilya sektörü, Türkiye ekonomisine üretim, istihdam ve ihracat yolu ile katkı sunarken her yıl dış ticaret fazlası vermesi ve yüzde 80 yerlilik oranı ile dikkat çekiyor. Dünya pazarlarındaki konumu 20 yılda 20 kat büyüyen sektörün Türkiye’deki tüm imalat sanayi işletmeleri içindeki payı yüzde 9.7 seviyelerinde bulunuyor. 45 bini aşkın mobilya imalatçısının yüzde 98’e yakını küçük ve orta boy işletmelerden (KOBİ) oluşuyor. Üretimi Türkiye’nin geneline yayılmış durumda olan sektörün imalat tarafında 250 bini aşkın kişiyi istihdam ediliyor. 50 bini bulan mağazalardaki çalışanlar da bu rakama eklendiğinde toplam istihdam 500 bini buluyor. 12 milyar dolarlık üretim hacmi olan sektörün ihracatı ise 5 milyar doları aşıyor.

Haberin Devamı

Satışlar düşüyor

KOBİ ağırlıklı bu sektörün gündemini, sektöre yön veren sivil toplum kuruluşlarından Mobilya Dernekleri Federasyonu’nun (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç ile konuştuk. Sektörde son dönemde en önemli gündemin, kredi kartına getirilen taksit sınırlaması olduğunu vurgulayan Ahmet Güleç şunları söyledi:

“2023 yılında iç piyasada satış adedi bazında yüzde 15’lik kayıp yaşandı, 2024 yılında da bu kısmen devam etmektedir. Yüksek enflasyondan kaynaklanan maliyet artışları mal ve hizmet fiyatlarının sürekli yükselmesine neden olurken, mobilya sektörü agresif fiyat davranışlarına gitmeyerek, işçi çıkarmayarak ve kartlı satışlarda ortaya çıkan vade farklarını tüketiciye yansıtmayarak uygulanan mali politikalara destek vermeye devam ediyor. Öte yandan sektör iç piyasada ve dış piyasada satış adedinde yaşadığı düşüşlerle zor günler yaşıyor. Gelir seviyesinden bağımsız olarak herkesin ihtiyacı olan ve kullanım ömrü 10 ile 20 yıl arasında değişen mobilyaların kredi kartı ile satışında uygulanan taksit sayısının artırılması, sektörü rahatlatacaktır.”

Haberin Devamı

Çözüm aranıyor

MOSFED’in bu sorunun çözümü için harekete geçtiğini bildiren Güleç, şu bilgileri verdi:

“İlgili bakanlıklara ve devlet birimlerine, finansmana erişim ve kredi kartı taksit sayısı konusunu, yol açtığı sorun ve sıkıntılarla bildirdik. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’a, kredi kartı satışta uygulanan taksit sayısı sorununu yakın zamanda resmi bir yazı ile de ilettik. Çözüm noktasında beklentilerimizi de aktardık. Yine ilgili bakanlıklarımızla sürekli olarak görüşerek, üreticilerimize hem ürünlerini tüketicilere daha kolay ulaştırabilmeleri hem de ihracatta dünyaya yerli üretimin gücünü yayabilmeleri için imkanlar yaratıyoruz.”

Kurumsallaşma şart

Sektördeki KOBİ’lerin finansmana erişim ve kurumsallaşmaya dair sorunları da bulunduğunu anlatan Güleç, “Bu durum onları, yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk dönemlerinde kırılgan hale getiriyor. Bu iki sorunun çözümü halinde mobilya sektörünün son 20 yılda yazdığı başarı hikayesinin güçlenerek ve üzerine daha fazlasına koyarak yoluna devam edeceğine inanıyorum. Sektörümüzdeki tüm KOBİ’lere tavsiyem bugünü değil yarını düşünerek hareket etmeleri. Tasarıma ve Ar-Ge çalışmalarına yatırım yaparak, sürdürülebilir çözümler üretmeleri. Bu sayede hem ülkemizde hem de global arenada daha çok öne çıkma fırsatı yakalayabilirler” dedi.

Haberin Devamı

Kendi hikayesini yazdı, 20 yılda 20 kat büyüdü

MOSFED olarak markalaşmaya büyük önem verdiklerini belirten Ahmet Güleç şöyle devam etti:

“Şu anda Türk mobilyası dünyada kendi hikayesini yazıyor. Dünya mobilya ihracat sıralamasında 36’ncı sıradayken uyguladığımız strateji ile en büyük yedinci mobilya ihracatçısı ülke durumuna geldik. Ülke olarak, dünya mobilya sektöründe yakaladığımız 20 katlık büyüme başarısı ilmik ilmik örülen bir stratejinin sonucudur. Hızlı ve pratik yaklaşımımız, yüksek adaptasyon becerimiz, işimizi gönülden yapmamız bizleri bu noktaya getirdi.”

Mobilyacı KOBİ kartta daha çok taksit istiyor

19-21 Eylül’de tasarım fuarı düzenlenecek

Ahmet Güleç, MOSFED’in düzenlediği Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı ile ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Bu yıl, 152 ülkeden toplam 144 bin 196 kişiyi İstanbul’da ağırladık. Fuarımızın 2025 çalışmaları ise başladı ve birçok yenilikle 2025 Ocak ayında tekrar dünyayı İstanbul’a getireceğiz. Yanı sıra üreticilerimizi, sektörümüzü destekleyici projelerimize yakın zamanda bir yenisini daha ekledik. Tasarım fuarı düzenleme kararı aldık. 19-21 Eylül’de ilgini düzenleyeceğimiz Furnishings & Design Istanbul’u (FDI), iç mekân dekorasyon ekosisteminin bütün paydaşlarını kapsayacak bir organizasyon olarak planladık. Mobilya, aydınlatma, aksesuar, ev tekstil, zemin kaplama başta olmak üzere iç mekân ekosisteminin bütün paydaşları bu fuarda olacak. Mottomuzu, “Tasarım Yeniden İstanbul’da” olarak belirledik. Özgün, nitelikli ve ufuk açıcı tasarımlarımızı hem göstereceğiz hem de tasarım kültürümünüz zenginleşmesi için tasarımcılarımızın üreticilerimizle bağını güçlendireceğiz.”

Yazarlar