07.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR - Çalışanların işyerine bağlılığını artıran, sağlık giderlerini düşüren esenlik uygulamaları, pandemide yaygınlaşarak küresel çapta 60 milyar dolarlık bir sektör oldu. Tam da bu dönemde Türkiye’den yola çıkan Wellbees, bugün 100’e yakın faaliyet gösteren, 10 dilde hizmet veren, her gün yüz binlerce insanın hayatına dokunan bir çalışan esenliği platformu. Esenlik uygulamalarıyla İK teknolojilerini buluşturan Wellbees, melek yatırımcıların da gözdesi haline geldi. Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, bu gelişimi şöyle anlattı:
“Günümüzde büyük şirketlerin yüzde 82’sinin bir tür çalışan esenliği programı var. Bunların ışığında bu alana yapılan yatırımlar da artarak devam ediyor. Biz de pandemi sırasında stratejik iş birlikleri hedeflediğimiz 80 bin dolarlık bir tohum öncesi turu kapattık. 2022 yılında 212’nin liderliğinde ve hedef ülkelerimizden dört fonun daha dahil olduğu 2.2 milyon dolarlık bir tohum turu gerçekleştirdik. Son olarak da Seri A öncesinde Sabancı Ventures önderliğinde bir köprü turu yaptık.”
Dışarıda hızlı büyüyor
2022’de aldıkları tohum yatırımla Körfez Ülkeleri’nde hızlı bir büyüme kaydetmeye başladıklarını belirten Melis Abacıoğlu şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl Dubai’de açtığımız ofisimizin ardından bu pazardaki hakimiyetimizi daha da artırdık. Şimdi aldığımız köprü yatırımın önemli bir bölümünü de bu bölgedeki pazarlama faaliyetlerimiz ve istihdam için kullanacağız. Bugün yurt dışı cironun şirketimizdeki payı yüzde 30 iken bu köprü yatırımı ile birlikte yeni pazarlara açılarak bunu yüzde 50’nin üzerine taşımayı hedefliyoruz. Öte yandan teknoloji ve data yatırımlarımızı artırarak, şirketlerin verilerini analiz etmelerine ve bu sayede çalışan mutluluğu ile bağlılığını artıracak aksiyonlar almalarına katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
Laboratuvarı Türkiye
Bir fikrin, küresel bir sektöre dönüşeceğini sezerek harekete geçmesiyle girişimcilik öyküsü, ders niteliğinde olan Melis Abacıoğlu, Wellbees’in son üç yıldaki gelişimini şöyle anlattı:
“Biz startup’ların global arenaya çıkmasında uluslararası şirketlerin katkısının somut bir örneğiyiz. Çünkü yurt dışına açılmamız son derece organik oldu. Türkiye’de hizmet verdiğimiz şirketler, çalışanlarındaki ve kurumlarındaki değişimi görünce bunu yurt dışı operasyonlarına da taşıdı. Böylece hızlı bir büyüme grafiği yakaladık. Buradaki vizyoner İK profesyonelleri ile yaptığımız işleri günümüzde yurt dışında yapan çok az şirket var. Biz de bu sebeple Türkiye’yi kendimiz için bir laboratuvar olarak konumlandırıyor, bu işleri örnek göstererek yurt dışında da güçleniyoruz. Asıl hızlı büyümeyi ise aldığımız yatırımlar neticesinde yurt dışındaki faaliyetlerimizi artırmamız neticesinde yakaladık. Öyle ki 2021 yıl sonu itibarıyla 10 ülkede faaliyet gösteren 37 şirketteki yaklaşık 100 bin çalışana ulaşıyorduk. Bugün 6 kıtada, 100’e yakın ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 100 şirketteki 250 bini aşkın çalışanın hayatına dokunuyoruz.”
Sağlık harcamalarını azaltmayı sağlıyor
Melis Abacıoğlu, “Çalışanların esenliğini artırarak sağlık giderlerini azaltmak mümkün mü?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Çalışan esenliği 60 milyar dolarlık bir pazara ulaştı ve Deloitte’a göre 2040 yılında sağlık harcamalarının yüzde 70’i esenlik harcaması olacak. Dünya genelinde sağlık sigorta enflasyonunun ülke enflasyonunun yüzde 20-30 üzerinde ilerlediğini biliyoruz. Ayrıca yine dünya genelinde bir iki ülke dışında tüm lokasyonlarda sağlık sigortası yan hakları maaş dışındaki en büyük gider kalemini oluşturuyor. Tam da bu sebeple sigorta giderlerini düşürebilmek sadece İK departmanlarının değil, CEO’ların da ana hedefinde. Biz de bu alanda vizyoner İK profesyonellerimiz ve şirket içindeki temsilcilerimizle sağlık harcamalarını inceleyerek bunları düşürmek için adımlar atıyoruz. Dolayısıyla evet, sağlık harcamalarını düşürmek mümkün. Ancak burada kısa ve orta vadeli iki yaklaşım olması gerekiyor. Kısa vadede önleyici tıp önlemleri alınırken orta vadede esenlik hizmetleri ile yeni ve sağlıklı alışkanlıklar başlatarak şirketin sağlık risk yükünü azaltmanın doğru yol olduğunu düşünüyoruz.”