20.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR - Yatırımcılara, girişimleri çok küçük kaynaklarla bile yatırım yapma, girişimlere de finansman bulma alternatifi sağlayan kitle fonlama, yeni yaklaşımlarla gelişiyor. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) lisanslı Basefunder Kitle Fonlama Platformu, kitle fonlamanın kalkınmaya etkisini artırmak, girişimlere daha geniş kitlelerin yatırım yapmalarını sağlamak için ‘kitle fonlama ağlarını’ (KFA) hayata geçirdi.
Ortak hareket imkanı
Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan KFA ile yatırımcılar, bulundukları şehre yönelik bir ağ kurabileceği gibi, herhangi bir mesleki derneğin yöneticisi de kitle fonlama ağı kurarak üyeleri ile etkileşim halinde ortak amaç doğrultusunda birlikte yatırım yapabiliyorlar.
Basefunder Kitle Fonlama Platformu Kurucusu ve Genel Müdürü Mehmet Dolgan, isteyen herkesin Basefunder üzerinde kendi fonlama ağını kurabileceğini veya mevcut ağlardan birine üye olabileceğini belirterek şunları söyledi:
‘Borçlanma da olmalı’
“Kişiler, meslek örgütleri veya üniversite kulüpleri kitle fonlama ağı kurabiliyor. Kitle fonlama ağı yöneticisinin tanıtım faaliyetlerine destek olmak üzere ilgili ağ üzerinden yapılan fonlamadan elde ettiğimiz komisyonu ağ yöneticisi ile paylaşıyoruz. Kitle fonlama kampanyalarında bazı yatırımcıların bir projenin potansiyelinin farkına vararak, diğer yatırımcıları da bu proje ile ilgili yatırım kararı almaya yönlendirebileceği KFA’lar, ülkenin kalkınmasında da önemli rol oynayacak.”
Kitle fonlamada yatırımların SPK ve Takasbank güvencesinde olduğunu hatırlatan Mehmet Dolgan, “Ülkemizde paya dayalı kitle fonlama aracı ile finansmana ulaşan girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Borçlanmaya dayalı kitle fonlamanın da açılmasını bekliyoruz. Bu olduğu takdirde, özellikle KOBİ’ler finansmana daha rahat ulaşacak, ülkemizde kaynak sıkıntısına da çözüm olacak” dedi.
5 yıllık genç sistem
Mehmet Dolgan, kitle fonlamanın Türkiye’deki gelişimini şöyle özetledi:
“Finansman arayışında olan projelerin, şirketin hisselerini online platformlar üzerinden satarak ve sermaye artışı gerçekleştirerek kitlesel yatırımcılardan sağladığı paya dayalı kitle fonlamaya yönelik düzenleme SPK tarafından 2019’da yapıldı ve ilk izinler de Nisan 2021’de verildi. Türkiye’de halen paya dayalı kitle fonlama lisansına sahip 8 şirket bulunuyor.”
‘Anadolu sahiplendi’
Basefunder Genel Müdürü Mehmet Dolgan, yatırımcının kitle fonlamaya bakışını şöyle anlattı:
“Türkiye’de kitle fonlama yatırımcıları ortalama 1.9 girişime yatırım yapıyorlar. Yatırımcıların yüzde 45’i üç büyük kentin dışından. Bugüne kadar yapılan yatırımların yüzde 36’sı İstanbul, yüzde 14’ü Ankara ve yüzde 5’i İzmir’deki yatırımcılar tarafından gerçekleştirilirken, Kocaeli ve Bursa’nın yüzde 4’er, Antalya ve Konya’nın ise yüzde 2’şer dağılıma sahip olduğunu görüyoruz. Deprem felaketi öncesinde bölgedeki illerden de önemli miktarda kitle fonlamaya yatırım yapıldığı dikkat çekiyor. Kitle fonlamanın Anadolu tarafından sahiplenildiğini ortaya koyan bu rakamların, ülkemiz ekonomisi için de son dönemin en umut verici göstergelerinden biri olduğunu söyleyebilirim.”