KariyerTemizliğin üniversitesini kuruyorlar

Temizliğin üniversitesini kuruyorlar

12.07.2017 - 14:35 | Son Güncellenme:

Mehmet Avcı henüz 32 yaşında ve bu genç yöneticiyi sektördeki rakiplerinden ayıran özellik ise Türkiye'de ki alan, hastane, okul, çevre, yüzey, araç-gereç ve endüstriyel temizlik sektörüne farklı bir çehre kazandırmak istemesi. Bu konudaki hedefini de kuruluş hazırlıkları içinde olduğu Hijyen Üniversitesi ile gerçekleştirmeye çalışıyor.

Temizliğin üniversitesini kuruyorlar

Mehmet Avcı, modern, kentleşmiş ve kalabalık toplumlarda temizliğin, özellikle hijyenik temizliğin çok önemli bir kritik faktör haline geldiğini düşünüyor. O'na göre temizlik, halk sağlığı ve toplumsal yaşam kalitesinin yükseltilmesi açısından büyük bir öneme sahip.

Haberin Devamı

Mehmet Avcı'ya göre Türkiye'de yaygın olarak yapılan bildiğimiz anlamda klasik temizlik, hijyen sağlamıyor, aksine bakterilerin daha da çoğalmasına ve yayılmasına yardımcı oluyor. Avcı, hijyenik temizlik için yeni temizlik sistemleri, yeni gereçler, yeni kimyasallar ve nano-teknoloji ürünleri kullanılması gerektiğini savunuyor.

Bu anlamda inovasyona ve Ar-ge'ye çok önem verdiğini hatırlatıyor Avcı. Hatta bu konuda dünyada en ileri ülke olarak gördüğü Almanya'da pek çok temaslarda bulunmuş. Nitekim bu temaslarından birinde, Almanya'nın önde gelen temizlik devlerinden Arcora'nın kurucusu Sami Memili ile yolları kesişmiş. Sami Memili'nin, Adana'dan çıkıp, yüksek eğitim için Amerika'ya gittiğini, oradan da Almanya'ya taşınıp yerleştiğini söyleyen Avcı, şöyle sürdürüyor Memili'nin hikayesini: "Sayın Memili'nin hikayesi gerçek bir başarı hikayesiydi ve ben bundan çok etkilenmiştim. Amerika'da MBA yapıyor ve sonrasında temizlik ürünleri üreten bir firmada çalışmaya başlıyor. Ardından firmanın Almanya operasyonlarını yönetmek için Amerika'dan Almanya'ya geliyor. Bir süre sonra temizlik ürünleri üreten kendi firması Arcora'yı kuruyor. Süreç içinde Arcora sadece temizlik kimyasalları değil, temizlik araç gereçleri de üretmeye başlıyor. Bununla da yetinmiyorlar ve X-Line gibi farklı temizlik sistemleri de geliştiriyorlar ve global olarak hizmet vermeye başlıyorlar. Bugün Arcora ürünleri tüm dünyada ve köklü global markalarla rekabet ediyor."

Haberin Devamı

Mehmet Avcı başlangıçta, Arcora'dan X-Line temizlik sisteminin kullanım hakkını alarak Türkiye'de uygulamış. Bu sistem disposable mob'lar, ergonomik araçlar, yarı kuru temizlik, temizlik yapılacak alan ve bölgelerin kategorilendirilerek ayıştırıcı temizlik yapılması esasına dayanıyor. Nitekim X-Line ile başlayan bu ilişki bir süre sonra Arcora ve Wilco Group'un ortaklığına bile dönüşmüş.

Temizliğin çok sofistike ve son derece ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Avcı, bu nedenle gelişmiş Batı ülkelerinde Üniversitelerin Hijyen fakültelerinin olduğunu, devletle çalışan Hijyen Enstitülerinin çok yaygın olduğunu aktarıyor ve ekliyor: ''Örneğin Amerika'da North Alabama Üniversitesinde Endüstriyel Hijyen bölümü var. Almanya'da Bon Üniversitesi'nin keza benzeri bir bölümü var. Bugün Litvanya'da bile Hijyen enstitüsü var. Aynı şekilde Hindistan'daki All İndia İnstitute of Hygiene &Public Healt kurumu, devletin desteğiyle temizlik-hijyen ve halk sağlığı konusunda önemli bir misyon yürütüyor. İngiltere'deki The London School of Hygiene &Tropical Medicine büyük maddi ödenekler alan ve araştırmacı yetiştiren bir enstitü."