KariyerOfiste diyet yapmak mümkün

Ofiste diyet yapmak mümkün

17.05.2013 - 16:13 | Son Güncellenme:

Birçoğumuz ofiste diyet yapmanın çok zor olduğunu düşünüyor. Oysa sağlıklı besinleri tercih etmek ve öğün saatlerine dikkat etmek bile sonuç almak için yeterli. Gelin, siz de diyetimizi uygulayın ve yaza formda girin!

Ofiste diyet yapmak mümkün

Yaz mevsimi yaklaşıyor, eyvah ince kıyafetler raflardan dolaplara çıktı bile diyorsanız, fakat ofiste diyet yapabileceğinize dair şüpheleriniz varsa, bu yazı sizin için hazırlandı… Ofis diyeti ile yaza formda girebilir, o çok beğendiğiniz yeni sezon yaz kıyafetlerine kolayca sığabilirsiniz…

Ofis diyeti nedir?

Ofis diyeti, günün büyük bir kısmında oturarak çalışan kişiler için uygun olan yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme ilkeleri ile örtüşen bir beslenme programıdır. Ofisteki yoğunluğunuz ne olursa olsun, ofis diyetini rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Ofis diyetini kimler yapabilir?

Şeker, kalp-damar, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıkları nedeni ile özel diyet yapması gerekenler ve sindirim sistemi sorunu yaşayanlar ofis diyetini yapmamalıdır. Ofis diyeti, 20’li yaşların sonunda 30’lu yaşların ortalarında olan kişiler için daha uygundur.

Haberin Devamı

Spor yapabileceğiniz şekilde tasarlanmış ofislerde çalışmak ister misiniz? Tıklayın!

İşte ofis diyetinin 10 altın kuralı!

Kural 1: Sabah uyanır uyanmaz su için…

Formda bir beden için sağlıklı bir sindirim sistemi olmazsa olmaz bir şarttır. Barsaklarınızın düzgün çalışması ve gece boyu susuz kalan bedeninizin kendisine gelmesi için uyanır uyanmaz 1 su bardağı ılık su, hemen ardından 1 su bardağı oda sıcaklığında su ile güne başlamalısınız.

Kural 2: Gün boyunca 2,5–3 litre su için

Su, dolaşımınızın düzgün olmasını sağlayacak, cildiniz güzelleşecek ve ofis diyeti yaptığınız süre boyunca bedeninizde parçalanan yağların bedeninizden hızla uzaklaştırılmasını sağlayacak. Bu nedenle günde 12–15 su bardağı su içmeyi unutmayın.

Kural 3: Öğün atlamayın

Zaman darlığı veya unutkanlık öğün atlamanın bir açıklaması olamaz. Yemek yemek, yaşamın sürdürülebilmesi için en önemli etmenlerden biridir ve aynı zamanda sosyal bir olgudur. Bu nedenle ne olursa olsun kendinize günde 6 defa en az 20 dakika ayırmalısınız.

Kural 4: Tuz tüketiminde sınırları aşmayın

Tuz tüketiminde sınır tanımazsanız, ileride yüksek tansiyon sorunu yaşama riskinizi arttırırsınız. Ayrıca gereğinden fazla tuz tüketimi, vücudunuzda su tutulmasına neden olur ve bedeninizde şişlik hissedersiniz.

Kural 5: Sağlıklı pişirme yöntemleri seçin

Ofis diyetinizi uyguladığınız sürece yapmanız gerekenlerden biri de sağlıklı pişirme yöntemleri tercih etmek. Tüketeceğiniz besinler ızgara, fırında, buğulama veya haşlama olarak pişirilmelidir.

Kural 6: Yemeğin tadını çıkarın

Ofis diyetinin en büyük özelliklerinden biri de sizi lezzete odaklamasıdır. Hızlı yemek yemek yerine yavaş yavaş yemeyi öğrenerek, besinlerden keyif almaya odaklanın. İyice çiğnenerek tüketilen bir besinin glisemik indeksi azalacağından ötürü kan şekerinizde dengeli yükselecektir.

Kural 7: Baharatlardan yararlanın

Acı kırmızıbiber başta olmak üzere birçok baharatın metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Siz de bu etkiden yararlanmayı deneyin. Yemeklerinize ve salatalarınıza ekleyeceğiniz çeşitli baharatlarla değişik lezzetler elde edebilir, metabolizmanıza destek olabilirsiniz.

Kural 8: Her gün kendinize yarım saat ayırın

Ofis diyeti vücudunuzdaki yağlardan sizi kurtararak daha ince görünmenizi amaçlar. Bu nedenle enerji harcaması konusunda da kendinize yardımcı olmalısınız. Ne kadar meşgul olursanız olun kendinize günde yarım saat ayırın ve açık havada yürüyüş yapmanın keyfini çıkartın.

Kural 9: Acıktığınızda çiğ sebze tüketin

Ofis diyetini uygularken kendinizi aç hissettiğiniz zamanlarda domates, salatalık, biber gibi çiğ sebzelerden tüketin. Böylelikle hem düşük kalori almış hem de C vitamini ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılamış olacaksınız.

Kural 10: Ofis diyetinde 6 öğün beslenin

Ofis diyeti sadece forma girmenizi değil, metabolizmanızı düzenleyerek verdiğiniz kiloları korumanızı da amaçlar. Günde 6 öğün beslenme, en sağlıklı beslenme tarzıdır. Sağlıklı beslenmenin temel kuralını ofis diyeti ile alışkanlık haline getirin. Öğün aralarında 2-3 saat olmasına dikkat etmelisiniz.

BAYANLAR İÇİN OFİS DİYETİ ÖRNEK MENÜ

Kahvaltı
1 dilim peynir çeşidi
1–2 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği
Sınırsız çiğ sebze
2 adet siyah veya 3 adet yeşil zeytin
Kuşluk
15 adet fındık veya 12 adet badem veya 3 adet tam ceviz
1 kupa yeşil çay
Öğlen
2–3 ızgara köfte kadar et veya tavuk veya hindi veya balık
1 su bardağı yoğurt veya 2 su bardağı ayran
Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
1 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği
İkindi
1 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği veya ¼ adet simit
1 dilim peynir
Söğüş sebze
Akşam
6 yemek kaşığı etsiz sebze veya kuru baklagil yemeği
1 ince dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği
1 su bardağı yoğurt veya 2 su bardağı ayran
Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
Gece
2 porsiyon meyve
Önemli Not: Yukarıda yer alan menü örnek menüdür. Diyet kişiye özeldir ve diyetisyen ile bire bir görüşmeler ile hazırlanmalıdır.


ERKEKLER İÇİN OFİS DİYETİ ÖRNEK MENÜ

Kahvaltı
2 dilim peynir
2 ince dilim ekmek
Sınırsız çiğ sebze
4 adet siyah veya 5 adet yeşil zeytin
Kuşluk
15 adet fındık veya 12 adet badem veya 3 adet tam ceviz
Öğlen
4 köfte kadar ızgara et veya tavuk veya hindi veya balık
1 su bardağı süt veya 2 su bardağı ayran
Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
2 ince dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği
İkindi
Peynirli tost (yağsız)
Söğüş sebze
1 su bardağı ayran
Akşam
9 yemek kaşığı etsiz sebze veya etsiz kurubaklagil yemeği
1 su bardağı yoğurt veya 2 su bardağı ayran
2 ince dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği
Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
Gece
2 porsiyon meyve
Önemli Not: Yukarıda yer alan menü örnek menüdür. Diyet kişiye özeldir ve diyetisyen ile birebir görüşmeler ile hazırlanmalıdır.


Kariyer Dergi

Yazarlar