22.09.2017 - 15:33 | Son Güncellenme:
Emel Balcı kimdir? Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık mezunuyum.Yüksek lisansımı da yine aynı üniversitede ‘Hafif Çelik Yapılar’ üzerine yaptım. 2010 yılında ML Mimarlık Dekorasyon’u kurdum. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde misafir öğretim görevliliği yapıyorum. Touching metodunun öncülerinden biri olarak, insanların gözünde büyüttükleri mimari dönüşüm süreçlerinin modern zamanlara uygun hale getiriyorum.
Ülkemizde mimarlık fakültelerinde yaygın olan eğitim anlayışını hem mimar hem öğretim görevlisi olarak değerlendirir misiniz?
Bizim eğitim sistemimizde genel olarak benim eksik gördüğüm konu çok az pratik yapılması. Derslerin teorik olması kadar, uygulamalı ve araştırma ihtiyacına yönlendirecek sistem de artırılmalı. Çünkü mezun olunduktan sonra sudan çıkmış balık olma durumu var ki bu da gençlerimizin hevesini maalesef kırmakta, iş hayatlarında zorlanmalarına sebep olmaktadır. Gerçekten bölümü bilinçli ve isteyerek seçmiş öğrencilerimde, çok istemeden ve bilmeden seçen öğrencilere kıyasla ciddi başarı farkları görmekteyim. İsteyerek seçmiş öğrenciler, çok daha meraklı, araştırmacı oluyor ve bu da artı yönde farklılık yaratıyor tüm eğitim hayatları boyunca. Belki lise öğreniminden itibaren meslek seçimleriyle ilgili bir çalışma da yapılabilir.
Mimarlığın püf noktası nedir?
Ne yaparsan yap aşk ile yap demişler ya kesinlikle bu çok doğru. Püf noktası mesleği çok sevmekle başlıyor, sonrasında dünya insanı olmakla devam ediyor. Dünyayı, trendleri, yeni teknolojileri araştırmak, yurt içi ve yurt dışı fuarlarını takip etmeli ve etkileşim halinde olunmalıdır. Mimarlık aynı zamanda müşteriyi çok iyi tanıma ve analiz yapmayı da yanında getiriyor ki müşteriyle birebir aynı frekansı ayarlayıp, isteklerine doğru cevap vermeyi sağlıyor.
Başarılı bir mimari projenin olmazsa olmazları nelerdir?
Öncelikle işini çok sevmeli, idealist ve farklı fikirler üretebilmeli. Kendine özgü bir çizgisi, savunduğu bir özelliği ve farklılığı olmalı. Müşteri taleplerinde doğru yönlendirme yapmalı, esneklik payını kendi tarzı ve doğrularına göre ayarlayabilmeli.
Gelecekteki mimarlık anlayışında hangi noktaların ön plana çıkacağını düşünüyorsunuz?
Doğadan maximum düzeyde faydalanarak tasarım yapmayı, sistemleri kurmayı öngörüyoruz. Görünen o ki ekolojik/yeşil mimari konusuna mimarlar çok daha fazla önem verecek. Yapay ve indirgeyici bir tutum içine girmek yerine, tasarımlarda malzeme ve teknolojinin uyumlu bütünlü sağlanabilecek bir ‘sürdürülebilir tasarım duyarlılığı’ olarak ele almak gerekecek. Gelecekte bu duyarlılığın artacağını, hatta doğal kaynakların tükenme noktasına ulaşacağı yakın gelecekte bir tür zorunluluk haline dönüşeceğini düşünmek zor değil.
Öncüsü olduğunuz “touching” metodundan bahseder misiniz? Diğer yöntemlerden farkı nedir?
Magic Touch yani bizim “mimari dokunuş“ yöntemi, var olan mekanı küçük değişikliklerle, kırım döküm genelde olmadan nokta atışı seçimlerle ve hatta eski kullanılan mobilya ve ürünlerden faydalanılarak yaratılan yepyeni ve enerji dolu mekanları dekore etme yöntemidir. Aslında nasıl makyaj yaparken güzel bir makyajla çok daha çekici hale gelebiliyoruz, touching için de ben mekanlara kalıcı makyaj yapıyorum diyorum.
En cazip birden fazla yön var aslında. Bunlardan biri genel dekorasyonun getirdiği mali yükün çok minimize edilmesi, bir diğeri mekanlarda inşaat havası olmaması yaşamın aynen devam etmesi, hazırlıklar ve imalatlar dışarıda ekiplerimiz tarafından hazırlandığından, mekanda zaman olarak çok kısa sürede işlerimizi bitirip teslimatımızı yapıyoruz. En son yaptığımız projede müşteriyle tanışmamız ve işimizi teslim etmemiz arası 3 haftadır ve bu 3 haftanın sadece son haftasının 3 günü biz evde işlem yaptık. Ve salon, antre ve yatak odasını touching yaparak bambaşka bir görünüm elde ettik ve müşterimizi çok mutlu ettik. Püf noktası ise, müşteriyi çok iyi dinleyerek ve analiz ederek tam olarak hayalini anlamak ve nokta atış pratik ve hızlı karar ve uygulamalarla hayallerini gerçekleştirmek. Bunu yapmak için de malzeme bilgisi ve eşleştirmelerine iyi hakim olmak gerekiyor çünkü var olan mekana makyaj yapıyor, daha uyumlu, çekici ve işlevsel hale getirmeye çalışıyorsunuz.
Proje hazırlanma aşamasında başlıyor farklılıklar, çok hızlı ve örnekleme yolları ile yapılan anlatımla projelerimiz en geç 1 hafta içinde tasarlanmış oluyor. Sonrasında evde yapılacak olan işlemler birkaç gün içinde denk getirilerek inşaat hissi asla yaratılmıyor ve mekanlarda ki yaşam hiç etkilenmiyor. Var olan mobilyalara ufak eklemeler ya da değişiklikler yapılarak yepyeni başkalaşmalar yapılıyor. Aksesuarlandırma ve gerektiğinde peçetelere kadar seçimler tarafımızdan yapılıyor ve her yapılan alışverişte ki ürünler tek tek yerinde kombin edilip yerleştiriliyor. Müşterimiz komple bir hizmet almış oluyor.
İnsanlar evini veya ofisini yeniletirken touching metodunu neden tercih etmeli?
"Gözünüzde Büyütmeyin, Bir Dokunuşla Evinizin Havasını Değiştirin! "sloganımız, hep söylüyoruz. Touching’in kapsamlı bir iç mimari hizmetinden en büyük farkı ekonomik bir çözüm olmasının yanı sıra hazırlanma süresi. Normal şartlarda touching kapsamında bir odayı A’dan Z’ye anahtar teslim değiştirmek, birkaç günden fazla sürmüyor. Bunun da sırrı, beklenti ve talebi çok iyi anlayıp, çizim aşamasıyla vakit kaybetmeden direkt uygulamaya geçilmesi.
Mimar olmak gençler için ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Mimarlık gerçekten yaratıcı, araştırmayı seven ve hayal etmeyi başarabilen kişiler için çok uygun bir meslek aslında sadece is olarak değil aşk ile yapılması gereken bir secim. Üniversitelerde proje dersleri verdiğim zaman öğrencilerime ilk söylediğim şeylerden biri bir mimar dünya insani olmalıdır. Tüm yeniliklere hazır ama geçmişe de saygı duyup araştırmacı olmalıdır. Bir de mimarlığı seçip bu mesleği yapmaya karar vermiş ve eğitime başlayan tüm meslektaş adaylarım mutlaka en azından yazları çalışsınlar, deneyim pratiklik kazansınlar. Çizdikleri detayları, ürünleri gerçek hayatta görsünler, tanısınlar, izlesinler. Bu çalışma deneyim üniversite bitiminde çok fazla artılarla ve avantajlarla gerçek hayatta onları karşılayacaktır.
Röportaj: Zeynep BALİÇ