11.10.2013 - 09:49 | Son Güncellenme:
Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, “Kapalı ortamda çalışan, 65 yaş üzeri kronik hastalığı olan ve bağışıklık sistemi düşük kişiler grip aşısı yaptırabilir” dedi.Sonbaharın gelmesiyle birlikte gribe yakalanan ve hastalığın belirtilerini gösteren kişilerin neler yapması gerektiğini anlatan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Çocuk Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, “İstanbul’da sürekli toplu taşıma araçları kullanılıyor. İnsanlar sürekli metrobüs ve otobüse biniyor. Bir bakıyoruz yanımızda biri hapşuruyor, biri öksürüyor, biri telefonda “Kırıklığım var, gece uyumadım. Sanki dayak yemiş gibi eklemlerim ağrıyor, ateşim var, ıhlamur kaynattım, komşuların ilaçları var, ben de onları aldım” diye konuşurken duyuyoruz. Bahsedilen bulgular bu mevsimde çok fazla görülüyor. Bu bulgular arasında ateş, eklemde ağrı, kırıklık, halsizlik, yürürken zorlanma, uyku bozukluğu, boğaza bir şey takılmış gibi yanma olabilir” dedi.Son yıllarda üzerinde durulan ve her yaşta görülen halk arasında grip olarak adlandırılan influenzanın çok ses getirdiğini anlatan Prof. Dr. Tümerdem, “Önce domuz gribi dedik, sonra kuş gribi dedik. Gerçekten Hipokrat döneminden yıllar öncesinden influenza biliniyordu. Bu bir virüs, viral bir enfeksiyon. Tüm dünyaya yayılabiliyor. Uçağa biniyoruz, yanımızda öksüren biri varsa o mikrop hemen bize geçiyor. 24 saat sonra uçuktan inip, eve geliyoruz ki sanki dayak yemiş gibi kırıklık ve diğer belirtiler gözüküyor. İnfluenza bu bakımdan eğer tüm dünya ülkelerinde görülürse bildirimi zorunlu bir hastalıktır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tümerdem sözlerine şöyle devam etti: “İnfluenza virüsle meydana geliyor fakat çok tipi var. Her yıl yeni bir alt tipi ortaya çıkıyor. Bu değişik tiplerin bir kısmı insanlarda hastalıkla ortaya çıkıyor. O insanlar da başka insanlara hastalığı bulaştırıyor. O grupta virüs şekil değiştiriyor ve başka bir tip oluşuyor.”
Çocuk yuvalarına dikkat
Gribin bir aşısı bulunduğunu fakat temel virüse karşı olmadığını, tiplerine karşı hazırlanmış bir aşı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tümerdem, “İnfluenza aşısı son yıllarda baya ses getirdi. Televizyonlarda bu konunun uzmanları konuşmalar yaptı. ‘Aşı yaptıralım mı, yaptırmayalım mı, kimlere yapılsın, yan etkisi var mı, öldürücülüğü var mı, gerçekten önlüyor mu?’ diye çok soru soruldu. Bu aşıyı herkes yaptırabilir ama biz daha çok kapalı yerlerde çalışan, okullarda, sağlık ünitelerinde çalışan, 65 yaş üzeri kronik hastalığı olan yani vücut direnci, bağışıklık sistemi düşük olanlara öneriyoruz. Çocuk yuvalarında ya da okullarda gribin olabileceği mevsimlerde özellikle Ekim ayında Sağlık Bakanlığı influenza aşısını önerdiği şekilde uyguluyoruz” açıklamasını yaptı.
Gripte antibiyotik kullanılmaz
Çok çeşitli bakterilerle karşılaşıldığını, kentlerde yaşamanın buna sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Tümerdem, “İnsanlar birbirleriyle iç içe. Aksırıp, öksürüyoruz. İnfluenza hastalığında virüs olduğu için antibiyotik kullanılmaz. Ama hekime gidildiği zaman vücut direncinin düşmesi nedeniyle vitamin vererek, dinlenmeyi önerebilir.Bol bol sıvı tüketin mümkünse ıhlamur, çok koyu olmayan çay. İçinde mutlaka B ve C vitamini olan doğal beslenme öneriyoruz” dedi.