18.12.2017 - 17:08 | Son Güncellenme:
Firmaların pozisyonlara göre belirlediği maaş skalaları, ücret dağılımları ve birimlerin bütçeleri vardır. Bu sistemler ister kurumsal firma ister patron firması olsun, çalışanlar arasındaki maaş dengesini, tecrübe ve niteliklere göre korumak adına kullanılır. Ayrıca birimler yıllık bütçelerine göre hareket etmeliler, yöneticilerin performansını gösteren bir nokta da budur. Her şirkette kullanılır mı, denge var mı, orası tartışılır ancak şu bir gerçek maaş pazarlığını çalışan adayları yapar.
Eğer "maaş beklentiniz nedir?" sorusuna yüksek bir ücret aralığı söylerseniz muhtemelen elenirsiniz ve CV'nize "maaş beklentisi yüksek” yazılır. Bu soru ister mülakatta ister iş başvuru formunda sorulsun politik bir cevap vermekte fayda var. İlk görüşmede maaş üzerine odaklanmanız ve ücret ne olacak sorusunu ilk sizin sormanız İK uzmanları tarafından olumlu karşılanmayabilir ve para/madde odaklı olarak algılanabilirsiniz. Maaş beklentiniz karşılanmadığında kaçacağınızın bir işaretidir. Peki, cevabınız ne olabilir?
Maaş konusu ne kadar geç gündeme gelirse sizin için bir avantajdır. Maaşı gündeme ilk getiren de siz olmamaya özen gösterin. Mülakatlar sırasında kendinizi beğendirmeniz, katacaklarınızı hissettirmeniz ve onlara uygun bir çalışan olduğunuzu hissettirmeniz önemli. Yetkiliye “işte tam benim aradığım profil “dedirtmelisiniz.
Sonraki mülakatlarda maaş sorusunun size sorulduğunu varsayalım. Bu iyi haber demek ki son aday veya adaylardan birisiniz. CV’niz ve yönettiğiniz mülakat süreci ne kadar iyi ise tek aday olmanız ve pazarlık yapma şansınız da o kadar artacaktır. Sıkı pazarlık yapmak için hazırlanmalısınız.
Maaş aralığı nasıl belirlenir?
Maaş aralığında çalışan adayının mevcut durumu önemlidir. Yeni mezun ve az tecrübeli ya da tecrübesiz adaylar maaş konusunda objektif olmalı ve beklentilerini çok yüksek tutmamalıdır. Yeni bir mezunun alacağı maaşın aralığı hemen hemen bellidir.
Eğer çalışıyorken iş teklifi aldıysanız bu elinizi güçlendirir. Önceki maaşınızdan fazlasını talep edebilir; güçlü yanlarınızı ve avantajlarınızı sunabilirsiniz.
Maaş görüşmesinde firmanın zayıf yönlerini de lehinize çevirebilirsiniz. Örneğin size yönetici pozisyonu teklif edildiği halde araç verilmiyorsa maaşınızda bir artış ve/veya kendi aracınız için ek yakıt ücreti isteyebilirsiniz.
Ayrıca şirket, size teklif ettiği pozisyonu acile kapatmak istiyorsa bunu da lehinize çevirebilirsiniz. Yanlış kişiyi işe almak emek, zaman ve nakit kaybıdır. Maaş skalasını genişletmek için bu bir fırsattır. Bu detay maaş zammı sırasında da kullanılabilir.
Esra Kemer - Kariyer Danışmanı