05.11.2020 - 12:51 | Son Güncellenme:
Hemşireler, toplum sağlığının korunmasında büyük rol oynar. Hemşireler mesleki eğitim almış hasta bakıcı, laborant, doktor ve diğer sağlık çalışanları ile birlikte iş yapar.
Hemşirelik Bölümü Dersleri Nelerdir?
Hemşirelik bölümü lisans eğitimi 4 yıllıktır. 8 dönemden oluşan bu bölümde görülen dersler üniversitelere göre kısmen değişiklik gösterse de çoğu ders aynıdır. Hemşirelik bölümü sayısal ağırlıklı bir bölümdür. Yaz aylarında yapılan staj programları ile öğrenciler derste öğrendiklerini uygulamalı olarak da görme şansı elde ediyor. Hemşirelik bölümünü tercih edecek olan adayların eğitim süreleri boyunca görecekleri dersler aşağıdaki gibidir;
Hemşirelikte Temel Kavramlar
Hemşirelik Meslek Dersleri Uygulaması – I
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
Hemşirelik Esasları
Hasta Eğitimi
Hemşirelikte İletişim
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
Hemşirelik Tarihi ve Sağlık Mevzuatı
Acil Hemşireliği
Anatomi
Beslenmeye Giriş
Genel Mikrobiyoloji
Genel Psikoloji
Toplum Sağlığı Hemşireliği
Hemşirelikte Yönetim
Hemşirelikte Epidemiyoloji
Bu dersler hemşirelik bölümünde gösterilen en temel derslerdir. Hemşirelik bölümünde okuyan öğrenciler 4 yıllık eğitimi boyunca ilke ve yöntemleri, temel kavram ve kuramları öğrenir.
Hemşirelik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Hemşirelik bölümünden mezun olan kişiler lisans bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans sınavlarına girerek akademik kariyer yapabilir. Hemşireler, sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, dispanser gibi kurum ve kuruluşlarda sağlık personeli olarak görev yapar. Bunun yanında evde bakım hizmetleri ve belediyelere ait kurum ve kuruluşlarda rahatlıkla iş bulabilirler.
Ülkemizde eskiden hemşirelerin hemen hemen hepsi kadınlardan oluşuyordu. Fakat son zamanlarda hemşirelik bölümüne rağbetin artması ile erkekler de hemşirelik okumaya ve bu mesleği icra etmeye başladı. Bu sayede her geçen gün ülkemizdeki erkek hemşire sayısı da önemli ölçüde artıyor. Sağlık hiç bitmeyen bir ihtiyaç olduğu için hemşirelik bölümü mezunu olan kişiler iş bulmakta hiç zorlanmıyor. Dolgun maaş ile pek çok kamu kurum ve kuruluşta ya da özel sektörde rahatlıkla kendilerine uygun bir iş bulma şansı elde ediyor.
Hemşirelerin Sahip Olması Gereken Özellikler
Hemşirelik bölümünden mezun olup hemşire unvanı alan kişiler meslek hayatına başlayabilir. Aynı zamanda iyi bir hemşire olabilmek için bazı niteliklere sahip olmanız gerekiyor. Hemşirelik mesleğini icra edebilmeniz için dürüst, etik ve sorumluluk sahibi olan bir karaktere sahip olmanız gerekir. Bunun yanın sahip olunması gereken diğer özellikler;
İyi bir takım oyuncusu olmak
Esnek
Fedakar
İletişim becerileri kuvvetli
Problem çözebilme yeteceğine sahip olmak
Detaylara önem vermek
İnsan biyolojisini iyi bilmek ve tanımak
Kritik ve stresli anlarda soğukkanlı ve sakin kalabilmek
Kan görmeye dayanıklı olmak
Hastaların iyileşmesine yardımcı olmak
Hasta ve yakınları ile etkili bir iletişim kurabilmek
Güçlü bir empati gücüne sahip olmak
Nöbetlere ve uzun çalışma saatlerine karşı dayanıklı olabilmek, mesai saatlerinde esnek olabilmek.