KariyerAşçı Nedir, Nasıl Olunur? Aşçılık Mezunu Ne İş Yapar?

Aşçı Nedir, Nasıl Olunur? Aşçılık Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 12:35 | Son Güncellenme:

Günümüzde liseden mezun olan gençler üniversiteye geçişte meslek seçiyorlar. Aşçılık mesleği ise son yıllarda en çok tercih edilen meslekler arasında yer alıyor. Aşçı kimdir? Tüm detayları ile sizler için derledik.

Aşçı Nedir, Nasıl Olunur Aşçılık Mezunu Ne İş Yapar

Aşçı, besinleri farklı yöntemler kullanarak bir araya getiren kişilere denir. Aşçılar benzersiz lezzetler yaratarak otel, restoran ve ya yemekhanelerde çalışabilirler.

Aşçı Nedir?

Çeşitli yiyecekleri farklı yöntemler kullanarak bir araya getiren kişilere aşçı denilmektedir. Aşçılar yetenekleri sayesinde farklı ürünlerden benzersiz besinler elde edebilirler. Müşteriler için birbirinden lezzetli yemekler üreten aşçılar yetenekleri ve hayal güçleri doğrultusunda ürünler ortaya çıkarırlar.

Aşçıların en önemli görevlerinden bir tanesi de bu besinleri en iyi şekilde müşterilere sunmalarıdır. Yemeğin lezzetli olması kadar görselin de göz alıcı olması gerekir. Bunun için aşçıların ortaya çıkardıkları ürün benzersiz bir tada sahip olmalıdır.

Aşçı Ne İş Yapar?

Dünya genelinde en çok istihdam sağlayan alanlardan bir tanesi de gıda sektörüdür. Gıda sektöründe her geçen gün yenilikçi fikirler ortaya çıkarlar. Aşçılar ise hangi ülkeye giderse gitsinler çok rahat bir şekilde iş bulabilirler. Çünkü aşçıların dünya genelinde evrensel bir dili vardır. Onların ortak noktası yiyecek ve içeceklerdir. Aşçılar Türk ve dünya mutfağına hakim olurlar. Bu kapsamda yemekler ortaya çıkarırlar. Aşçıların başarısını yaptıkları yemeklerin lezzeti ve görsel sunumu etkiler. En iyi aşçılar her zaman en iyi yemekleri yapanlar olmuşlardır.

Aşçı Nasıl Olunur?

Aşçı olmak için pek çok alternatif yol vardır. Öncelikle aşçılık ile ilgili liselerde eğitim görülür. Lise eğitiminin ardından özel sektörde aşçı olarak çalışmak mümkündür. Aynı zamanda akademik eğitimlerini ilerletmek isteyen kişiler üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı tercih edilebilir.

Bu bölümlerde aşçılığa ve dünya mutfağına ait teknikler anlatılır. Bu bölümden mezun olan kişiler ise otellerde, özel sektörde ve ya kurumlarda aşçı olarak çalışırlar. Ayrıca eğitim almadan bir restoranda uzun yıllar çalışarak da aşçılık mesleğinin püf noktaları öğrenilebilir. Bu şekilde de aşçı olunur.

Aşçının Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

Aşçıların mesleklerine dair önemli görev ve sorumlulukları bulunur. Mesleklerini en iyi şekilde icra eden bu kişilerin de görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri beklenir. Aşçıların yeniliğe ve öğrenmeye açık olmaları beklenir. Aynı zamanda gerektiğinde uzun zamanlar da çalışabilen aşçıların sabırlı ve esnek çalışmaya açık olmaları gerekir.

Uzun süre aynı yerde çalışacak olan erkek aşçıların ise askerlik hizmetini tamamlamaları ve ya askerlikten muaf olmaları gerekir. Özellikle dünya mutfağı ile ilgilenen aşçıların ise iyi derece İngilizce bilmeleri çok önemlidir. Hijyene önem veren aşçıların mesleklerine oldukça büyük bir saygıları vardır. Müşteriler için daima en lezzetli yemekleri yapan aşçılar aynı zamanda tabakların sunumuna da özen gösterirler.

İyi bir aşçıda bulunması gereken en önemli özellik takım çalışmalarına yatkın olmalarıdır. Otellerde, yemekhanelerde ve restoranlarda çalışan aşçılar birbirleri ile iyi anlaşmak zorundalardır. Bu nedenle takım çalışmasına yatkın olan aşçılar mesleklerinde çok daha başarılı olabilirler. Aşçılar zorlu çalışma koşullarına hem bedenen hem de ruhen hazır olmalılar. Bunun yanı sıra mutfaktaki hiyerarşiye de mutlaka uyum sağlamak gerekir.