12.05.2018 - 13:24 | Son Güncellenme:
Zekât nedir?
Kelime anlamı olarak çokluk, bereket ve artma anlamaları taşımaktadır. Fıkhı olarak ise belirli malların belirli kısmını Allah Teâlâ’nın emrettiği bir kesim Müslüman kimselere mülk olarak vermektir.
İslam’ın beş temel şartlarından biridir. Birçok ayette ve hadiste zekât konusu belirtilmiştir. Toplumsal olarak da ekonomik dengeye katkı sağladığı söylenebilir. Dinen zenginlerin mallarında yoksulların da hakkı vardır. Zekât ibadeti bu dengeyi sağlar.
Zekât hangi şartlarda farzdır?
Ergenlik dönemine girmiş olması şarttır. Çocuklar veremez. Aklı yerinde olmalıdır. Akli dengesi yerinde olmayanlar vermkle yükümlü değillerdir. Özgür bir birey olmalıdır. Savaşta esir düşmüş kimseler de veremezler. Bireyin belirli bir mal varlığı olmalıdır. Bu miktara nisap miktarı denmektedir. Bu miktar da aktarıldığına göre şu şekilde; 80,18 g altın ya da buna tekabül eden para miktarı, 5 deve, 40 koyun, 30 sığır. Kişinin varlığının devam etmesi gerekmektedir. Yani bir gelen para olmalıdır. Birey malını tasarrufuna kendisi karar veriyor olmalıdır. Malın üzerinden bir yıl geçmiş olması gerekiyor. Ve kişinin mal varlığı kadar borcu varsa bu durumda da veremez.
Zekât nasıl ve ne zaman verilir?
İlk önce niyet etmek gerekmektedir. Sonra verilecek kişinin mülkiyetine geçmesi sağlanır. Yani verilecek mal alan kişiye nakledilmelidir. Miktar kadar yemek yapıp evde yedirse bu zekât sayılmaz sadaka olur. Ramazan ayında verilir. Bayram sonraya bırakılmaz.
Zekât kimlere verilir kimlere verilmez?
Yoksullar ve düşkün kimselere verilir. Zekâtın dağıtımı yapan kişilere verilir. İslam’a ısındırmak amacıyla bazı kimselere verilebilir. Kölelikten kurtulmak için hürriyetini satın alacak kölelere verilir. Borçlulara verilir. Allah yolundaki kimselere verilir. Savaşta olan mücahitler de bu gruba girer. Yolda kalanlara verilir. Gideceği yere ulaşamayıp parasız olan kimselerdir.
Kişi anne baba eş ve çocuklarına zekât veremez. Müslüman olamayanlara veremez. Zengin ve varlıklı kimselere verilmez. Hazreti peygamberin yakınlarına verilmesi yasaklanmıştır. Çocuklara ve akli durumu yerinde olmayan kimselere verilmez ama onlar adına ebeveynlerine verilebilir.