GündemYüzdelik dilim nedir, yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır?

Yüzdelik dilim nedir, yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır?

24.06.2019 - 18:38 | Son Güncellenme:

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) tercih aşamasında hakkında en arama yapılan konulardan biri olan yüzdelik dilim ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. Peki yüzdelik dilim nedir, yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır? İşte konuyla ilgili ayrıntılar...

Yüzdelik dilim nedir, yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır

Yüzdelik dilim hesaplama, son zamanlarda LGS tercih puanlamalarının açıklanmasıyla birlikte hemen herkes tarafından merak konusu oldu. Okul tercihlerini Milli Eğitim Bakanlığı Üzerinden gerçekleştirecek her öğrenci ve dolayısıyla velinin ilgilendiği yüzdelik dilim hesabı bu yazı altında anlatılmaktadır...

YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

8. sınıfta öğrenimine devam eden ve lise tercihlerini yapan öğrencilerin okullara yerleştirilme işlemleri “2019 yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu” içerisinde belirtilen kurallara göre yapılacak. Bu kurallar ise YEP, yüzdelik dilim önceliği, yani tercih önceliği ve okul kontenjanı olarak esas alındı. Bu durmda ortaya çıkan merak konusu ise bahsedilen bu YEP’in, yüzdelik dilim, ne olduğu ve nasıl hesaplandığıdır.

En basit ifadesiyle yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.

Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sıvvan koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.

Yüzdelik dilim, sınava giren adayın sınav sonucunda aldığı puan ile sınava giren tüm öğrencilerin bir orana oturtulduğu, bir başarı sıralama yöntemidir. Yüzdelik dilim sınav sonuç belgesinde il ve ülke genelinde olmak üzere iki ayrı şekilde hesaplanarak açıklanır.

İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.

Yüzdelik dilimlerin sınav sonuç belgesinde açıklanan iki değeri olduğu için hangisinin okul tercihi yapılırken kullanılacağı sorusu da merak duyulan kopnulardan birisidir. Okul tercihleri tüm ülke için eşit olanaklar da sağlandığı dolayısıyla tercih yapılırken göz önüe alınması gereken yüzdelik dilim değeri ülke çapında hesaplanan değerdir. İl çapında hesaplanan değer ise sadece bir istatistik oluşturabilmek için kullanılmaktadır.

Üstelik bahsi geçen yüzdelik dilim hesaplaması sadece TEOG içinn geçerli değil; LYS, YGS ve şuan için ismi değişen birçok okul giriş sınavı sonuçları arasında hesaplanarak adaylara verilmektedir.