GündemYumurtlama döneminizi biliyor musunuz?

Yumurtlama döneminizi biliyor musunuz?

25.04.2018 - 16:48 | Son Güncellenme:

Üreme, döllenme ile çoğalan tüm canlılarda olduğu gibi memeliler ve özellikle insanlarda da kasıklara yerleşmiş çift taraflı yumurtalar ile gerçekleşir. Her ne kadar insanlarda iç döllenme, iç gelişme ve doğurma olayı gerçekleşse de temelinde bu yumurtalıklarda gelişen döllenme, gelişme gibi olaylar sıralanır. Kadınlarda menstrual döngü ile düzenlenen bu periyotlar yirmi sekiz günlük zaman dilimlerinin belli günlerinde görevlere ayrılır. Doğurganlığın en çok olduğu bu döneme de yumurtlama dönemi adı verilir. Adet takvimi düzenli olan bir kadında genellikle adetin ilk gününü takip eden 14. güne ya da bu güne yakın bir zamana denk gelir.

Yumurtlama döneminizi biliyor musunuz

Ovulasyon ( yumurtlama ) dönemini takip etmek

Haberin Devamı

Rahim, yerleşim olarak da yumurtlama dönemi dışında farklı bir yere aittir. Fiziksel yapısı da bu dönem dışında kuru ve serttir. Yumurtlama dönemi yaklaştıkça, rahim döllenmeye adapte hale gelmeye başlar. Spermlerin hareketini kolaylaştırmak için kayganlaşmaya başlar. Rahim artık daha yumuşak bir doku haline gelir ve yükselmeye başlar.

Hissedilen bazı sancılar da yumurtlama olayı sırasında yumurtaların dışarı atılmasındaki zorlanmalardan kaynaklanır. Bunlar adet sancılarından biraz daha farklıdır.

Salgılar işarettir, takip edilebilir

Adet dışında kişinin vajinasından belirli dönemlerde değişik akıntılar kendini gösterebilir. Bunlar üreme sisteminin kendini dış etmenlerden korumak için ürettiği mukus kıvamında olan ve genellikle şeffafımsı renkte görülen sıvılardır. Bu sıvı kayganlaştırıcı yapısı ile iç dengeyi korur ve iç ortamı nemli tutar. Bu akıntı, üreme sistemini çeşitli enfeksiyon ve mikroorganizmalardan da korur. Kopmadan uzayan akıntılar yumurtlamanın yaklaştığını gösterir.

Haberin Devamı

Vücutta ödem ve hassas bölgelerin daha da hassaslaşması

Bazı kadınların özellikle karın, ayak, el ve göğüslerinde şişkinlikler, ödem ve hassasiyet artışı görülür. Ufak darbeler bile çok can acıtıcı olabilir. Adet dönemi öncesinde de görülen bu durum devam eden süreçte de görülüyorsa bu dönemin doğurganlık için uygun olduğu söylenebilir.

Hormonal değişiklikler

Hormonlar tüm vücudu etkiler. Böylelikle duygular, vücut ısısı, cinsel istek, düşünceler, enerji, keyif gibi soyut ve somut özellikler değişim gösterir. Vücut ısısı birkaç derece artar, cinsel istekte de ciddi bir artış gözlenir.