GündemYSK’dan ‘geçersiz oy’ uyarısı

YSK’dan ‘geçersiz oy’ uyarısı

15.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin bilgilendirme amaçlı video ve afişler hazırladı.

YSK’dan ‘geçersiz oy’ uyarısı

ANKARA Milliyet - Bu çerçevede, seçmenleri geçersiz sayılacak oylar konusunda uyardı. Buna göre, “’Evet’, ‘tercih’ mührü basılmamış, birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya mühür basılmış, bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış, mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılmış, belirgin şekilde özel olarak karlanıp, çizilmiş veya işaretlenmiş, zarfından işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkan” oylar geçersiz sayılacak.

Haberin Devamı

YSK, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin; “Nerede ve nasıl oy kullanacağım”, “Görme engelli seçmenler için oy kullanma şablonu”, “Oyları geçersiz kılan haller”, “Seçim güvenilirliği ve şeffaflık”, “Seçim sonuçlarının ilanı” başlıkları ile yayınladığı videolarla seçmenleri hem bilgilendirdi, hem de uyardı.

Seçim güvenliği

“Seçim güvenilirliği ve şeffaflık” başlıklı videoda ise; oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesinde 7 kişilik sandık kurulunun 5 üyesinin, o ilçede en çok oy alan siyasi partiler tarafından belirlendiği ve sandık kurulu tarafından tutanak altına alındığı kaydedildi.

Tutanağın bir örneğinin siyasi partilere verildiği, tutanağın hemen orada vatandaşların göreceği şekilde asıldığı belirtildi. Oyların Seçim Bilişim Sistemi’ne (SEÇSİS) girilmesi ve birleştirilmesinin de ilçe seçim kurullarında siyasi parti temsilcileri huzurunda gerçekleştiği de ifade edildi. SEÇSİS’e girilen bu verilerin YSK’ya ulaştığı, eş zamanlı olarak seçime katılan siyasi partilerle paylaşıldığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Sonuçların ilanı

“Seçim sonuçlarının ilanı” başlıklı videoda; sandık kurulunca düzenlenen imzalı ve mühürlü sandık sonuç tutanağının bir suretinin sandığın kurulduğu yere asıldığı, birer suretinin de sandık kurulunda görev yapan siyasi parti üyeleri ve müşahitlere verildiği kaydedildi. Sandık sonu tutanakların düzenlenmesinden sonra ilçe ve il birleştirme tutanaklarının siyasi parti temsilcilerinin huzurunda düzenlendiği ve eş zamanlı olarak siyasi partiler ile paylaşıldığı dile getirildi. Seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra tüm sandık sonuçlarının ve ıslak imza tutanaklarının YSK’nın internet adresinden vatandaşların erişimine açıldığı bildirildi.

Görme engelli şablonu

YSK, görme engelli vatandaşlar için de ilk kez oy şablonu hazırladı. Şablonun tanıtıldığı spot filmde, görme engelli vatandaşların oy kullanma usullerine ilişkin bilgilere yer verildi. Filmde “Görme engelli seçmenler için oy kullanma şablonu hazırlandığını biliyor musunuz? Görme engelli seçmen oy kullanırken talep etmesi halinde sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa orada bulunan herhangi bir seçmenin yardımıyla oy pusulasını, mühür deliklerine gelecek şekilde hazırlanan şablona yerleştirmek suretiyle oyunu kullanabilir. Ancak bir seçmen, birden fazla engelliye yardım edemez. Oy kullanmaya engel yok.” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Hangi durumda oyunuz geçersiz sayılacak?

1 - “Evet”, “tercih” mührü basılmazsa,
2 - Birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya oy verilirse
3 - Oy pusulası bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılır veya koparılırsa
4 - Oy pusulası üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılırsa,
5 - Oy pusulası belirgin bir şekilde özel olarak karalanır, çizilir veya işaretlenirse
6 - Zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkarsa