02.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA AA
Türkiye’nin tescilli coğrafi işaret sayısı son 5 yılda yüzde 92.3 oranında arttı. 2006 yılında 78 adet olan tescilli coğrafi işaret sayısı 150’ye ulaştı. Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, Adana Kebabı, Türk Rakısı, Antep Baklavası, Hellim, Isparta Gülü, Antep Fıstığı, Erzincan Tulum Peyniri, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Kayseri Pastırması, Çorum Leblebisi, Çelikhan Tütünü, Görece Nazar Boncuğu, Devrek Bastonu, Oltu Cağ Kebabı, Konya Etli Düğün Pilavı, Erzurum Civil Peyniri, Maraş Dondurması tescilli coğrafi işaretler arasında bulunuyor.
Kars Türk Çoban Köpeği, Kangal Koyunu, Kangal Balıklı Kaplıcası, Karamürsel Sepeti, Gemlik Atı da tescilli işaretler arasında yer alıyor. Coğrafi işaretlerin 25’i çeşitli yörelere ait kilim ve halılar oluşturuyor. Bunlar arasında Hereke İpek Halısı, Simav El Halısı, Jirkan Kilimi ve Bayat Kilimi dikkati çekiyor.
135 ürün tescil sırasında
Konya Mevlana Şekeri, Yozgat Arabaşısı, Van Otlu Peyniri, Van Çatak Balı, Ankara Keçisi, Uşak Halısı, Van Gölü İnci Kefali Balığı, Türk Kahvesi, Mersin Tantunisi, Beypazarı Kurusu gibi 135 ürün de TPE tarafından tescil edilmeyi bekliyor.
Yine Tarsus İğne Oyası, Kastamonu Çekme Helvası, Edremit Yeşil Çizik Zeytin, Ankara Tavşanı, Anzer Balı, Erzurum Su Böreği, Gaziantep Bakır El İşlemeciliği, İzmir Tulum Peyniri, İzmir Lokması, Kangal Türk Çoban Köpeği, Beypazarı Gümüş Telkari İşletmeciliği, Osmaniye Yer Fıstığı Ezmesi, Kırkağaç Karakurt Çengeltatarı Kavunu ve Sinop Gemi Maketi de coğrafi işaret tescil talebiyle yapılan başvurular arasında.