Gündem‘Yönetmeliğe uygun bina oranı yüzde 5’

‘Yönetmeliğe uygun bina oranı yüzde 5’

03.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş Başsavcılığı talimatıyla bilirkişi olarak atanan ve deprem bölgesinde incelemeler yapan Işık Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü doktor öğretim üyeleri Ali Sercan Kesten, Önder Umut ve Bora Akşar, afet bölgesindeki yapılara ilişkin gözlemlerini aktardı.

‘Yönetmeliğe uygun bina oranı yüzde 5’

156 binden fazla binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiği kaydetti. Ali Sercan Kesten, yıkılan ve ağır hasar gören binalardaki konut sayısının 507 bin civarında, orta ve hafif hasarlı bina sayısının ise 43 bin dolayında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Beton kalitesi kötü’

Bora Akşar ise beton kalitesinin kötü olduğuna vurgu yaparak “Beton kalitesi ve işçilik kötü. Kırma taşlar yerine dere çakılı olarak bilenen pürüzsüz yüzeyli taşların kullanıldığını gördük” dedi. Akşar, özellikle kolon, kiriş ve perde gibi taşıyıcı sistem elemanlarında işçilik ve imalat hataları olduğunu vurguladı.

Önder Umut da “Yapıları, yapı üretim sürecinin tüm gerekliliklerine uygun bir şekilde yapmış olsaydık, deprem yönetmeliğinin tasarım felsefesine uygun olarak binalar yine hasar alacak, ancak yıkılmayacaktı” dedi. Akademisyenler, deprem bölgesindeki yapı stokunun çok kötü olduğunu vurguladı ve yönetmelik standartlarına uyan bina sayısının yüzde 5 ile 7 civarında olduğunu aktardılar.

Haberin Devamı

1.3 MİLYON KİŞİ DÖNÜŞÜME BAŞVURDU

Öte yandan deprem sonrası, riskli yapılarını dönüştürmek isteyen İstanbullular anahtar teslime kadar süreci organize eden İstanbul Yenileniyor platformuna başvurmaya başladı.

Bugüne kadar toplam 17 bin 529 adet başvuru gerçekleşti. Bu başvurular 39 ilçe 641 mahalleden yapıldı. Başvurular, 369 bin 453 bağımsız birimde yaklaşık 1 milyon 351 bin 017 kişiyi kapsıyor.

İBB çatısı altındaki KİPTAŞ, üniversitelerle güçlendirme süreçlerinde de aktif rol oynamaya hazırlanıyor. Yenilenme süreçleri kadar kentteki kırılgan yapı stoğunu ayakta tutarak insanların olası bir depremde canlı bir şekilde bu yapılardan çıkmasını sağlamak için mühendislik olarak elverişli olan yapıları güçlendirme süreçlerine de hız verilmesi gerektiğini söyleyen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, “Yapılarda güçlendirme yasal olarak hayatımıza 2007 yılında girdi ancak gerekli şekilde yaygın kullanılmadı. İBB hızlı tarama testi yaptıran ve yapıları riskli çıkan, güçlendirmeye uygun ve ruhsata tabi olacak yapılarda oturan vatandaşlarımıza kendi aralarında uzlaşı sağlarlar ise İstanbul Yenileniyor platformu üzerinden bize başvurmaları halinde maliyetine uygun ödeme planı ile güçlendirme hizmetinden faydalanmalarını üniversitelerimizle iş birliği içinde sağlayacağız.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hibrit çözümler

Uzmanlar tarafından hazırlanacak güçlendirme projeleri doğrultusunda, karbon elyaf, bazalt lif, gerekirse betonarme manto, çelik profiller gibi tekniklerin birlikte uygulandığı hibrit çözümlerle ilerleyeceklerini belirten Kurt, “Amaçlarımızdan biri can kaybını en aza indirecek hızlı çözümler üretmek. Diğeri ise ülkemizde güçlendirme teknolojisinden, mümkün olan tüm yapıların faydalanmasına katkı sağlayarak olası bir deprem öncesi istanbulu dayanıklı hale getirmek için zaman kazanmak.” dedi.

 

Yazarlar