GündemYÖK yıl ortasında yine kural değiştirdi

YÖK yıl ortasında yine kural değiştirdi

06.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

YGS başvuruları için kılavuzun yayınlanmasıyla bu yıl üniversiteye girişteki değişiklikler de netleşti. Buna göre mesleki ve teknik liselerdeki öğrencilerin ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı, ek puan uygulaması geri geldi.LYS-1’de matematik ve geometri testleri birleşti. Eğitim fakültelerine 240 bin barajı getirildi, puan türü değişti. Açıköğretim programlarına puan türü konuldu. Ve yıllardır geldi, gelecek diye tartışılan açık uçlu soru, ‘kısa cevaplı’ olarak 15 soruyla giriş yaptı

YÖK yıl ortasında yine kural değiştirdi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM), 4 Ocak’ta 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’nu açıklamasıyla üniversiteye giriş maratonu da başladı. Üniversiteye girmek isteyen tüm adayların, 18 Ocak’a kadar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için başvuru yapmaları şart. Çünkü 9 Aralık’ta yürürlüğe giren kanun hükmünde kararname ile bu yıl mesleki ve teknik lise mezunlarının ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı, ek puan geri geldi. O nedenle mezunlar da dahil, tüm mesleki ve teknik lise öğrencilerinin, ön lisans programları için YGS’ye girmeleri ve en az 150 barajını geçmeleri gerekiyor. Adaylar kendi alanlarıyla ilgili bir bölüm seçtiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek puan da yerleştirme puanlarına eklenecek.
Bu yıl yenilikler bununla da sınırlı değil. Kılavuzun açıklanmasıyla adaylar yılın ortasında pek çok değişiklikle karşılaştı. Bunlardan bir kısmını Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıklamıştı. Buna göre öğretmenliklere 240 bin başarı sıralaması şartı getirildi; yine YGS ile öğrenci alan öğretmenlik programları ile ilahiyat ve İslami ilimler fakülteleri artık YGS yerine LYS puan türünden öğrenci alacak.
15 kısa cevaplı soru
Bu yılın en büyük sürprizi, açık uçlu soruların, “kısa cevaplı” soru olarak üniversiteye giriş sınavlarında yer alması oldu. Saraç, ilk denemenin 2017 LYS’de yapılacağının haberini vermişti. Ancak soruların nasıl olacağı, kaç soru yer alacağı bilgisi kılavuzla birlikte netleşti.
Buna göre LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2’de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1’er soru, LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı’nda 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4’te Tarih ve Coğrafya-2 testlerinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, Yabancı Dil testinde (LYS-5) ise 3 soru, “kısa cevaplı” sorulardan oluşacak.
Kısa cevaplı soruların cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümleden oluşacak. LYS’de yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara soru örneklerinde yer aldığı şekilde yazılıp kodlanacak. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler, optik okuyucu tarafından okunacak. Cevap kâğıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.
‘Radikal değişiklik değil’
Adaylara yöneltilecek açık uçlu soru örnekleri “osym.gov.tr” internet sitesinden yayınlandı. Yanda da üç örneğini verdiğimiz bu soruları adayların ÖSYM’nin internet sitesinden incelemelerinde yarar var.
İlk kez uygulanacağı için kısa cevaplı sorular adayları tedirgin etti. YÖK Başkanı Saraç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Onlarca yıldır beklenen açık uçlu soru sorulması sürecine geçmemiz lazım. Onu da bu sene çok yumuşak bir geçişle yapacağız. Ne öğrencilerimizin ne de ebeveynlerinin tedirginliğe düşmesine sebep olacak bir durum yok” dedi.
Açık uçlu soruların adayların şimdiye kadarki çalışma stillerini değiştirecekleri bir radikal değişiklik olmadığının da altını çizen Saraç, “YÖK olarak biz, nasıl eğitim sürecinde niteliği yükseltmeye çalışıyor isek bu ölçme ve değerlendirme üniversiteye giriş sınavlarında da nitelikli bilgiyi daha iyi ölçmeye yönelik gelişimlerimizi başlattık ve devamını da sürdüreceğiz diye düşünüyoruz” dedi.
‘Kodlama kaygıyı giderir’
ÖSYM Başkanı Ömer Demir de adayların, ‘benim yazım okunmazsa, el yazımdan dolayı bir kayıp olursa’ diye kaygı yaşadıklarına dikkat çekerek, bunun için cevapların kodlanmasını isteyeceklerini söyledi. “Böylelikle hem yeni soruları tanıtmış hem de kaygıları tamamen ortadan kaldırmış olacağız” diyen Demir, okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlamasının gerekeceğini belirtti. Demir, açık uçlu soruların ölçmeyi kolaylaştırdığını, adayların ezbere değil de sonucu bulmaya yönelmesini sağladığını ve bunun çok yararlı bir yöntem olduğunu kaydetti.

Sınava geç kalan alınmayacak

Adayların sınav binalarına alınma saatlerine ilişkin de değişikliğe gidildi. Buna göre adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; 14.30’da başlayan sınavlarda da saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacak.

Geometri ayrı olmayacak

Üniversiteye girişte LYS-1’de matematik ve geometri testleri artık tek testte olacak. Geçen yıl 50 matematik, 30 geometri sorusu bulunuyordu. Bu yıl Matematik testi adı altında 80 soru olacak. Soru sayısı aynı olacak, sadece geometrinin de içinde olduğu sorular Matematik testi olarak adaylara verilecek. İçerikte bir değişiklik yok. Yine bu yıl getirilen uygulamayla açıköğretim önlisans ve lisans programlarına da puan türü konuldu. Buna göre puan türleri programın örgün programdaki puan türü ile aynı olacak.

Hatalı soru iptal edilirse

Tüm bu düzenlemelerin yanı sıra hatalı sorularla ilgili de yeni bir kural getirildi. Önceki yıllarda sınavdan sonra analizlerde bir testte hatalı soru bulunduğu takdirde ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul ediliyor ve adayların puanları diğer sorulara verdikleri cevaplarla birlikte hesaplanıyordu. Ancak bu yıldan itibaren bu sorular artık doğru kabul edilmeyecek. Kılavuzda verilen bilgiye göre sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak.

Yazarlar