GündemYÖK’ten makul çözüm

YÖK’ten makul çözüm

12.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK kapatılan üniversitelerdeki öğrencileri rahatlatacak formülü buldu: Öğrenciler kayıt oldukları yıldaki puanlarına göre bir üniversiteye yerleştirilecek. Eğer üniversite başka bir ilde ise bulundukları ildeki üniversitede ‘özel öğrenci’ statüsünde okuyabilecekler. Öğrenciler yerleştirildikleri üniversitenin diplomasını alacak, ancak diplomalarında ilk kazandıkları üniversitenin bilgileri de olacak. Bu öğrenciler için yatay geçiş başvuruları da 31 Ağustos’a kadar uzatıldı.

YÖK’ten makul çözüm

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin sorununa çözüm buldu. Bilindiği gibi 15 vakıf üniversitesi kapatılmıştı, 14’ünde eğitim-öğretim sürüyordu ve bu üniversitelerde yaklaşık 65 bin öğrenci okuyordu. YÖK, önce bu öğrencilerin bulundukları ildeki devlet ve vakıf üniversitelerine yerleştirildiklerini açıkladı. Ardından yeniden bir değerlendirme yapılmış ve bu öğrencilerin üniversiteye girdiği yıl aldıkları puanlar esas alınarak yeniden yerleştirilmelerine karar verilmişti. YÖK, alınan ikinci karardan sonra öğrencilerden gelen “aynı ilde okuma isteğini” dikkate alarak, ara bir formül buldu. Buna göre uygulama şöyle olacak:
Puanına göre yerleşecek
Kapatılan vakıf üniversitelerindeki öğrenciler ÖSYM tarafından kayıt olduğu yıldaki puanları esas alınarak merkezi olarak yerleştirildikten sonra eğer isterlerse kapatılan üniversitenin bulunduğu ildeki devlet veya vakıf üniversitelerinde “özel öğrenci” statüsünde ders alabilecekler.
Öğrencilerin aldığı bu dersler yerleştirildiği üniversite tarafından sayılacak. Bu öğrenciler, özel öğrenci olarak ders aldıkları üniversitenin diplomasını değil, yerleştirildiği üniversitenin diplomasını alacak. Diplomalarında ilk kazandıkları üniversitelere dair bilgi de yer alacak.
Öğrenci kayıt olduğu yıl aldığı puanlara göre o yıldaki diğer üniversitelerde yer alan aynı programlara tercih yapabilecek.
Tercih edilen programın ilgili yıla ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya eşit olması durumunda yerleştirme yapılacak. Öğrencinin tercih ettiği programlardan birine yerleşememesi durumunda ilgili yılda adayın puanından düşük veya puanına eşit puanla öğrenci alan program varsa taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan programa yerleştirilecek.
Öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilecek.
Ücret nereye ödenecek?
Bulunduğu ilde başka üniversitelerde okuduğu bölüm olmayan öğrencilerin “özel öğrenci statüsünü” nasıl kullanacakları belli değil. Bu öğrenciler en azından yakın illerdeki üniversitelerden birinde bu statüde okumayı talep ediyorlar. YÖK’ten bu konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.
YÖK’ün toplantıda aldığı diğer bir karara göre de kapatılan üniversitelerin öğrencileri kurumlararası yatay geçiş yönetmeliği kapsamında, isteyen vakıf yükseköğretim kurumlarına, kapatılan üniversitesindeki “not ortalaması” ile yatay geçiş yapabilecekler. Yatay geçişte aynı il sınırlaması yok. YÖK, bu kapsamda yatay geçiş başvurularını 31 Ağustos’a kadar uzattı.
Ücretler konusunda ise öğrenci, devlet de vakıf da olsa yerleştirileceği üniversiteye, eski üniversitesine hangi ücreti ödüyorsa yine o ücreti ödeyecek. Özel öğrenci statüsündeki öğrencilerin, yerleştirildiği üniversiteye mi yoksa ders alacağı üniversiteye mi ücret ödeyeceği konusunu iki üniversite kendi aralarında karar verecek.
ÖRNEK UYGULAMA
YÖK’ün getirdiği uygulama kapsamında örneğin 2013 yılında Turgut Özal Üniversitesi’nde Tarih bölümüne X puanıyla giren bir öğrenci:
2013 yılındaki kendi puanına yakın diğer devlet ya da vakıf üniversitelerindeki tarih bölümlerini tercih edecek.
Tercih edilen tarih programının 2013 yılına ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya eşit olması durumunda yerleştirilecek.
Öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı tarih programına yerleştirilecek.
Öğrenci örneğin merkezi yerleştirme sonucunda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Tarih bölümüne yerleştirildi ama Ankara’da okumak istiyor. Bu öğrenci özel öğrenci statüsü hakkını kullanmak isterse, Cumhuriyet Üniversitesi’ne kayıt olacak. Ankara’da bu statüyü kabul eden devlette örneğin Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde veya vakıf üniversitesinde örneğin Atılım Üniversitesi’nde özel öğrenci statüsünde ders alabilecek, bu dersleri Cumhuriyet Üniversitesi’nde saydırabilecek. Diplomasını yine Cumhuriyet Üniversitesi’nden alacak.
Kapatılan Üniversiteler
İpek Üniversitesi (Ankara)
Bursa Orhangazi Ü. (Bursa)
Canik Başarı Ü. (Samsun)
Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
Fatih Üniversitesi (İstanbul)
Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
Mevlana Üniversitesi (Konya)
Şifa Üniversitesi (İzmir)
Turgut Özal Ü. (Ankara)
Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
İzmir Üniversitesi (İzmir)
Murat Hüdavendigar Ü. (İstanbul)
Gediz Üniversitesi (İzmir)
Süleyman Şah Ü. (İstanbul)
Kanuni Üniversitesi (Adana) (Henüz öğrenci almamıştı.)