11.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ayşegül Kahvecioğlu / Ankara
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Volkan Bayar’ın, çalışma arkadaşı dört akademisyeni silahlı saldırıyla katletmesinin ardından yarın “olağanüstü” toplanacak.
Üniversitede Bayar’ın tehditlerine maruz kalan bazı akademisyenlerin olaydan önce avukatları aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, YÖK Başkanlığı, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi rektörlüklerine yaptığı suç duyuruları ortaya çıkmıştı. Bütün belgeler, katliamın göz göre göre geldiğini ortaya koymuştu.
Suç duyurusunda ölüm tehdidi alan akademisyenlerin kendi kendilerine aldıkları önlemler satır satır anlatılmasına rağmen, dosyaların tek tek kapandığı belirlenmişti.
Bayar hakkında verilen son suç duyurusunda “BİMER ve CİMER’e bu şahısla ilgili yapılan şikâyetler üniversite yönetimince işleme alınmamaktadır. Bu durum üniversite yönetiminin bu şahsı FETÖ kumpasçısı olarak kullandığı izlenimi vermektedir. Bu kişinin başta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yönetimi ile ilişkileri, FETÖ adına bir tetikçi olup olmadığı; bütün telefon kayıtları, sosyal medya hesapları, eğitim geçmişi, Milli Eğitim Bakanlığı burs durumu, SGK kayıtları, devlet memurluğuna ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde göreve başlama şekli araştırılmalıdır” ifadeleri yer almıştı.
‘Olağanüstü’ toplantı
Olayın hemen ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın YÖK Denetleme Kurulu’ndan bir üyeyi, olaya ilişkin idari soruşturma yapmak üzere görevlendirmişti. Olayın ayrıntıları ortaya çıktıktan sonra ise Saraç, YÖK Genel Kurulu’nun prşembe günü (yarın) “olağanüstü” gündemle toplanacağını bildirmişti. Toplantıya Osmangazi Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen’in de çağrıldığı ifade edilirken, “haklarında ihmali tespit edilen üniversite yetkililerinin olması halinde gereğinin yapılacağı” belirtilmişti.
Gönen dinlenecek
Olağanüstü toplantının tek gündem maddesi Osmangazi Üniversitesi’nde yaşanan olay olacak. Toplantının odak noktasında YÖK Denetleme Kurulu üyesinin hazırladığı rapor ile üniversitedeki öğretim üyelerinin çoğunun olayla ilgili, “Volkan Bayar’ı korudu” dediği Rektör Gönen yer alacak. Hazırlanan raporda, üniversitedeki diğer akademisyenlerle yapılan görüşmeler, daha önce rektörlük ve savcılık makamlarına Bayar ile ilgili verilen şikâyet dilekçeleri, YÖK’ün adli makamlar ve emniyetle yaptığı görüşmeler yer alacak. Denetleme Kurulu’nun raporunun detaylarını inceleyecek Genel Kurul üyeleri, Gönen’in olayla ilgili bir ihmalinin, olup olmadığına karar verecek.
Görevden alınabilir
Gönen’in ihmali olduğu kanaatine varılırsa ya görevinden uzaklaştırılacak ya da doğrudan görevden alınacak. Gönen ile ilgili bir diğer ihtimal ise YÖK’ün Gönen’den istifa etmesini istemesi olacak.
ByLock yazışmalarında desteklenen rektör adayı
Rektör Gönen ile ilgili ortaya atılan iddialar arasında, dört akademisyeni öldüren Bayar ile ilgili olaydan önce defalarca verilen şikâyet dilekçelerini işleme koymamasının yanı sıra FETÖ ile irtibatı nedeniyle kapatılan Fatih Üniversitesi ile protokoller yapması, yurt dışındaki pek çok FETÖ okulu tarafından “yılın rektörü” seçilmesi ve ByLock yazışmalarında isminin FETÖ’cülerin üniversite rektör adayı olarak geçmesi gibi başlıklar yer alıyor.
Talimatla desteklendi iddiası
Osmangazi Üniversitesi’ndeki bazı akademisyenlerin daha önce verdiği şikâyet dilekçelerinde üniversite bünyesinde yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında etkin pişmanlık hakkını kullanan akademisyenlerin ifadelerine de yer verilmişti. YÖK’e yapılan başvuruya göre söz konusu akademisyenler 2015’te yapılan rektörlük seçimlerinde “örgütsel” talimat alarak Gönen’i destekledi. Dilekçeye göre 2015 rektörlük seçimlerinde Prof. Dr Alparslan Birdane, sandıktan 4. çıktı, birinci ise mevcut rektör Gönen oldu. Gönen, Birdane’yi rektör yardımcılığı görevine getirirken, Birdane 15 Temmuz sonrasında üniversite bünyesinde yürütülen FETÖ idari soruşturmalarını yürütmekle görevli komisyonda yer aldı. Birdane daha sonra FETÖ iddiası ile tutuklandı. Birdane’nin görevli bulunduğu komisyon; Bayar’ın ifadeleri de gerekçe gösterilerek çok sayıda ihraca karar verdi.