14.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz / Cemal Yurttaş - Depremin en çok zarar verdiği illerin başında gelen Hatay’da Türkiye’nin dört bir yanından gelen gönüllüler, halkın yaralarını sarmak için canla başla çalışıyor. ‘Dünyayı iyilik kurtaracak’ denilen sözü afet bölgesinde iliklerimize kadar hissettik. Her noktada gönüllüler gece gündüz demeden ellerinden geleni yapıyor.
‘Evimizde oturamazdık’
Ankara’dan deprem bölgesine gelen bir mühendis bir müzisyen, bir elektrik teknisyeni, bir Meclis personeli ve bir motokurye, gece gündüz demeden aralıksız depremzedeler için gözleme yapıyor. Mühendis Yasin Mercan, “Bugün buradaki 5’inci günümüz, depremden evde bir şey yapmadan oturmak insanı çıldırtıyordu. ‘Ne yapabiliriz’ diye düşündük ve 5 kişi yufka ve yufka malzemelerini aracımıza doldurup geldik. Aralıksız gözleme yaptığımız için belimiz ağrıdı. Yakınımızda bir revir var ayakta durmak için iğne yapıyoruz. Gönüllü arkadaşlar görüştük biz yarın dönüyoruz bizim yerimize onlara yapmaya devam edecek” dedi.
‘Yaralarımızı saracağız’
Rizeli bir iş insanı da depremin üçüncü günü bölge 12 metre karelik 8 tane prefabrik ev gönderdi ve devamı da gelecek. İş insanı adına evleri Antakya’ya getiren Onur Yıldız, “Depremden hemen sonra biz bunları yapmaya başladık ve üçüncü günü de burada depremzedelerle birlikte kurduk. Devamı da gelecek. Dayanışma ile bu yaraları sarabiliriz” diye konuştu.
3 öğün sıcak yemek
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü de depremin ikinci gününden itibaren afet bölgesinde 20 kişilik ekibiyle birlikte 2 bin 500 kişiye 3 öğün yemek hizmeti veriyor. Öğretim Görevlisi Bilal Karasakal’ı çorba kazanın başında çorba dağıtırken görüyoruz. Karasakal, “Gün birlik olma günü. Bunu burada çok iyi hissediyoruz. Bizim elimizden şimdilik bu geliyor. Dayanışma çok önemli”diye konuştu.
‘Savaş koşullarında hizmet vermek gibi’
Defne ilçesindeki Sevgi Parkı’na kurulan revirde gönüllü olarak hizmet veren Beyin Cerrahisi uzmanı Talat Kırış da şunları aktardı: “Buradaki en büyük sıkıntılardan biri de bir sağlık kuruluşunun olmaması. 5 gündür buradayım, elimizden geldiğince sağlık hizmeti vermeye çalışacağım. İlk defa burada diş çektim. Dayanışma ile bunları da aşacağımıza inanıyorum.”
Kaftancıoğlu da sahada
Defne Parkı’nda gönüllü sağlık ekipleriyle birlikte çalışan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da alanında uzman 10 branştan hekimle depremzedelere yardım ediyor. Gönüllülerin desteğiyle yaraların sarılmaya çalışıldığını söyleyen Kaftancıoğlu, “Bu çok kıymetli bir şey. Burada aslında savaş koşullarında hizmet veriyoruz. Kolostomi torbası gerekiyordu, besleme torbasını kolostomi torbasına çevirdik” dedi.
‘Orhan Gazi-1’ liman hastanesi oldu
Depremin vurduğu Hatay’a İstanbul Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda gönderilen Orhan Gazi-1 adlı feribot hastaneye dönüştürüldü. Feribot, İskenderun Assan Port Limanı’nda hasta kabulüne başladı. İçerisinde muayene odaları yatakhane, yemekhane, çocuk oyun alanı ve 570 kişilik kapasitesi bulunuyor. Günlük sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği hizmeti veriliyor.
İskenderun Assan Port Limanı’na demir atan feribotta dün itibariyle sağlık görevlileri hasta kabulüne başladı.