Gündem‘Yeşil vatan’da sonbahar temizliği

‘Yeşil vatan’da sonbahar temizliği

19.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yüzde 90’ı insan kaynaklı olan orman yangınlarında, atılan sigara izmaritlerinin, kağıt atıkların ve cam şişelerinin yarattığı kirlilik de önemli role sahip.

‘Yeşil vatan’da sonbahar temizliği

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Milliyet’in orman yangınlarına karşı mücadeleye destek amacıyla başlattığı “Ormanlarımız yok olmasın” temizlik kampanyası büyük ilgi görürken, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde mayıs ayında ülke genelinde eşzamanlı başlatılan “Orman Benim” kampanyası kapsamında da, yangına sebebiyet verebilecek kuru dal parçaları ve atıklar toplanmış, 313 ton çöp orman alanından çıkarılmıştı.

Haberin Devamı

Bakanlık, ormanların temizlenmesi için yeni bir çalışma daha başlattı. Bu kapsamda yarın saat 11.00’da, 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak. Toplanan atıklar ise ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılacak. Gençlerin çevre duyarlılığını artırmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı da ‘yeşil vatan’ın temizlenmesine destek verecek. Tüm gönüllülerin katılımına açık olan etkinliğe, üniversite öğrenci toplulukları başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, belediyeler, özel sektör temsilcileri ve diğer kamu kurumları da destek verecek. Bakanlar İbrahim Yumaklı ile Osman Aşkın Bak’ın da orman temizliğine katılması bekleniyor.

ORMANLAR KORUNACAK

Ağaç yaprakları çürüyerek yangın riski taşıyabileceği gibi, temizlenmemesi halinde orman tabanında aşırı birikinti yaratabiliyor. Kar yağışı öncesinde yapılan temizlik çalışmaları, bahar aylarında daha kolay bir temizlik yapılmasına olanak tanıyor. Yarın gerçekleştirilecek orman temizliği, hem orman sağlığına hem de biyolojik döngünün korunmasına büyük katkı sağlamayı amaçlıyor.