25.02.2024 - 12:21 | Son Güncellenme:
Mustafa KIRLAK/FATSA (Ordu) (DHA)-
İlçede 2015'te altın ve gümüş arama faaliyetleri için Altıntepe Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nce maden sahası kuruldu. Yaklaşık 7 yıl bölgede çalışma yürüten firmanın ruhsat süresi, 22 Şubat 2023'te sona erdi. Faaliyet tamamlanma süresindan firma, 31 Aralık 2021'de ruhsat güncellendi 10 yıl uzatılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. Bölgede faaliyetlerini sürdüren şirketlerin sağlık bakımlarını ileri süren Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ise şirketin süre boyunca destekleme talebini yargıya taşıdı. Genel Müdürlük, 21 Haziran 2022 tarihinde firma ruhsat kaydının uzatılması için 'uygun' görüş verdi. Ordu İdare Mahkemesi ise derneğin incelemesi üzerine 25 Aralık 2023 tarihinde alınan kararla, ruhsatın uzatılmasına yönelik başvurunun incelenmeden uygun şekilde saklanmasını hukuka aykırı bularak, bakanlığın ruhsat işlemlerinin iptal edilmesi yönünde karar verdi. Kararda, “Ruhsat sahasında mevcut işletme projesinde üretim miktarı 20 bin ton/yıl iken temdit işletme projesinde üretim miktarının 400 bin ton/yıl olarak güncellendiği kaydedilmeyle ilgili düzenlemelik rejiminin uygulandığı belirtilen her hususa ilişkin yerinde yapılan incelemenin zaruri olduğu belirtildi. Bu durumda Ordu ili, Fatsa ilçesi sınırı içerisinde bulunan ve müdahil Altıntepe Madencilik Sanayi Ticaret Anonim Şirketi tarafından işletilen 19438 sicil işlemi altın-gümüş maden sahasının işletme ruhsatının uzatılması (temdit) kaydının ilgili mevzuat ile kaydedilme kapsamı incelenmeden uygun şekilde tutulmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlıkların değiştirilmeleri var edilmiştir” ifadelerine yer verilmiştir.
MADEN SAHASI DENETLENDİ
Mahkemenin imzaladığı kararla Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, 14 Şubat'ta madeni sahada üretim yapılıp yapılmadığına yönelik inceleme yaptı. Heyet, Ordu İdare Mahkemesi'nin açıklamalarını göstererek, maden sahasındaki pazarda ikinci bir emre kadar durdurulduğu firma tebliği yaptı. Mahal tutanağı tutan Valilik, söz konusu maden alanı için ilgili makamlardan karar gelene kadar üretime yönelik işletme faaliyetlerine izin verilmemesine izin verilmesi Fatsa Kaymakamlığı'na da raporda bulunuldu.
'DERNEK OLARAK HUKUKİ YOLLARA BAŞVURDUK'
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, DHA'ya ilişkin yaptığı açıklamada, şirketin ÇED raporlarında görünen miktarı üzerine çıkma eylemi ile faaliyetlerini durdurmaya yönelik mahkemeye başvurduklarını belirterek, uzun yıllar boyunca mücadelenin sonuçlarını aldıklarını söyledi. Odabaş, “Uzun yıllar süren mücadele sonucu Fatsa'da faaliyet göstermekte olan Altıntepe Madencilik Anonim Şirketi'nin altın çıkartma faaliyetleri, yaptıkların de ÇED raporlarında düzenli miktarlardaki üretim faaliyetlerinin tespit edilmesi ve bu durumun Maden Arama Genel Müdürlüğü'nden onaylandığı için biz dernek olarak hukuki olarak hukuki olarak yollara başvurduk. Ordu İdare Mahkemesine burada yeterli üretimin üretiminin belirtilen miktarların üzerine çıkıldığı belirtildi. Bunun için faaliyetin durdurulması ve ruhsatın iptal edilmesi talebinde bulunuldu. Ordu İdare Mahkemesi de bu talebimizi ilgili şirketin ruhsatını ve saha genişletme çalışmasını durdurdu” dedi.
Odabaş, Valiliğin 14 Şubat'ta yapılan spor sahasındaki ikinci bir emre kadar durdurulduğunu firmanın bilgilendirmeye çalıştığını belirtti.
Odabaş, kentteki maden sahaları ile ilgili mücadelelerinin süreceğini kaydetti.