GündemYeni varyant JN1: Korkmalı mıyız?

Yeni varyant JN1: Korkmalı mıyız?

18.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid’i unutmaya çalışsak da varyantları kendisini unutturmuyor. Eylül ayında Pirola varyantı ile henüz tanışmışken şimdi de yeni bir Omicron varyantı tehlikesi ile karşı karşıyayız: JN1.

Yeni varyant JN1: Korkmalı mıyız

DİDEM SEYMEN/MİLLİYET - JN1, Amerika, Hollanda, Fransa, İngiltere, Portekiz, İspanya, Japonya, Çin ve Avustralya gibi ülkelerde görüldü.

Haberin Devamı

Belirtileri Omicron ile aynı olmasına rağmen karın ağrısı, kusma ve ishalin de görüldüğü bu varyantla ilgili bilinenleri uzmanlarına sorduk.

'TEMASLA BULAŞIYOR'

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Ya tüm dünyanın yüzde 85’i aşılanacak ya da bu şekilde hafif seyrediyor diyerek bulaşa izin vereceksiniz” diyerek şunları dedi:

“Geçen haftalarda ben de Kovid oldum. Hafif geçiyor diyoruz ancak korunmayı da bırakınca virüs mutasyona uğruyor. Virüs durup dururken mutasyona uğramıyor, insandan insana geçerek oluşuyor. Önlem almadığımız sürece de taşınmaya devam edecek.

İnsanlar hasta mı değil mi bilmiyoruz. Belirtiler hafif. Temasla bulaşıyor. Kasımın ortalarında DSÖ, ‘61 vaka var’ derken şimdi bu 4000’e çıktı. Bizde de olabilir ama bilemiyoruz. Pirola aşıya cevap veren bir varyanttı. Bunda da aşı ne kadar koruyor bilinmiyor.

Haberin Devamı

Hepsi neticede Omicron varyantı. JN1 de belirtiler, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, yorgunluk, koku alma duygusunda bozukluk… Bu virüste dikkat çeken bir şey var, ishal, kusma ve karın ağrısı daha sık görülüyor. İshal, sık rastlanan bir Kovid belirtisi olarak görülmeye başlandı. Bu Türkiye’de de bu varyantın olabileceğini gösterebilir.”

GÜNDE 1000 ÖLÜM

Medipol Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Kovid hâlâ tüm dünyada her hafta 15 bin kişinin hastaneye yatırılmasına ve 1000 kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. JN1, Omicron’un BA.2.86 varyantının spike proteininde oluşan mutasyon ile ortaya çıktı. Spike proteini hem virüsün hücreye tutunmasını sağlayan hem de aşıların büyük bir kısmının hedeflediği protein olması nedeni ile bilim camiasında heyecana neden oldu” dedi.