GündemYeni sinema yasası hazır

Yeni sinema yasası hazır

10.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Sinema Kanunu’nun taslak metninde yabancı yapımcılara destek, film öncesi reklam süresinin kısaltılması gibi birçok düzenleme yer alıyor

Yeni sinema yasası hazır

Kültür ve Turizm Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni Sinema Kanunu’nun taslak metnini tamamladı. Taslakta Türkiye’nin yabancı film yapımcıları için bir cazibe merkezi haline gelmesi amacıyla düzenlemelere gidildi. Buna göre Türkiye’de film çekecek olan ve gerekli şartları sağlayan yabancı yapımcılar, film için harcadıkları paranın yüzde 30’una kadarını geri alabilecek. 1 milyon ve üzeri seyirciye ulaşan yerli filmlerin yapımcılarına ise bir sonraki projelerinde kullanılmak üzere, sağladıkları eğlence vergisinin yüzde 25’i oranında destek verilecek. Ülke tanıtımına katkı sağlayacak ve yurtdışına ihraç edilecek dizi filmlere ve Türkiye’de gösterim şansı bulamayan yerli filmleri seyirci ile buluşturan sinema salonu işletmecilerine de destek verilecek. Yeni düzenleme ile sinemada film öncesi verilen reklamlar en fazla 15 dakika süreyle gösterilebilecek. Ayrıca film başlamadan önce en az 5 dakika film fragmanı göstermek zorunlu olacak.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir süredir üzerinde çalıştığı yeni Sinema Kanunu’nun taslak metnini hazırladı. Taslak, bir dizi toplantı sonucu sektör temsilcilerinin görüşleri ile son halini aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, yeni Sinema Kanunu ile ilgili hafta sonu İstanbul’da sektör temsilcileri ile son kez bir araya geldi. Toplantıya, sinema alanında faaliyet gösteren yönetmen, senarist ve oyuncularla birlikte yapımcı meslek birlikleri SEYAP, TESİYAP, FİYAB, SESAM, SETEM, BSB, BİROY, ASİTEM, SİNEBİR, SENARİSTBİR ve sinema salonu işletmecilerini temsilen SİSAY temsilcileri katıldı.

Toplantıda, sinema sektörünün 2017’de de çok başarılı bir yıl geçirdiğini ifade eden Bakan Avcı, şu ana kadar seyirci sayısı ve gişe gelirlerinde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25’lik bir artış yaşandığını, bunun tüm zamanların rekoru olduğunu ve yıl sonunda 70 milyon seyirci hedefine ulaşılmasını beklediğini söyledi.

Haberin Devamı

9’dan 135’e

2004 yılında çıkarılan sinema yasası sonrasında film üretiminde ve seyirci sayısında büyük bir artış yakalandığını, 2002 yılında vizyona giren yerli film sayısı 9 iken, 2016 yılında bu rakamın 135’e ulaştığını, bu başarıya Kültür Bakanlığı ile sinema sektörünün ortak hedefler doğrultusunda, birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalar neticesinde ulaşıldığını ifade etti. Avcı, bakanlığın bu başarıyı “sürdürülebilir” kılmak için sektörle mutabakat içerisinde yeni bir yasa taslağı hazırladığını ifade ederek detaylara ilişkin bilgi verdi.

Avcı, taslakta Türkiye’nin yabancı film yapımcıları için bir cazibe merkezi haline gelmesi amacıyla düzenlemelere gidildiğini belirterek, Türkiye’de film çekecek olan ve gerekli şartları sağlayan yabancı yapımcıların, film için harcadıkları tutarın yüzde 30’una kadarını geri alabileceklerini bildirdi. Yeni düzenleme ile Yabancı Sinema Filmlerini Destekleme Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen filmlerin yapımcıları Türkiye’de harcadıkları geçerli tutarları yeminli mali müşavir raporu ile Kültür Bakanlığı’na ibraz edecek. Daha sonra bu tutarın yüzde 30’una kadarını geri alabilecek. Üst limit ayrılacak bütçe ve yönetmelikle belli olacak.

Haberin Devamı

Bakan Avcı, 1 milyon ve üzeri seyirciye ulaşan yerli filmlerin yapımcılarına da bir sonraki projelerinde kullanılmak üzere, sağladıkları eğlence vergisinin yüzde 25’i oranında destek verileceğini, bu şekilde gişede başarılı olan ve ekonomik katkı sağlayan filmlerin yapımcılarının teşvik edileceğini de kaydetti.

TV dizileri tanıtım aracı

Ülke tanıtımına katkı sağlayacak ve yurtdışına ihraç edilecek dizi filmlerin de destekleneceğini ifade eden Avcı, Türkiye’nin uluslararası tanıtımında büyük rol oynayan televizyon dizilerinin desteklenmesi ile yakalanan başarıların artacağını, Türk dizilerinin tanıtım aracı olarak etkin şekilde kullanılacağını söyledi. Edinilen bilgiye göre gerekli belgeler ile yapılacak başvurunun ardından dizi filmin yapım giderleri için, bütçesi de göz önüne alınarak, dizi filmleri destekleme kurulu tarafından belirlenecek tutarda destek dizi film yapımcısına sağlanacak.

Haberin Devamı

Salonlara destek geliyor

Bakan Avcı, kanun tasarısı ile vatandaşlardan çokça şikayet aldıkları film öncesi reklam sürelerine ilişkin de düzenleme yaptıklarını belirterek, reklam sürelerine kısıtlama getirildiğini, sinema sektörü için en etkili tanıtım aracı olan fragmanların gösterimleri için de asgari süre şartı belirlendiğini söyledi.

Yeni düzenleme ile film öncesi reklamlar en fazla 15 dakika süreyle gösterilebilecek. Ayrıca film öncesi en az 5 dakika film fragmanı göstermek zorunlu olacak.

Yerli film sektörünü güçlendirmek, gösterim şansı bulamayan filmlerin seyirci ile buluşmasına katkı sağlamak amacıyla sinema salonu işletmecilerinin de destekleneceğini ifade eden Bakan Avcı, üretilen filmlerin seyirci ile buluşması, Türk sinemasındaki tür çeşitliliğinin artırılması ve müstakil sinema salonlarının yaşatılması açısından bu destek türünün çok önemli olduğuna inandığını söyledi. Yeni düzenleme ile sinema salonu işletmecilerine yerli film göstermeleri şartıyla destek verilecek. Bu noktada gösterim takvimi ve yapılan gösterimler bakanlığa ibraz edildikten sonra sinema salonu işletmecilerine belirlenen tutarda destek verilecek. Tutarlar ve diğer şartlar yönetmelikle belirlenecek.

Yazarlar