GündemYazar İsmet Kür hayatını kaybetti

Yazar İsmet Kür hayatını kaybetti

22.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyin enfarktüsü geçiren yazar İsmet Kür tedavi gördüğü evinde öldü. Türk edebiyatının usta ismi Pınar Kür’ün annesi olan İsmet Kür yarın toprağa verilecek

Yazar İsmet Kür hayatını kaybetti

Türk edebiyatının usta ismi Pınar Kür’ün annesi, öğretmen ve yazar İsmet Kür önceki gece 97 yaşında hayatını kaybetti. Eylül ayında beyin enfarktüsü geçiren Kür’ün tedavisi evinde yapılıyordu.
İsmet Kür, 1916 yılında İstanbul’da doğdu. Edirne Kız Öğretmen Okulu’nu, Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Londra’da ve New York üniversitelerinde çocuk ve gençlik edebiyatı, çocuk ve gençlik psikolojisi, sorunlu çocuklar, eğitim tarihi, eğitim psikolojisi, yetişkin psikolojisi, 19. Y.Y. Rus edebiyatı konularında kurslar gördü. 21 yıl Türkçe öğretmenliği yaptı. 4 yıl Amerika’da kültür ataşeliği ve öğrenci müfettiş yardımcılığı ile müfettişliği görevlerinde bulundu.
TRT, BBC ve Kıbrıs Bayrak radyolarında haftalık konuşma programları ve çocuk saati programlarının yazar ve yönetmenliğini yaptı.

Çocuk dergileriyle tanındı
İsmet Kür, eski harfli çocuk dergileriyle ilgili çalışmalarıyla tanındı. Aynı zamanda inceleme, araştırma, öykü, şiir, roman, çocuk kitapları ve anı türlerinde kitaplar, radyo oyunları ile tiyatro oyunları yazdı.
Geçtiğimiz yıl verdiği bir söyleşide yeni bir çocuk ve gençlik kitabı üzerine çalıştığını ve adının “Gel Katıl Bize” olacağını söyleyen Kür, bu yaşta hala çalmasını ise şu sözlerle anlatmıştı: “Gençliğimde çok spor yapmasam halim iyi olmazdı. Tenis, voleybol, kayak ve her sabah egzersiz, aletli jimnastik.”
Son dönemlerine kadar yazmayı sürdüren Kür’ün Can Yayınları’ndan bu ay, “Coşkun’un Serüvenleri” isimli çocuk kitabı serisinin ikincisi “Bilinmeyene Yolculuk” yayımlandı.
Kür’ün 2011 yılında basılı kitap olarak çıkan “Kardan Çocuk” isimli kitabının iPad versiyonu ise geçtiğimiz yılın kasım ayında yayınlanmıştı. Kür şair, yazar ve öğretmen Halide Nusret Zorlutuna’nın kız kardeşi idi. İsmet Kür’ün cenazesi 23 Ocak Çarşamba günü Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Ayazağa’daki bir mezarlığa defnedilecek.