16.03.2022 - 16:31 | Son Güncellenme:
Ayşegül KAHVECİOĞLU/MİLLİYET
Ayşegül KAHVECİOĞLU/MİLLİYET
AK Parti ve MHP'nin ortak hazırladığı Kadına Karşı Şiddet ve Sağlıkta Şiddetle Mücadele Kapsamında Yapılması Öngörülen Değişiklikler Hakkında Kanun Teklifi bugün Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklifte yer alan önemli düzenlemeler özetle şöyle:
KRAVATA İYİ HAL İNDİRİMİ YOK
- İyi hâl indirimi belli konularla sınırlandırıldı. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte sadece failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları ile cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri göz önünde bulundurularak iyi hâl indirimi verilebilecek. Failin pişmanlık içermeyen davranışları ve duruşmada kılık kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması gibi sadece indirim almaya yönelik tutum ve davranışları, iyi hâl indirimi nedeni olarak dikkate alınmayacak. Faile iyi hâl indirimi uygulanması halinde gerekçeleri mutlaka kararda yer alacak.
KADINA KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN CEZALARI ARTIRILIYOR
- Kadına karşı işlenen kasten öldürme suçunun cezası, müebbet hapis cezasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilecek. Kadını kasten yaralama suçunun cezasının alt sınırı 4 aydan 6 ay hapis cezasına çıkartılacak. Kadına yönelik tehdit suçunun cezasının alt sınırı ise 6 aydan 9 ay hapis cezasına yükseltilecek. Kadına karşı işlenen işkence suçunun cezası için belirlenen 3 yıllık alt sınır da 5 yıl hapis cezası olarak revize edilecek. Kadına yönelik eziyet suçunun cezasında da alt sınır 2 yıldan 2 yıl 6 ay hapse yükseltilecek. Ayrıca kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçunun konusunun sağlık hizmeti olması halinde verilecek ceza altıda bir oranında artırılacak.
ISRARLI TAKİBE 2 YILA KADAR HAPİS
- Israrlı takip suçu, ilk kez müstakil bir suç olarak düzenlenecek. "Israrlı şekilde fiziken takip etmek", "haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak" fiilleri, mağdurda ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da mağdurun kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olması halinde suç olarak kabul edilecek. Israrlı takibin cezası ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis olacak.
Israrlı takip suçunun çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşanılan eşe karşı işlenmesi; mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması ya da hakkında uzaklaştırma kararı verilen fail tarafından işlenmesi durumları ise "nitelikli hâl" olarak kabul edilecek ve cezası da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olacak.
SAĞLIKTA ŞİDDET KATALOG SUÇ KAPSAMINA ALINIYOR
- Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu; beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten yaralama veya canavarca hisle işlenen suçlar; sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu tutuklama nedeni varsayılan "katalog suçlar" arasına alınacak.
- Vekili bulunmayan şiddet mağduru kadınlara istemeleri halinde baro tarafından ücretsiz olarak avukat görevlendirmesi yapılacak. Avukat görevlendirmesi kapsamında kasten yaralama, ısrarlı takip, işkence, eziyet ve çocukların cinsel istismarı suçları yer alacak.
SORUŞTURMAYA MESLEKİ SORUMLULUK KURULU KARAR VERECEK
- Düzenlemeyle hem kamu kurum ve kuruluşlarında hem de özel sağlık kurum ve kuruluşları ile vakıf üniversitelerinde görev yapan sağlık çalışanları hakkında sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle soruşturma yapılabilmesi, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Mesleki Sorumluluk Kurulu'nun iznine bağlanacak.
TAZMİNATIN RÜCUSUNA DA KURUL KARAR VERECEK
- Kamu kurum ve kuruluşları ile devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalarından kaynaklı zararların tazmini için açılan davalar sonucunda devlet tarafından ödenen tazminatın ilgilisine rücusu bakımından Mesleki Sorumluluk Kurulu yetkili olacak. Bu kurulun yapacağı değerlendirme sonucunda rücusuna karar verilen miktar bakımından ilgili sağlık çalışanına dönülmesi sağlanacak.