GündemYargıtay Ergenekon kararını 21 Nisan'da açıklayacak

Yargıtay Ergenekon kararını 21 Nisan'da açıklayacak

11.04.2016 - 14:21 | Son Güncellenme:

Türkiye'de bir milat niteliğindeki Ergenekon davası, soruşturmaları başlatan Ümraniye'de 27 el bombasının bulunduğu tarihten 9 yıl sonra kapanıyor. Davanın temyizine bakan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 10 gün sonra 21 Nisan'da kararını açıklayacak.

Yargıtay Ergenekon kararını 21 Nisanda açıklayacak

Türkiye 12 Haziran 2007'de İstanbul Ümraniye'de bulunan 27 el bombasıyla yeni bir döneme girmişti: Ergenekon. Eski Genelkurmay Başkanı dahil onlarca üst düzey görevlerde bulunmuş kişi, gazeteciler, akademisyenler darbe ile suçlandı ve uzun yıllar hapiste yattı. Türkiye yıllarca Ergenekon davasındaki iddiaları ve hukuka aykırılıkları tartıştı, onunla yattı onunla kalktı. 5 Ağustos 2013'te karar açıklandığında sanıklara çok ağır cezalar verildi. Ancak bu tarihten sonra dalga tersine döndü. Önce Anayasa Mahkemesi'nin bir bir ihlal kararlarıyla tahliyeler geldi, ardından da "Paralel Yapı" soruşturmaları başlayınca Ergenekon davası da Yargıtay'da yeniden görülmeye başlandı. Ümraniye'de bombaların bulunmasından itibaren geçen 9 yılın sonunda özel yetkili mahkemeler kapatıldı, hakimler hakkında soruşturmalar davalar başladı, davanın savcısı Zekeriya Öz yurt dışında kaçak ve Ergenekon'un "paralel yapının" bir kumpası olduğu kanaati neredeyse kesin.

Haberin Devamı

9 YIL SONRA KARARA BAĞLANMIŞ OLACAK

Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan Ergenekon davası, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 21 Nisan'da kararı açıklamasıyla 9 yıl sonra karara bağlanmış olacak.

Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki Ergenekon davası temyiz duruşmasında sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından Daire, karar için 21 Nisan 2016'yı belirlemişti. Heyetin karar üzerindeki çalışmaları devam ediyor. Kararın, Yargıtay Konferans Salonunda açıklanması bekleniyor.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, emekli tuğgeneraller Veli Küçük, Levent Ersöz ile Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da aralarında olduğu 274 sanıklı Ergenekon davasının 6 Ekim'de Yargıtay 16. Ceza Dairesinde başlayan temyiz duruşmaları, 28 Ekim 2015'te tamamlandı.

Haberin Devamı

Ergenekon davası temyiz duruşması, Yargıtay tarihinde, 17 oturumun yapıldığı Balyoz Planı davasından sonra en uzun süren duruşma oldu.

Duruşmalı temyiz isteyen sanıkların savunmalarının tamamlandığını açıklayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, kararı 21 Nisan 2016'da açıklayacaklarını belirtmişti. Böylelikle sanıklar ve avukatlarını dinleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi heyeti, dosyayı 6 ay inceledi. Kararın 21 Nisan'da açıklanmasıyla, Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan dava, 9 yıl sonra karara bağlanmış olacak.

Yargıtay Ergenekon kararını 21 Nisanda açıklayacak

DURUŞMALARDAN NOTLAR

Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki duruşmalar, 6 Ekim'de başladı. 274 sanıklı davada, duruşmalı temyiz talebi kabul edilen 64 sanık için alfabetik sırayla savunması listesi hazırlandı. Yargıtay Konferans Salonunda, pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri devam eden duruşmalarda, sırası gelmediği halde mazeret bildirerek savunma yapmak isteyenlere öncelik verildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil ilk duruşmada, 22 değişik dosyanın birleştirildiği bu davanın, "Cumhuriyet tarihinin en büyük dosyalarından biri olduğunu" belirterek, "Adil yargılama ilkelerini gözeterek, mümkün olduğu kadar savunma hakkınıza sonsuz saygı göstererek, istediğiniz oranda savunma için imkan sağlayacağız. Ancak sizden istirhamımız duruşmanın hızlı yürümesi, erken sonuçlanması açısından mümkün olduğunca tekrardan kaçınmanız" dedi.

Haberin Devamı

"HUKUKA AYKIRILIK" VE "KUMPAS" GÖRÜŞÜ HAKİM

Sanık savunmaları, "sahte" ve "uydurma" delillerle suçlandıkları, soruşturma ve kovuşturmanın "hukuka aykırı" yapıldığı, davanın "Fetullahçı Terör Örgütü" (FETÖ) tarafından kurulan "kumpas" ürünü olduğu görüşü üzerinde yoğunlaştı. Tüm sanıklar, Danıştay saldırısı davasının bu davadan ayrılmasını, davanın usulden değil esastan bozulmasını, "kendilerine kumpas kuranlar" hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Savunmalarda genellikle Ergenekon soruşturmasının odağındaki, dönemin savcısı Zekeriya Öz gibi isimlerin, bugün "kanun kaçağı" olarak yurtdışında bulunduğu vurgulandı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan davanın yerel mahkeme süreci, 6 yıl 2 ay sürdü. Kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı Silivri Cezaevinde oluşturulan duruşma salonunda görmüştü. Kararda, emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan "darbeye teşebbüs suçundan" ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı. Mahkeme, Mehmet Haberal'ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay, Sinan Aygün'ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etmiş, diğer sanıklara da çeşitli cezalar vermişti.

Haberin Devamı

ANAYASA MAHKEMESİNDEN İHLAL KARARI

Bazı sanıklar, Ergenekon davasına bakan, kapatılan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararı yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuş, Yüksek Mahkeme sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar vermişti. Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı üzerine, kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler sanıkları tahliye etmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti. Başsavcılığın tebliğnamesinde, esasa girilmeden "usul" yönünden bozma istenmişti.