29.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zeka ile insan rekabetinde bir kale daha yıkıldı ve AlphaGo adındaki yazılım, binlerce yıllık Çin merkezli Go oyununda Avrupa şampiyonu Fan Hui’yi yendi. Makinelerin ilk galibiyeti, 1997 yılında dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’un IBM’in Deep Blue bilgisayarına kaybetmesiyle gerçekleşirken, yapay zekanın satrançtan daha fazla potansiyel hamlenin bulunduğu Go oyunundaki galibiyetine bir 10 yıl daha olduğu düşünülüyordu.
Avrupa Go şampiyonu Fan Hui’yi yenen makine, Google’a ait Londra merkezli yapay zeka şirketi DeepMind’ın geliştirdiği AlphaGo adında bir yazılım. Fan Hui ile AlphaGo iki tarafın da eşit şartlarda mücadele ettiği beş maç yaparken, AlphaGo beş maçın hepsini kazandı. Önceki gece Nature dergisinde yayımlanan bir makalede, maçların algoritmasıyla beraber sonuçları da açıklanmış oldu.
Kapasitesi insandan yüksek
Birçok oyunda en fazla 20 potansiyel hamle bulunurken, bazı seviyelerinde 200’e kadar potansiyel hamle bulunan Go oyunu için böyle bir yazılım yazılmasının çok zor olduğu belirtiliyordu. Yazılımı yazmaya yardımcı olan DeepMind firmasından David Silver, AlphaGo’nun günde milyonlarca oyun oynabileceğini ve insanın ulaşabileceği kapasitenin çok üstünde olduğunu söyledi.
İngiltere Go Federasyonu başkanı Jon Diamond, bu maça kadar gördüğü tüm yapay zekaların amatör bir oyuncu kadar bile iyi olmadığını söyledi. İngiliz Independent gazetesine konuşan Diamond, “İnsanı yenebilecek bir yapay zekanın geliştirilmesi için en az 5-10 yıl olduğunu düşünüyordum” dedi.
Go nasıl oynanır?
Kuralları aldatıcı biçimde kolay olan Go, bir şans oyunu değil. İki oyuncunun siyah ve beyaz taşlardan birini seçerek ve boş tahtanın yarısını kendi taşlarıyla doldurarak oyunu kazanmaya çalışmasına dayanır. Rakibin taşının etrafı tamamen sarılarak, taş oyun dışı bırakılabiliniyor.