12.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
EVRİN GÜVENDİK / Ankara - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulu Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda “Dijital Platformlarda Çocuk İstismarı” konulu sunum yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Okcu, çocuk istismarında yapay zekânın oluşturduğu risk ve tehditlere dikkat çekti.
‘FACEBOOK DEPRESYONU’
Okcu, “Sosyal medyayı kaplayan görüntülerin çoğu, sentetik görüntüler. Bu çocuklar ve gençler üzerinde bir mükemmellik baskısı oluşturuyor. Bu da çocuk ve gençlerin kendi bedenlerinin imajına yönelik algılarının kötüleşmesine, özgüven kaybına yol açıyor. Sosyal medya ‘Facebook depresyonu’ diye adlandırılan depresyonlara yol açıyor” dedi.
‘300 MİLYON ÇOCUK ON-LİNE CİNSEL İSTİSMARA UĞRUYOR’
Dijital mecralar, sosyal medya ve yapay zekâ konusunda düzenleme yapmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Okcu, WeProtect Küresel İttifakına göre yılda 300 milyon çocuğun on-line, çevrim içi cinsel istismara maruz kaldığını söyledi. Okcu, sosyal medya ve dijital platformların yanı sıra artık yapay zekanın da çocuk istismarında kullanılan teknolojiler arasında olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
36,2 MİLYON İHBAR
“İnternet çocuklara yönelik saldırıları ve tehdidi artırdı, çünkü kötülerin eline bir teknolojik imkân verdi. Şimdi aynı şey yapay zeka için de geçerli. World Bank Group’un raporuna göre her ay dünya nüfusunun yüzde 40’ının üretken yapay zekayı kullanıyor. Üretken yapay zekâ, çocuklara yönelik cinsel istismar konusunu giderek zorlaştıran bir mevzu. ABD Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’ne çocukların on line taciz edildiğine dair 2023 yılı itibarıyla, 36,2 milyon ihbar gelmiş. Bu ihbarların 35,9 milyonu çocuk pornografisi üzerine. İngiltere’de İnternet İzleme Derneği var. Dernek ‘Binlerce çocuk deepfake görüntülerle taciz ediliyor veya istismara sürükleniyor’ diyor. İstismara uğrayan çocuğun, mağdurun haberi, bilgisi ve katılımı olmadan yapılabilmesi. Çocuk gerçekte bir cinsel eylem içerisinde değil, ama onu bir cinsel eğilim içerisinde gösteren resim veya video gibi görseller üretme imkânı var.”