06.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirilen konferansta, Maastricht Üniversitesi’nden Profesör Mark Post öncülüğündeki ekip tarafından üretilen yapay et, yemek eleştirmenleri Hanni Ruetzler ve Josh Schonwald tarafından yenildi. Ruetzer, tadımdan sonra yaptığı açıklamada “etin yüzeyinin daha yumuşak olmasını beklediğini” ve “oldukça yoğun bir tadı olan ürünün ete çok yakın olduğunu” belirtti.
“Tuz ve biberin eksik olduğunu” ifade eden eleştirmen “bu benim için ettir” şeklinde olumlu görüş bildirdi. Schonwald ise, ürününün ağızda bıraktığı izlenimin “ete çok benzediğini” belirtti ancak ürünün yağsız olmasına dikkat çekti.
Ayrıca “lezzetin farklı olduğunu” ifade etti. Daha sonra konuşan Profesör Post ise, ürünün ne zaman satışa çıkacağı hakkındaki bir soruya “bunun belli bir süre alacağını” belirterek cevap verdi. Post, “bu sadece yapabileceklerimizi göstermek içindi” şeklinde konuştu. Bununla beraber, projenin bu güne kadar gizlenen destekçisinin Google’ın kurucularından Sergey Brin olduğu açıklandı.
Satış tarihi bilinmiyor
Yapay et, inek kas dokusundan sağlanan kök hücrelerin işlemden geçmesi ve çoğaltılmasıyla elde ediliyor. Normalde beyaz renkte olan yapay et, tüm yönlerden gerçeğe benzemesi adına pancar suyuyla renklendirildi. Ancak araştırmayı yürüten ekipten Helen Breewood’un ürünün renginin doğal olarak kırmızı olması için çalışma yürüttüğü belirtildi.
Hayvan hakları örgütü PETA, yapay etin enerji kullanımını düşüreceğini iddia ediyor. BM raporunda ise, et tüketiminde tahmin edilen hızlı artışın Çin ve Brezilya gibi ülkelerdeki talep patlamasıyla şimdiden gerçekleştiği belirtiliyor.