GündemYabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor!

Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor!

07.09.2014 - 11:47 | Son Güncellenme:

İnternet ortamında her geçen gün yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıkıyor. Dolandırıcılar işi daha da ilerletip yeni yöntemler buluyor. Son olarak yabancı uyruklu kızların internette tanıştıkları kişilerle Türkiye'de mal varlığın olduğunu bunu gelip paylaşabileceğini tapo, senet gibi belgelerle güven vererek karşısındaki kişiden maddi destekte bulunmasını istiyor.

Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü, evlilik vaadiyle dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı. Emniyet tespitlerine göre Bulgaristan ve Romanya uyruklu iyi derecede Türkçe konuşan bayanlar, evlenebileceklerini söyleyerek dolandırıcılık olayına karışıyorlar. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, iyi derecede Türkçe konuşan yabancı uyruklu bayanların sanal alem veya televizyon kanalları vasıtasıyla ulaştıkları Türk erkeklerine Türkiye'ye veya bulundukları ülkeye gelmeyi düşündüğünü, gelmek için paralarının olmadığını, pasaport ve uçak bileti masrafları için yardımcı olmalarını istedikleri belirtildi.

YURT DIŞINDAN SİZE ÇAĞRI BIRAKAN KİŞİLERİ ARAMAYIN

Emniyet açıklamasında, "Bu bayanlar para göndermesi halinde Türkiye'ye veya bulundukları ülkeye gelip arkadaş olabileceklerini veya evlenebileceklerini, başka ülkelerdeki Türk vatandaşlarını cep telefonları veya Bulgaristan'da bulunan sabit hatlardan arayarak ekonomik olarak çok zor durumda olduklarını, çalışmak için Türk vatandaşlarının bulunduğu ülkeye gelmek istediklerini söylüyorlar. Türkiye'ye sınır kapısından giriş yapabilmek için birkaç bin TL'ye ihtiyacı olduğunu, bu paranın olması durumunda giriş yapabileceğini, aile fertlerinden kötü muamele gördüğünü ve kendisini zorla evlendirmek istediklerini, yurt dışına çıkmak istediğini, pasaport ve yol parasının olmadığı gibi söylemlerle dolandırıcılık yaptıkları tespit edilmiştir. Yurt dışından arayan veya çağrı bırakan şahısları aramayınız, söylediklerine itibar etmeyiniz, şikayet için en yakın emniyet birimine müracaat ediniz." denildi.

Açıklamada, 'hediye kazandınız' yöntemiyle yapılan dolandırıcılıklara da dikkat çekildi. Vatandaşların 'Değerli müşterimiz indirimli Gold paketi kazandınız. Hemen 0216 322 ......'yii arayın, sürpriz hediyenizi almayı unutmayın, son kayıt bugün' şeklindeki mesajları dikkate almamalı istenildi. Açıklamada, bu tür numaraların aranması halinde kimlik numarasının kesinlikle verilmemesi talep edildi.

Haberin Devamı

İnternet ortamında her geçen gün yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıkıyor. Dolandırıcılar işi daha da ilerletip yeni yöntemler buluyor. Son olarak yabancı uyruklu kızların internette tanıştıkları kişilerle Türkiye'de mal varlığın olduğunu bunu gelip paylaşabileceğini tapo, senet gibi belgelerle güven vererek karşısındaki kişiden maddi destekte bulunmasını istiyor.

İstanbul'da bir kişi, sosyal medya aracılığıyla Romanya Braşov'dan tanıştığı kadının, kendisini dolandırdığı iddiasıyla savcılığa şikayette bulundu. Sevindzhan Marinova adlı yabancı uyruklu kız tarafından dolandırılan kişi ifadesine göre;

"Dürüst insanları aldatmak kadar kolay bir şey yoktur. Birçok özdeyiş gibi bu da kısmen doğrudur. Her gün birçok dürüst insan dolandırıcıların kurbanı oluyor. Dürüst olmak onları korumaya yetmiyor. Dünyanın en zeki kişilerinden bazıları insanlardan para koparmak için planlar tasarlayıp bunları hayata geçiriyor. O kadar iyi tasarlanmış hileler var ki, onlara kanmamak elden değil. Ben kandırıldım 3 Milyar param gitti. Benden sonra başkaları yanmasın." dedi.

Müşteki'nin Savcılığa Verdiği Dilekçe'de İse:

''Sevindzhan Marinova adı altında anılan yabancı uyruklu bayan ile 3 hafta önce sevgi.sevgi213@gmail.com ile skype adresinden yazılı ve görüntülü konuşarak tanıştık. Bir süre sohbet ettikten sonra Sevindzhan Marinova adlı kız, kendisinin Bosna Hersekli olduğunu göbek adının Hazal olduğunu İfade etti. Şuanda Romanya Braşov'da teyzesinde kaldığını anne babasını savaşta kaybettiğini ve teyzesinde şiddet gördüğünü ifade etti.Türkiye'de mal varlığının olduğunu iddia eden Sevindzhan Marinova adlı yabancı uyruklu kız Türkiye'ye gelemediğini elinde parasının olmadığını ve bu konuda yardımcı olmasını istedi. Karşılığında mal varlığını bölüşeceğini bana bir iş yeri açacağını ifadde etti. Güven duygusu aşılamak içinde internet üzerinden tapo senedi ve pasaport bilgilerini yolladı. Kendisine güvenimi kazandıktan sonra pasaport ve diğer işlemler için 02/09.2014 ile 04/09/2014 ve 05/09/2014 tarihleri arasında ayrı ayrı bankalar ile Sevindzhan Marinova ismine western üzerinden 3.000.00 TL gönderdim.

Parayı çektikten bir süre sonra mail üzerinden gönderdiği biletle Romanya Bükreş'ten Türkiye'ye gelmek üzere uçağa bindiğini ifade etti. Güvensiz tutum ve davranışlarından dolayı, güven bunalımı yaşadım. Bana gönderdiği tapoyu ve bileti araştırırken sahte olduğunu farkettim. Hava limanındada araştırırken Sevindzhan Marinova adında kimsenin uçağa binmediğini öğrendim. Şu anda kullandığı telefonu açık olmasına rağmen telefonlarıma ve mesajlarıma cevap vermiyor. Elimdeki dekontlarla savcığa başvurdum.

Neticesi itibariyle şüpheli Sevindzhan Marinova adlı yabancı uyruklu kız iyi niyetimi kötüye kullanıp, kendisine karşı olan güven duygularımı çıkarları doğrultusunda kullanarak beni dolandırmıştır. Bu sebeple kendisinden şikayetciyim.

Deliller ve Şüpeheli Kişi Hakkında Bilgi:

Şüpheli: Sevindzhan Marinova
Adres: Romanya Braşov Cad. Pirin No: 20

İletişim Bilgileri:

gonul1986@hotmail.com
sevgi.sevgi213@gmail.com
anamarie188@outlook.com

Tel 1: 0040 734195484
Tel 2: 0040 316300986
Tel 3: 0040 723493896

DALONDIRICI SEVİNDZHAN MARİNOVA FOTOĞRAFLARI:


Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor


Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor


Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor


Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor


Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor
Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor


Verdiği Sahte Belgeler:

Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor



Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor


Uçak Bileti:

Yabancı Uyruklu Kız Dolandırıcılar Sınır Tanımıyor


Online dolandırıcılık tırmanışta

Uluslararası şebekelerin internet yoluyla uyguladığı dolandırıcılık yöntemleri oldukça inandırıcı olabiliyor.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan, vatandaşları internet yoluyla gerçekleştirilen ''ön ödeme dolandırıcılığı'' konusunda uyardı. Kaplan, ''Bu konuda faaliyet gösteren uluslararası şebekeler, Türkiye için de ciddi tehdit haline geldi'' dedi.

MASAK Başkanı Kaplan, yaptığı açıklamada, ''AFF-Advance-Free Fraud ya da 419 dolandırıcılığı'' olarak bilinen ''ön ödeme dolandırıcılığı''nda ciddi bir artış olduğunu söyledi.

Ön ödeme dolandırıcılığında, sahte belgelerle desteklenen maske hikayeler kurgulandığını ve bunları desteklemek amacıyla profesyonel görünümlü web siteleri kullanıldığını kaydeden Kaplan, bu sitelere girildiğinde, maskeyi kuvvetlendirilen her türlü imajın yaratıldığını, buna karşılık bağlantı linklerinde herhangi bir bilgiye ulaşılamadığını, ulaşılsa da sadece tek çağrı merkezi numarasıyla irtibat kurulabildiğini anlattı.

Sağduyulu Davranın

Birçok dolandırıcının başlıca özelliği, yatırımlardan gerçekçi olmayan miktarlarda yüksek kazanç sağlama vaadinde bulunmalarıdır. Çabuk zengin olmak için tasarlanmış yaygın bir aldatmaca, piramit sistemidir. Bu hilenin birçok çeşidi vardır, ancak en yaygın olanı yatırımcıların başka yatırımcılar bulmasına dayanır. Yeni üyeler bulan yatırımcılar bunun için bir komisyon alırlar.* Zincirleme mektuplar da aynı şekilde çalışır; sizden bir listenin başında bulunan kişiye para göndermeniz istenir. Vaat ise şudur: İsminiz listenin başına ulaşınca siz de binlerce dolar alacaksınız.

Şunu unutmayın: Piramit sistemleri sonunda hep çöker, çünkü yeni üyeler bulmaya sürekli devam etmek imkânsızdır. Şimdi şöyle bir hesap yapalım. Eğer bir piramiti beş kişi başlatırsa ve her biri beş kişi daha bulursa yeni üyelerin sayısı 25 olur. Aynı şekilde onlar da beşer kişi bulursa bu, 125 kişi daha demektir. Bu dokuz kez tekrarlanırsa sayı yaklaşık iki milyona ulaşır ve bu kişilerin de toplam dokuz milyondan fazla üye bulmaları gerekir! Piramit sistemlerini tasarlayanlar bu işin sadece belli bir noktaya kadar gittiğini çok iyi bilirler. Onlar, sistemin bu noktaya yaklaştığını sezdikleri anda parayı alıp ortadan kaybolurlar. Siz de büyük olasılıkla paranızı kaybedersiniz ve bulduğunuz üyeler kaybettikleri paranın hesabını sizden sorarlar. Unutmayın, bir piramit sisteminde sizin para kazanmanız için bir başkasının para kaybetmesi gerekir.

Birileri, size kolay yoldan para kazanmayı ya da yatırım yaptığınız takdirde büyük kazanç elde etmeyi mi teklif ediyor? Dikkat etmeniz gereken bir nokta şudur: Eğer bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa genellikle zaten gerçek değildir. “Bu çok farklı bir durum” diye düşünerek reklam amaçlı iddialara ve olumlu yorumlara inanmakta acele etmeyin. İnsanların para dağıtmak ve sizi zengin edecek sırları paylaşmak için çalışmadıklarını aklınızdan çıkarmayın. Eğer biri size bir servet kazandıracak çok özel bir bilgiye sahip olduğunu iddia ederse kendinize şöyle sorun: ‘Neden bu bilgiyi kendini zengin etmek için kullanmıyor? Neden zamanını bunu bana pazarlamakla harcıyor?’

Ya bir yarışma ya da bir ödül kazandığınız söylenirse? Hemen heyecanlanmayın. Bu birçok kişiyi mağdur duruma düşüren bir oyun olabilir. Örneğin İngiltere’de bir kadın Kanada’dan bir mektup aldı; mektupta bir ödül kazandığı fakat önce işlem ücreti olarak 25 dolar göndermesi gerektiği bildiriliyordu. Parayı gönderdikten sonra Kanada’dan bir telefon geldi; bir çekilişte 245.000 dolarlık üçüncülük ödülünü kazanmış olduğu fakat başka bir işlem ücreti olarak bu paranın yüzde birini ödemesi gerektiği söylendi. Kadın 2.450 doları gönderdi, fakat karşılığında hiçbir şey almadı. Eğer bedava (!) bir hediye ya da ödül için ücret ödemeniz gerekiyorsa, bu aldatmacadan başka bir şey değildir. Kendinize sorun: ‘Nasıl oluyor da girmemiş olduğum bir yarışmadan ödül kazanıyorum?’

Sadece Saygın Kişilerle İş Yapın

Dürüst olmayan kişileri fark edebileceğinize mi inanıyorsunuz? Dikkatli olun! Dolandırıcılar insanların güvenini nasıl kazanacaklarını çok iyi bilirler. Onlar bu konuda uzmandır. Hem dürüst olan hem de olmayan satıcılar bir şey satmak için önce kişilerin güvenini kazanmaları gerektiğini çok iyi bilirler. Tabii ki bu, hiç kimseye güvenmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Ancak dengeli bir şüphe duygusu, dolandırılmaktan korunmanız açısından önemlidir. Birinin dürüst olup olmadığını içgüdülerinize güvenerek ayırt etmek yerine, birçok dolandırıcıyı ele veren şu iki belirtiye dikkat edin: İlk olarak, bir teklif doğru olamayacak kadar iyi mi görünüyor? İkinci olarak, satıcı karar vermeniz için sizi sıkboğaz etmeye mi çalışıyor?

Gerçek olamayacak kadar iyi teklifler İnternette bolca bulunur. İnternet, değerli ürünler ve hizmetler sunmasına karşın, suçluların insanları hızla ve iz bırakmadan dolandırmalarını da mümkün kılıyor. Bir e-posta adresiniz var mı? Varsa, “spam” adı verilen istenmeyen ticari e-postalar alıyor olabilirsiniz. Her ne kadar bu e-postalar sınırsız ürün ve hizmet olanağı sunsa da bunların çoğu aldatmacadır. Eğer bir ürün ya da hizmet için para göndererek böyle bir e-postaya cevap verirseniz, büyük olasılıkla karşılığında hiçbir şey almayacaksınız. Alsanız bile, sunulan ürün ya da hizmet çok büyük bir olasılıkla harcadığınız paraya değmeyecek. Bu konuda en iyi öğüt şudur: Böyle e-postalar gönderen kişilerden sakın bir şey satın almayın!

Bu öğüt, bir şeyler satmak için sizi arayan kişiler için de geçerlidir. İndirim bildiren telefonlar yasal firmalardan gelse de, tele-pazarlama aldatmacalarıyla insanları kandırarak her yıl milyarlarca dolar kazanılıyor. İndirim bildiren bir telefonun yasal olup olmadığını, sizi arayan biriyle sadece telefonda konuşarak anlamanız imkânsızdır. Bir üçkâğıtçı kendini bir bankanın ya da bir kredi kartı koruma acentesinin temsilcisi olarak bile tanıtabilir. Eğer biri sizi, hesabınız olan bir bankadan ya da bir şirketten aradığını iddia ediyorsa ve buralara zaten vermiş olduğunuz bilgileri soruyorsa şüphelenmek için geçerli bir nedene sahipsiniz. Böyle bir durumda kişinin telefon numarasını sorabilirsiniz. Daha sonra bu numaranın gerçekten bankanın ya da acentenin numarası olup olmadığını kontrol ettikten sonra o kişiyi tekrar arayabilirsiniz.

Sizi telefonla arayan bir yabancıya kredi kartı numaranızı ya da başka herhangi bir kişisel bilgiyi vermemeniz doğru olur. Eğer biri sizi, istemediğiniz bir şeyler satmak için arıyorsa nazik bir şekilde ona şöyle söyleyebilirsiniz: “Üzgünüm, tanımadığım insanlarla telefonda herhangi bir iş yapmıyorum.” Sonra telefonu kapayın. Sizi dolandırma ihtimali olan bir yabancıyla gereksiz bir sohbet yapmanızı gerektiren hiçbir neden yok.

Sadece saygın firmalarla ve kişilerle iş yapın. Telefon veya İnternet aracılığıyla güvenle iş yapabileceğiniz birçok yasal firma var. Eğer mümkünse, bağımsız bir acenteden iş yapmayı düşündüğünüz satış elemanı, şirket ve yatırım hakkında bilgi alın. Yatırımla ilgili bilgi isteyin ve yatırımın yasal olup olmadığından emin olmak için bu bilgileri dikkatle okuyun. Acele etmeyin ve kimsenin bir an önce karar vermeniz için size baskı yapmasına izin vermeyin.