29.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya Türkiye’den erişim engellendi. Mahkeme kararına dayanmayan engellemenin resmi gerekçesi de açıklanmadı ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, engellemenin, “sitedeki Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar” nedeniyle yapıldığını kaydetti.
Dünya çapında her dilden gönüllülerin ortak çabasıyla “bir ansiklopedi” oluşturmayı amaçlayan ansiklopedi projesi Wikipedia’ya dün sabah 08.00 itibarıyla Türkiye’den erişim durduruldu. Sabah saatlerinde Wikipedia’ya ulaşım sağlayamayan kullanıcılar, sosyal medyada tepki gösterirken, engelleme Twitter’da da en çok konuşulan konulardan biri oldu.
Mahkeme kararı yok
Siteyle ilgili e-devlet portalından sorgulama yapıldığında, “Sorguladığınız web adresine, an itibari ile mahkeme kararıyla konulmuş bir erişim engeli bulunmamaktadır” denilirken, BTK’nın, “Site Bilgileri Sorgu Sayfası” üzerinden sorgulandığında siteye mahkeme kararı olmaksızın “idari tedbir” uygulandığı ortaya çıktı. Kararda, “5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ‘nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından idari tedbir uygulanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Karalama kampanyası
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Wikipedia’ya söz konusu içeriklerin kaldırılması için uyarılarda bulunuldu.
Yetkililer, Wikipedia ile iletişim kanallarının sürekli açık tutulduğunu ancak sitenin ısrarla bu tür içerikleri kaldırmaya yanaşmadığını iddia etti.
Wikipedia’nın Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlara yer verdiği savunulan açıklamada, Wikipedia’ya yönelik, “teröre karşı iş birliği yapmak yerine, Türkiye’ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline gelmesi” gerekçesiyle erişim engeli uygulamasına başvurulduğu bildirildi.
İçeriğinde mahkeme kararları da bulunan Türkiye’nin taleplerinin yerine getirilmesi halinde siteye erişim engelinin kaldırılacağı vurgulandı.
Youtube, Google, Booking...
Dünyanın en önemli ansiklopedik bilgi kaynaklarından biri olan Wikipedia’ya erişim engeli getirilmesi, Türkiye’de son dönemde internete yönelik alınan “yasak” kararlarını getirdi. Bunlardan bazıları şöyle:
Rehin görüntülerine yasak
Nisan 2015’te Cumhu-riyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınma görüntülerinin yer aldığı Twitter, Youtube ve Facebook’a erişim mahkeme kararıyla engellendi. Facebook, ilgili içeriği kaldırınca 4 saat sonra açıldı ancak Youtube ve Twitter’a ancak 8 saat sonra erişim sağlandı.
Sputnik’e engel
Kasım 2015’te Rusya’ya ait savaş uçağının düşürülmesinin ardından gerginleşen Türkiye-Rusya ilişkilerinin ardından Nisan 2016’da Rus haber ajansı Sputnik’e TİB tarafından erişim engeli getirildi. Tedbir kararı, “sputniknews.com” alan adresine uygulanırken, Türkiye’den bağlanan kullanıcıların 31 dilde yayın yapan herhangi bir Sputnik sitesine girmesine kısıtlama getirilmiş oldu. Kasım 2015’te de internetteki en büyük sosyal mecralardan biri olan Reddit’e Türkiye’den erişim engellendi.
Google bile nasibini aldı
Haziran 2016 yılında dünyanın en büyük arama motoru Google’ın web önbellekleme sistemine erişim TİB tarafından engellendi.
Alınan kararın ardından Youtube, Gmail gibi Google’ın birçok hizmetinin yanı sıra Google’ı temel alan birçok hizmete ve internet sitesine erişim sağlanamadı.
‘Haksız rekabet’
Son olarak Mart 2017’de Hollanda merkezli online otel rezervasyon servisi Booking.com’a mahkeme kararıyla yasak getirildi. Referandum öncesi Hollanda ile yaşanan kriz dönemine denk gelen karar, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TURSAB) başvurusuyla ve haksız rekabet suçlamasıyla görülen davanın sonunda alındı. BTK yetkililerinden alınan bilgilere göre haksız rekabetten dolayı sitelere erişim engeli kararının daha önce hiç uygulanmadığı belirtildi.