GündemVakıf, okul açıp tesisler kuracak

Vakıf, okul açıp tesisler kuracak

18.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Maarif Vakfı kurulmasına ilişkin tasarı TBMM Genel Kurulu’nda yasalaştı. Vakıf, yurtdışında okul açıp burs verecek, yurt, pansiyon ve spor tesisleri kurabilecek

Vakıf, okul açıp tesisler kuracak

Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde Meclis’e sunulan tasarı Genel Kurul’da yasalaştı. Yeni düzenlemeye göre Milli Eğitim Bakanlığı, 1 milyon TL bütçeyle Türkiye Maarif Vakfı kuracak. Tüm dünyada faaliyet gösterecek vakıf, yurtdışında eğitim kurumları açacak. Kulislerde, bu okulların cemaate bağlı okullara alternatif olarak kurulacağı konuşuluyor. Okul öncesi eğitimden üniversite sürecine kadar burs verecek vakfın okul açtığı yerlerde Türkiye’den herhangi bir kurum ya da kuruluş birim oluşturamayacak. Bu durumda, vakıf bünyesinde bulunmayan okulların o ülkedeki varlığının son bulması ya da Türk okulu olarak faaliyet gösterememesi gündeme gelecek.

Vakfın, dünyadaki tüm ülkelerde faaaliyete geçerek eğitim kurumları açmasının ardından iddiaya göre; diplomatik kanallar kullanılarak kamu varlıklarını kullanan Gülen cemaati okullarına el konulması, bu okulların “Türk okulu” statüsünden çıkartılması gündeme gelebilecek.

İşbirliği de yapacak

Vakfı, dört üyesi Cumhurbaşkanlığı’nca, üç üyesi Bakanlar Kurulu’nca belirlenen mütevelli heyeti yönetecek. Yasada öne çıkan bazı düzenlemeler şöyle:

Vakıf; okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açacak, yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt merkezleri ve kültür merkezleri gibi tesisler ile bunların devamı sayılacak kütüphaneler, laboratuvarlar, sanat ve spor tesisleri, internet sitesi gibi yayın organları, yurt, pansiyon ve lojman gibi tesisler kuracak.

Benzer faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlarla yasal sınırlar içerisinde ortaklık dahil her türlü işbirliği yapacak olan vakıf, öğrencilere, eğitim amaçlı burs, nakdi destek, defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile ayni destek sağlayacak.

Bütün bu faaliyetleri yürütebilmek, faaliyetleri organize edebilmek için yurtiçi ve yurtdışından nakdi, ayni yardım kabul edebilecek olan vakıf, yurtiçi ve yurtdışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek. Faaliyetleri tek başına, tüzel veya gerçek kişilerle ortaklıkla yapabilecek olan vakıf, gerektiğinde sadece tanıtım amaçlı faaliyetlerde de bulunabilecek.

Türkiye Maarif Vakfı, ihtiyaç halinde faaliyetlerini, özel hukuk tüzel kişiliğine haiz şirketler kurarak veya devralarak gerçekleştirebilecek. Vakıf tarafından yurt dışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak.

Mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşacak vakıfta, 12 üyeli mütevelli heyeti karar organı olacak. Üyelerin dördü Cumhurbaşkanı ve üçü Bakanlar Kurulu’nca atanan yedi daimi üye ile ikisi Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.

Muhalefetten tepki

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, “Bütün dünyada örgütlenmeyi hedefleyen Maarif Vakfı’nın asıl amacı bellidir. Tasarıyla yapılmak istenen, AKP’nin kendi eliyle devlet kadrolarına musallat ettiği, yıllarca süren siyasi flörtün altında ‘kandırıldık’ diyerek terörist ilan ettiği Fethullah Gülen örgütlenmesiyle hesaplaşmaktır” dedi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise, “Bu vakfın temel amacı AKP iktidarının kendi resmî ideolojisini topluma yedirme ve yayma stratejisinin bir tezahürü olarak yeni bir paralel bakanlık kurmaktadır” diye konuştu.

1 milyon lira aktarılacak

Vakfın gelirleri, ulusal ve uluslararası fonlardan aktarılan hibeler de dahil olmak üzere her türlü şartlı, şartsız bağışlar, yardımlar, yurt içi ve yurt dışı her türlü ürün, hizmet, menkul, gayrimenkul, irat ve vasiyet bağışları, ayni ve nakdi yardımlar, Bakanlar Kurulu kararıyla genel bütçeden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından aktarılacak tutarlardan oluşacak.
Vakıf, kurumlar, veraset ve intikal, damga ve emlak vergileri ile harçlardan muaf olacak. Vakfa yapılacak bağış ve yardımlar gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilecek.
Yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içerisinde vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa devredilmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyon lira aktarılacak.

15 ülkede 65 okul var

Dünyada MEB’e bağlı olarak 15 ülkede 65 eğitim kurumunda, 680 öğretmen görev yaparken 14 bin 214 öğrenci öğrenim görüyor. MEB’e bağlı okulların bulunmadığı ancak ilgili ülkelerin mevzuatı kapsamında Türkçe ve Türk kültürü derslerine giren bin 121 öğretmen var.