28.04.2018 - 14:36 | Son Güncellenme:
Beslenmenin enfeksiyonla ne alakası var demeyin
Az su içmek, çok şekerli, tuzlu gıdalar tüketmek, aşırı ve kontrolsüz alkol almak vajinal enfeksiyonları tetikler. Vücutta yenilenmek belirli bir su miktarının olması gerekir. Bu saydığımız maddeler bu yüzden kadınları enfeksiyonlara açık hâle getirir.
Temizlik çok önemli
Genital bölgenin doğal pH’sını bozmadan, farklı kimyasallar kullanmadan, doğal florasını bozmadan temizliğini yapmalıyız. Çünkü vajina kendi kendini temizleyebilen bir organdır. İçerdiği ve salgıladığı mukozal tabaka içindeki sindirim enzimleri enfeksiyona neden olan mikropları ve bakterileri öldürmeye yeter. Temiz olmayan yerlerde mümkün olmadıkça tuvalet ihtiyacı giderilmemeli, kullanılan havlular ve iç çamaşırları temiz, hatta ütülenmiş olmalıdır. Çünkü enfeksiyon yapıcı canlıları öldürmek için bazen yıkamak yeterli bir çözüm olmayabilir.
Bakterilerin sevdiği ortamı onlara vermeyin
Bakteriler, karanlık ve nemli ortamları çok sever. Böyle bölgelerde sürekli çoğalırlar. Oysaki pamuklu yüzeyler nemin içinde hapsolmasına izin vermez. Bu yüzden iç çamaşır tercihlerinizi pamuklulardan yana yapmalısınız. Karanlık bölge olmaması için de çok dar pantolonlar tercih etmeyin; daha çok etek gibi rahat kıyafetler özellikle yaz aylarında sağlığınız için tercihiniz olmalıdır.
Vajinal enfeksiyon belirtileri
Vajina bölgesinde yanma, kaşınma, kötü koku, değişik renklerde akıntılar, kokusuz akıntılar, idrar yaparken ve cinsel birleşme sırasında yanma veya tahriş olma hissi hissediyorsanız siz de vajinal enfeksiyona sahip olabilirsiniz demektir.
Beslenerek tedavi
Sarımsak, turp, ananas, lahana, ıspanak, pazı, pancar, maydanoz, hindiba, narenciye, brokoli vajinal enfeksiyonu olmadan önce önlemek için önerilen besinlerdir. Enfeksiyon olduktan sonra da kaybedilen yararlı bakterileri geri kazandırmak için probiyotik içeriği yüksek gıdalar, özellikle yoğurt tüketilmelidir.