05.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
DAMLA YUR FIRAT YÜKSEL İstanbul
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim, Şişli ve Beşiktaş çevresinde gözaltına alınan 173 kişiden 169’u dün emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na götürüldü. Burada 5 savcı gruplar halinde şüphelilerin ifadelerini aldı. İlk sorguya alınanlar haklarında Terörle Mücadele Şubesi’nde işlem yapılan 9 Halkevi üyesiydi. Bu kişilerden 5’i serbest bırakılırken 4’ü ise önce tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi, daha sonra ise mahkemece serbest bırakıldı. Mahkeme ve savcılıkça 155 kişi serbest bırakıldı.
O da serbest
Serbest bırakılanlar arasında, polisin 1 Mayıs’ta zorla boynuna poşu takarak fotoğrafını çektiği İbrahim Tezgel de vardı. İstanbul Üniversitesi öğrencisi Tezgel’in adliyeden yakınlarının yardımıyla sekerek yürümesi dikkat çekti. Yüzünde darp izleri olduğu görülen Tezgel, açıklama yapmak istemedi.
Serbest bırakılan kişiler gözaltında işkenceye maruz kaldıklarını öne sürdü. Bu kişilerden Mustafa Kaya ve Baran Katar’ın yüzü ve vücudundaki darp izleri dikkat çekti. Üzerlerinin dövülerek arandığını ve çıplak aramaya maruz bırakıldıklarını ileri süren Kaya, “3 gün boyunca Taksim karakolunda işkenceye maruz kaldım. 7 polis cop ve tekmeyle vurdu. Kafamı yere sürtüp dakikalarca zemine vurdular. Bir kadın arkadaşımızı da polisin taciz ettiğini gördüm” iddialarını dile getirdi. Baran Katar ise karakolda dayak yediğini belirterek suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Adliye önünde bekleyen gözaltına alınanların yakınları ise 70 saati aşan gözaltı süresine tepkiliydi. Gözaltındaki İlknur ve Ali Rıza Arslan kardeşlerin babası, kızı ve oğlunun Taksim’deki akrabalarının evine giderken gözaltına alındıklarını belirterek, “Sokağa çıkmak yasak mı?” diyerek ağladı.
‘Ekmek almaya gidiyordu’
Nurettin Kara ve Engin Kara da kardeşleri İsmail Kara’nın serbest bırakılma haberini almak için adliye önündelerdi. Engin Kaya kardeşinin Ortaklar Caddesi’nde bulunan bir apartmanın kapıcısı olduğunu belirterek, “Çalıştığı apartmanın sakinlerine sabah ekmeğini dağıtmak için apartmanın 100 metre ilerisindeki fırına ekmek almaya gidiyordu” dedi.
Adliyede gün boyu nöbet
Adliye önünde gözaltına alınanların aileleri dışında meslek örgütleri, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasilerden oluşan büyük bir kalabalık vardı.
1 Mayıs’tan bu yana gözaltına alınanlar için Çağlayan Adliyesi’nde ‘Adalet nöbeti’ tutmaya başlayan ‘1 Mayıs’ı takip eden avukatlar’ isimli oluşuma dahil yaklaşık 50 avukat da gün boyu nöbete devam etti. Adliye önünde ise 2 TOMA aracı ve çok sayıda çevik kuvvet polisi bekledi.