30.07.2015 - 10:12 | Son Güncellenme:
En genel anlamı ile e-devlet; devlet kurumlarının normalde vatandaşlara sunmuş olduğu çalışmalarının tümünü, elektronik ortam yolu ile de ulaştırmasına dayalı sanal bir sistemdir. İnternet ve bilişim çağında olduğumuz ve her işimizi internet üzerinden yapmış olduğumuz günümüzde, e-devlet sistemi gibi bir uygulama, hiç şüphesiz çok kullanışlı bir sistem olmaktadır. Çünkü e-devlet sistemine giriş yapmak için gerçekleştirmeniz tek şey, bir şifre edinmek ve T.C kimlik numaranızı kullanmak olacaktır. e-devlet sistemine giriş yapabilmeniz amacı ile birkaç şifre türü geliştirilmiştir. e-devlet sistemine giriş yapmanızı sağlayan bu şifre türleri; e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza ve son olarak T.C kimlik kartı şeklinde hazırlanmıştır. Siz seçmiş olduğunuz bu şifre türlerinden her hangi biri ile e-devlet sistemine rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. Fakat belirtmekte fayda var ki, bu şifre türleri arasında en yaygın olarak kullanılanı ve en pratik olanı, e-devlet şifresidir. Eğer bu şifre türlerinden biri ve T.C kimlik numaranızı kullanarak e-devlet sistemine giriş yapmış iseniz, artık e-devlet sisteminde yer alan bir çok alanda sorgulama ve bilgi elde etme işlemlerinizi yapabilirsiniz demektir.
ÜNİVERSİTE E-KAYIT İÇİN TIKLAYINIZ!
e-devlet sistemi üzerinden biz vatandaşlara sunulan hizmet ve uygulamaların neler olduğunu anlatmaya başlamadan önce, henüz çok yeni bir e-devlet uygulaması olan, e-kayıt sisteminden bahsetmek istedik. Üniversite kayıt işlemlerinin e-devlet sistemi aracılığı ile yapılması esasına dayanan e-kayıt sistemi, ilk defa bu sene faaliyet göstermeye başlamıştır. Yükseköğretim Kurumu’nun başlatmış olduğu e-devlet üzerinden yapılan e-kayıt işlemleri, şimdilik sadece 32 tane devlet üniversitenin kayıt işlemleri için uygulamaya girmiştir. İleriki tarihlerde e-kayıt işlemlerinin hemen her devlet üniversitesinin kayıt işlemleri için faaliyet göstereceği tahmin edilmektedir.
Bu sene ilk defa sisteme eklenmiş olan e-kayıt işlemleri için belirlenmiş olan tarih aralıkları ise, 28 Temmuz - 5 Ağustos 2015 şeklinde belirlenmiştir. YÖK’ün başlatmış olduğu çalışmalara göre, e-devlet sistemi üzerinden yapılan e-kayıt işlemlerini yapabilmek için, https://www.turkiye.gov.tr/ web adresine giriş yapmak yeterli olacaktır.
Buna göre, internet üzerinden online olarak yapılan ve e-devlet sistemine ait olan e-kayıt işlemlerinizi, şu şekilde yapabilirsiniz;
? e-kayıt sistemi aracılığı ile üniversite kaydı yaptırmak için ilk önce, https://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yapınız.
? Daha sonra, burada yer alan bölümler içinden ‘e-hizmetler' yazan kısma geliniz.
? Sonrasında burada bu bölümün hemen altında yer alan ‘Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' başlığına geliniz.
? Son olarak burada, ilgili tarihlerde faaliyete geçecek olan ‘Üniversite E-Kayıt' seçeneğini tıklayınız.
Böylece, e-devlet sistemine giriş yaparak, e-kayıt sistemi üzerinden üniversite kayıt işlemlerinizi yapabilmeniz mümkün olacaktır.
e-devlet sisteminde yer alan diğer uygulamalarından ise şu şekilde tek tek kısaca bahsedebiliriz;
İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri; bu işlemler için önceden notere gitmeniz gerekmekteydi. e-devlet sisteminin gelmesi ile birlikte artık notere gitmenize gerek kalmamaktadır. Eğer mobil imza, e-imza ya da e-devlet şifrenizden bir tanesi mevcut ise bu tür işlmelerinizi artık sistem üzerinden yapabilirsiniz.
e-devlet Çay-kur Üretici Sorgulama; sistemin kurulması ile birlikte artık ÇAYKUR çay üretici belgesinin var olup olmadığını sistem yardımı ile öğrenebilirisiniz.
e-devlet DASK Poliçe Sorgulama; deprem poliçenizi sorgulama konusunda sistem size yardımcı olacaktır. DASK kapsamı altında olan ortalama 5.8 milyon evin raporlarına e-devlet sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz.
e-devlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı; sistem ile birlikte artık sürücü belgeniz üzerinde ceza olup olmadığını sorgulatabilirsiniz.
e-devlet Vergi Borcu Sorgulama; artık vergi borcunuzu e-devlet sistemi yardımı ile öğrenebilirsiniz.
Muhtaçlık Başvurusu; muhtaçlık konusunda başvurularda da e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığı alabilmek içinde önce sisteme başvurmanız gerekmektedir.
Genel Sağlık Sigortası; genel sağlık sigortası sağlık hizmetlerinden yaralanamayan vatandaşlarımızın bu hizmetten mahrum kalmamaları için kurulmuştur. Hizmetten yararlanmak için sistemi kullanabilirsiniz.
İşsizlik Ödeneği; bu ödenek hastalığı nedeniyle çalışamayacak duruma gelen vatandaşlarımızın bu süre zarfında mağdur olmamaları için ödenen ücrettir. Ödemelerin yapılıp yapılmadığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
Deniz Ruhsat Sorgulama; deniz ruhsat sorgulamı işlemi içinde sistemi kullanabilirsiniz.
Sevk Edilecek Eğitim Merkezi; askerliğinizi nerede ve ne zaman yapacağınız konusunda merak ettiklerinizide yine sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
Adres Değişikliği Bildirimi; bu tür işlemlerinizide yine sistem üzerinden kolaylıkla yapabilirisiniz.
e-devlet Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama; aile hekimininizin kim olduğunu merak ediyorsanız sistem size yardımcı olacaktır.
e-devlet GSS Tescil Kaydı; genel sağlk sigortasına tescil kaydınızın olup olmadığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
e-devlet 4A Emeklilik Kesintileri; emekli maaşınız normalden düşük geliyor ise bunun nedenini sistemden öğrenebilirsiniz. Ayrıca emekli maaşınızın oranına bakabilirsiniz. Neden kesinti yapıldığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.
4A Emekli Aylık Bilgisi; emekli aylığı hakkında merak ettiğiniz her şeyi sistem üzerinden öğrenebilir gerekli duyduğunuz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
4A Hizmet Dökümü; 4A Hizmet Dökümü sayesinde işe giriş tarihinizi, yatırılan priminizi ve ne kadar prim yatırdığınızı öğrenebilirsiniz.
4B Borç Durumu; sistemin borç durumu uygulaması ile ne kadar borcunuzun olduğunu öğrenebilirsiniz
4B Emekli Aylığı Kesintileri; bu uygulama ile BAĞ-KUR emekli aylığında neden kesinti yapıldığını öğrenebilirsiniz.
4B Aylık Bilgisi; uygulama bilgilendirme amaçlıdır. Emekli aylığı ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
4B Tescil Kaydı; BAĞ-KUR ile ilgili tescil kaydınıza bu uygulamadan ulaşabilirsiniz.
e-devlet 4C Emekli Aylığı Kesintileri; emekli sandığı ile ilgili alınan maaşlarda neden kesinti yapıldığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
4C Emekli Aylık Bilgisi; bilgi amaçlıdır. Emekli sandığı ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
4C Tescil Kaydı; emekli sandığı ile ilgili tescil kaydınıza bakabilir. Gerekli olan sorgulatmaları yapabilirsiniz.
e-devlet Bireysel Emeklilik İşlemleri; bireysel emeklilik işlemlerini bu sistem üzerinde rahat ve zorlanmadan kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
KYK Yurt ve Burs Başvurusu Sorgulama; üniversitelerden öğrenim gören öğrencilerimize sağlanan burs ve yurt imkanlarının sonuçlarını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
e-devlet Şifresi
Herhangi bir PTT şubesine giderek ve burada ilgili görevliye başvurarak e-devlet şifrenizi alabilirsiniz. Burada, T.C kimlik numarası bilginiz ve nüfus cüzdanı bilgileriniz ile 2 TL karşılığında e-devlet şifrenizi alabilirsiniz.
e-devlet Şifremi Unuttum
Bir şekilde e-devlet şifrenizi unuttuğunuzda ya da kaybettiğinizde, yeni e-devlet şifresi almanız gerekecektir. Yeni bir e-devlet şifresi almak için ise yapmanız gereken işlemler, ilk defa e-devlet şifresi alım işlemlerinde olduğu gibidir sadece bu defa 4 TL ücret ödemeniz gerekmektedir.