30.04.2018 - 10:12 | Son Güncellenme:
Anadolu’da kurulmuş ilk cami
Hatay’ın sahip olduğu tarihi değerler arasında en önemli eserlerden birisi de Habib-i Neccar Camii’dir. Bu caminin 7.yüzyılda Hz. Ömer’in halifelik döneminde inşa edildiği tahmin edilmekte ve bu köklü geçmişiyle Anadolu’da inşa edilen ilk cami ünvanına sahip olmaktadır. Ancak bu cami günümüze değin ilk haliyle ulaşamamıştır. 19. yüzyılda bir depremde hasar görmüş ve büyük bir restorasyon çalışmasına maruz kalmıştır.
Katolik inancının merkezlerinden biri
Hatay, yalnızca Müslümanlık için değil diğer dinler için de önemli dini merkezlere sahiptir. Hristiyanlar için de oldukça önemli kiliselerden biri olan St. Pierre Kilisesi bu şehirde yer almaktadır. St. Pierre Kilisesi, Hz. İsa’nın havarilerinden biri kabul edilen Aziz Petrus’un dini yaymak üzere ilk toplantılarını gerçekleştirdiği kilisedir. Hac Dağı’nın eteklerinde yer alan bu kilise, Aziz Petrus’un papa oluşundan sonra Hristiyanlığın yayılmasında merkez olarak kabul edilmiştir.
Hac yolu üzerindeki kale
Hatay’ın Payas ilçesinde yer alan Payas Kalesi, Dörtyol ve İskenderun arasında yer alan ve oldukça önemli bir konumu olan bir kaledir. Önemli bir konuma sahip oluşu bu kaleyi tarih boyunca önemli kılarken hac yolu üzerinde bulunması da Osmanlı sultanlarının gözünü bu kaleye çevirmesini sağlamıştır. Yavuz Sultan Selim’in kaleyi fethinden sonra yapılan çalışmalarla kale içerisinde cami, hamam ve imarethane kurulmuştur. Osmanlı zevkini de yansıtan bu kale tarihi ve estetik değeriyle ziyaretçilerine açıktır.
Hatay mutfağı
Hatay mutfağı öyle zengin bir mutfak ki anlat anlat bitmez. Ancak biz yine de şöyle kısaca bahsedelim. Hatay mutfağı denilince akla ilk önce künefe gelir. İçerisindeki kendine has peyniri ve sıcacık şerbetiyle tadını damaklarda bırakan künefe… Bunun dışında daha birçok zenginlik yer almakta bu mutfakta. Şipşerek çorbası, muhammara, fellah köftesi, humus, İskenderun döneri ve oruk Hatay’ın başlıca lezzetlerinden birkaçıdır.