26.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN SERTAÇ KOÇ Ankara
Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde önceki gün gerçekleştirilen Türkiye’nin ikinci ‘yüz’ ve dünyanın ilk ‘çift bacak ve çift kol’ nakli operasyonunun ardından bu kez ekip basın toplantısı için bir aradaydı.
Yüz nakli yapılan 25 yaşındaki Cengiz Gül ile çift kol ve bacak nakli yapılan 27 yaşındaki Şevket Çavdar, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Başarılı operasyonların ardından uyutulan iki hasta nakledilen organların uyumu konusunda 2-3 günlük ciddi bir sürecin içine girerken, Çavdar’ın kol ve bacaklarını vücudunun reddetmesi ihtimali yüksek olduğu için ilaç tedavisine başlandı.
54 hekim 128 hemşire
Perşembe günü beyin ölümü gerçekleşen N.A.’nın yüzü ile kol bacakları önceki gün sabah saatlerinde Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde başlatılan operasyonla iki hastaya nakledildi. Cengiz Gül’e yüz nakli operasyonu önceki gün akşam saatlerinde sona ererken, Şevket Çavdar’a çift kol ve bacak nakli operasyonu ise dün sabaha karşı 04.00 sıralarında bitti. 54 hekim ile 128 yardımcı sağlık personelinin görev aldığı operasyonlarda; Anestezi, Plastik Cerrahi, Ortopedi, Hematoloji, Nefroloji, Kalp Damar Cerrahisi, Dahiliye ve Radyoloji ana bilim dalları arasında tam bir eşgüdüm sağlandı.
Zararlı hücrelere radyoterapi
Nakil öncesi dünyada ilk uygulama olarak organlar radyoterapiye tabi tutularak, zararlı hücreler yok edildi. Tam nakil yapılan yeni yüzünü savunma sistemi reddetmeyen Gül ile dünyada ilk kez çift kol ve bacak nakledilen Çavdar, operasyonların ardından yoğun bakım ünitesinde tedavi ve gözlem altına alındı. Çavdar’a yapılan operasyon sırasında 90 ünite kan ile 120 ünite plazma kullanıldı, 50 ameliyat seti açıldı.
2 gündür uyku yok
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. İrfan Şencan, ekibi ve bakanlığın basın müşaviriyle birlikte operasyon sona erene kadar görevinin başında kaldı. Bakanlık, ekibe, planlamanın yanı sıra ambulans uçak, askeri helikopter, her türlü ulaşım imkânı ve kan temini gibi konularda lojistik destek sağladı. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer de, operasyon sona erene kadar ameliyathanenin kapısında bekledi. Özel yeteneği operasyonda öne çıkan cerrah Doçent Serdar Nasır da, dün sabaha karşı biten operasyondan eve giderek, üstünü değiştirip duş aldıktan sonra iki gecedir uykusuz olarak basının karşısına çıktı.
‘Hangi gündeyiz?’
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Profesör Murat Tuncer, dün operasyonun başındaki isim olan Doçent Serdar Nasır, Anestiyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Ülkü Aypar, aynı bölümden Profesör Arzu Topeli ve Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Figen Özgür’ü yanına alarak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, iki hastanın durumunu takip için yoğun bakım ünitesinde kalanlar dışında operasyonda görev alan personelin büyük bölümü de katılarak birlikte fotoğraf çektirdi. Nasır, çok zor ameliyatlarla olmasına rağmen uzuv naklinin 10-12 saatte, yüz naklinin ise 4-6 saatte bittiğini belirterek, operasyonun başından beri uyumadığını söyledi. “Hangi gündeyiz onu bile bilmiyorum” diyen Nasır’a Tuncer, “cumartesideyiz” diye takıldı.
6 ay - 1 yıllık süre var
Hastaların ameliyat öncesinde detaylı bir onay formu imzaladığını anlatan Nasır, çok isteklileri seçerek ve her detaya dikkat ederek bu operasyonları yaptıklarını söyledi. Çavdar’a nakledilen kol ve bacakları vücudununun reddedip etmediğinin henüz belli olmadığını ifade eden Nasır, “Eğer her şey yolunda giderse, diğer tecrübelerimizden biliyoruz, 6 ay ile 1 yıl içinde hastayı normal hayata döndürecek, fonksiyonlarını sağlayacak. Ama yine özellikle belirtmek istiyorum, üst ekstremite için seviyesine bağlı olarak normal yaşama döndürebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu. İki kol ve iki bacağı olmayan hastaya yapılan naklin en zor transplantasyon vakalarından biri olduğunu dile getiren Nasır, “Bence oldukça başarılı. Şu an için cerrahi olarak başarılı bir ameliyat olduğunu düşünüyorum” dedi. Nasır, erken ve geç dönemde ret sorunu yaşanabileceğini bunun için baskılayıcı ilaç tedavisine başlandığını belirtti.
Göz kapakları kaldı
Nasır, yüz naklinde mimiklerin oluşup oluşmayacağı konusunda bunun yüzdeki sinirle ilgili olduğunu ve bunun zaman içinde anlaşılacağını belirterek, “Hastanın bir kulağı iyiydi, o kulağını ellemedik. Hastanın saç çizgisinden başlayıp boyun ve çene altındaki çizgiyi içerecek şekilde tüm yüzü kaplıyor. İyi durumda olduğu için hastanın göz kapakları korundu” diye konuştu. Tuncer de, yüz naklinin Türkiye’de ikinci, dünyada ise 22’inci kez, kol ve bacak naklinin ise ilk kez yapıldığını belirterek, “İki hastamız için önümüzdeki birkaç gün son derece ciddi bir süreç olacaktır” dedi.
Rektörden kan bağışı çağrısı
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Tuncer (soldan üçüncü), çift kol ve çift bacak nakli yapılan Çavdar için A grubu RH pozitif kana ihtiyaç olduğunu dile getirerek, kan bağışı yapılması çağrısında bulundu. İki hastaya yoğun bakımdaki tedavilerinin ardından psiko-sosyal destek verileceğini söyleyen Tuncer, basınla görüşme konusuna hastaların iyileştikten sonra kendilerinin karar vermesini istediklerini ifade etti.
Robotik cerrahi
Rektör Tuncer, Hacettepe Üniversitesi’ne robotik cerrahi alınması izni çıktığını belirterek, “Bunu da önümüzdeki günlerde gerçekleştirip robotik cerrahi konusunda da elimizden gelen ilkleri gerçekleştirmeye çalışacağız” dedi.