09.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
AA
KAAN ile HÜRJET’te ABD’den alınan motorların kullanıldığını belirten Demiroğlu, şunları söyledi:
‘Biz bu motoru yaparız’
“F-16 alımı sürecindeki gelişmeler bizi olumlu yönde etkileyecektir diye umut ediyoruz. Ama gerek olası ambargolara karşı gerekse de bizim kendi ürünlerimizi geliştirmenin bir gereği olarak motor konusunda TRMotor ve TEI şirketlerimizde ilgili çalışmaları yapıyoruz. Şu anda KAAN motoru, TEI ve TRMotor ortaklığıyla epeyce merhale kat etmiş vaziyette devam ediyor. Hedefimiz 2030’ların başında 5. ve 6. nesil uçağı destekleyecek bir motorla KAAN’ı üretmeye devam etmektir. Ambargolar konusunda çok fazla yorum yapmaya gerek yok, inşallah öyle bir şey olmaz. Olursa da biz yine kendi tedbirlerimizi alarak kendi ürünlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Biz bu motoru yaparız. Bunu yapmak kolay demiyorum. Ama TRMotor ve TEI’deki arkadaşlardan kime sorsanız ‘bunu yaparız’ diyeceklerdir, ki ben de öyle diyorum, yapacağız. Biz dünyada 5. nesil savaş uçağı üreten 4 ülkeden biriyiz.”
KAAN’ın kabiliyetleri artacak
“KAAN’da Blok-10 dediğimiz ilk teslimatı içeren model 2025’te ortaya çıkacak. KAAN’ın ilk deneme uçuşları devam ediyor. Esas test uçuşu 2025’te başlayacak. Bu uçuşlar 2028’e kadar, hatta sonrasında da devam edecek. 2028’de 20 adet KAAN teslimatı hedefliyoruz.
Blok-10 ve sonrasındaki KAAN modeli arasındaki farklar gizli bilgi kapsamına giriyor, açıklayamam. Ama şunu söyleyebilirim. İlk teslimattaki uçaklar envanterde bulunan uçaklardan çok daha iyi olacak: Görünmezlik, hız, radar bakımından. AESA radarlı olacak, 100 kilometrenin üzerinde görüş sağlıyor. Bu arada, geliştirdiğimiz teknolojileri, envanterimizdeki uçaklara da uyguluyoruz. F-16’lara AESA radarı takıyoruz ama KAAN’ınki elbette çok daha büyük ve çok daha uzun mesafeli olacak. ROKETSAN, SAGE ve diğer firmaların geliştirmiş olduğu mühimmatları isterlerse ve önem sırasına göre KAAN’a entegre ediyor olacağız. Her bir blokta KAAN’ın kabiliyetleri artacak. Bu şekilde üretime devam edeceğiz.”
6.nesil KAAN ile olacak
KAAN ile Amerikan F-22 sık sık karşılaştırılıyor. 30 yıllık bir geçmişi bulunan F-22 yapıldığı dönemin en iyi teknolojilerini barındırıyordu. Fakat 30 yılda dünya çok değişti. Birebir karşılaştırma yapmak çok zor, çünkü ABD F-22’yi satmıyor hiçbir yere... Hiçbir bilgi yok. Ama bizim KAAN’ımız en az o kadar olacak. Hatta bazı özellikleri daha da iyi olacak. Bir tanesi radarlar diyebilirim. Göreceğiz. 6. nesil konsepte KAAN’la devam edeceğiz. Çünkü KAAN buna uygun olarak tasarlandı.
6.nesil uçağın en önemli özelliği nedir diye sorsak, insanlı ve insansız sistemlerin birbiriyle konuştuğu, yapay zeka tabanlı iletişim kuran, karar verebilen, insana mümkün olduğu kadar az ihtiyaç duyan ama gerektiği yerde komuta-kontrolü bırakan bir sistem olarak ortaya çıkıyor. Şu anda 6. nesil tam da tanımlanmış değil esasında. Biz 6. nesli şu anda simülasyon üzerinde çalışmaya başladık bile. Bu konuda liderliğe oynadığımıza inanıyoruz. Önce başladık, hızlı çalışacağız ve 6. nesil konusunda dünyada ilk 3’ten biri kesinlikle biz olacağız ama belki de birinci sırada olacağız. Onu da göreceğiz hep beraber.”
300 KAAN hedefi
“İlk etapta Türk Hava Kuvvetleri için 100 adedin üzerinde KAAN üretimi yapmayı planlıyoruz. En az bu kadar bir sayıyı da dost ve müttefik ülkeler için üretmeyi hedefliyoruz. Şu anda KAAN’la ciddi olarak ilgilenen ülkeler var. Onlarla beraber çalışarak onların da ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, onlar için 150 adet KAAN şeklinde sayı versem herhalde hata yapmış olmam. İlerleyen yıllarda öncelikle kendi Hava Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak şartıyla toplamda 250-300 arasında bir üretim planlıyoruz diyebilirim.”
ASELSAN-Roketsan arasında 59 milyon euroluk sözleşme
ASELSAN ile Roketsan arasında, hava savunma füze alt sistemleri tedariki kapsamında 59.1 milyon euro tutarında sözleşme değişikliği imzalandı. ASELSAN tarafından KAP’a yapılan açıklamada, “ASELSAN ile Roketsan arasında hava savunma füze alt sistemleri tedariki kapsamında, toplam bedel artışı 59 milyon 143 bin 396 euro tutarında bir sözleşme değişikliği imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme değişikliği kapsamında teslimatlar 2024-2028 yıllarında gerçekleştirilecektir” ifadelerine yer verildi.