01.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL Ankara
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan’ın mezarının yerinin bulunması için Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’a talepte bulunduklarını belirterek, taleplerinin olumlu karşılandığını, mezarın bulunması halinde o bölgeye Türkiye tarafından anıt mezar yapılacağını bildirdi. Konuyla ilgili hukuki sürecin 3 yıldır sürdüğü öğrenildi.
‘Talep olumlu karşılandı’
Kültürel görüşmeler arasında Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan’ın mezarının yerinin bulunmasının olduğunu aktaran Çağlayan, şunları kaydetti: “Türkiye olarak Sultan Alparslan’ın mezarının yerinin tespit edilmesi için 2009 yılından beri girişimlerimiz var. Ancak Türkmenistan doğal zenginlikleri sebebiyle başka bir ülkenin yer altında arama yapmasına sıcak bakmıyordu. Bu gezimizde Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’a Sultan Alparslan’ın mezarının yerinin kendileri tarafından bulunması için talepte bulunduk. Sayın başkan da talebimizi olumlu bulup gerekli talimatı verdi.”
‘Konunun takipçisi olacağız’
Sultan Alparslan’ın mezarının büyük olasılıkla Sultan Sancar’ın mezarının bulunduğu Merv kentinde olduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, çalışmaların ardından mezarın bulunma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu söyledi. Çağlayan, mezarın bulunmasının ardından Türkiye’nin bölgeye ihtişamlı bir anıt mezar yapacağını bildirerek, “Bundan sonrası Türkmenistan’da. Tabi biz de konunun takipçisi olacağız. Onların olumlu tutumuna biz de Dikmen Vadisi’nin 3. etabında Mahdum Kulu için bir anıt park yaptırarak karşılık vereceğiz. Kısa süre içinde açılacak parkın büstü Türkmenistan’da yapılıp Ankara’ya gönderilecek” dedi.
2010’da protokol imzalandı
Edinilen bilgiye göre dönemin Kültür Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz öncülüğündeki bir grup konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Türkmenistan’a gitti. Yılmaz’a eski Türk Tarih Kurumu başkanları Ali Birinci, Yusuf Halaçoğlu da eşlik etti. İncelemeler sonunda Merv bölgesindeki mezarla ilgili araştırmalar yapıldı. Bunun üzerine Mart 2010’da bir protokol metni imzalandı.
Anlaşma metnini dönemin Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı tarafından Türkmenistan Hükümeti’ne iletildi. Türkmenistan Kültür Bakanlığı’nın parafe ettiği belge, Türkmenistan Devlet Başkanlığı’na gönderildi. Türkmenistan Devlet Başkanlığı’ndaki imza prosedürünün de sona erdiği anıt mezarla ilgili prosedürünün tamamlandığı öğrenildi.