11.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin toplumsal ve küresel bir sorun olduğunu belirten Varbanova, “Dünyada her 3 kadından 1’i fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor. Kovid-19 salgını ve beraberinde getirdiği sağlık, ekonomik, toplumsal krizler nedeniyle kadınlara yönelik şiddet dünya genelinde artış gösteriyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) olarak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile hedeflenen geleceği, tüm kadınlar ve kız çocukları için mümkün kılmak üzere çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin çağrısıyla ve UN Women öncülüğünde her yıl küresel olarak düzenlenen 16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası ile herkesi kadın ve kız çocuklarının şiddette maruz bırakılmadığı toplumlar yaratmak üzere harekete geçmeye çağırdık” dedi.
Suç ortağı olmayın
Bu yıl hayata geçirilen #KayıtsızKalmayın kampanyasıyla kadınlara yönelik şiddete dikkat çekerken, herkesi tanıklık durumunda neler yapabilecekleri hakkında bilgilenmeye, şiddete kayıtsız kalmayarak şiddete maruz bırakılan kadınların sesi ve gücü olmaya davet ettiklerini dile getiren Varbanova sözlerini şöyle sürdürdü; “Mevcut veriler, dünya genelinde şiddete maruz bırakılan kadınların yarısından azının durumu ilgili mercilere bildirdiğini gösteriyor. Şiddetin raporlanmasının önüne geçen sebepler arasında utanç, korku ve önyargılar bulunuyor. Kadınlara yönelik şiddetin özel ve ailevi bir mesele olduğu algısı, şiddetin nereye ve nasıl raporlanması gerektiği hakkındaki bilgi eksikliği şiddete maruz bırakılanlar ve tanık olanların sessiz kalmasına neden oluyor. Kadınları şiddetten korumaya yönelik temel görev devlete düşse de hepimizin bu konuda üstlenebileceği bir rol var. Kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddete göz yumduğumuzda, biz de suç ortağı haline gelir ve şiddeti “normalleştirmiş” oluruz. Kadınlara yönelik şiddetin “özel/ailevi bir mesele” olduğu algısının tüm toplumda değişmesi gerekiyor. Farkındalığın artırılmasına, tanıkları harekete geçmeye teşvik etmeyi amaçlayan uygulamaların geliştirilmesine ihtiyaç var. Şiddete tanık olanların farkındalıklarının artırılması ve şiddete tanıklık ettiklerinde ne yapabilecekleri üzerine bilgilendirilmeleri çok önemli.
UN Women olarak başlattığımız ve Milliyet Gazetesi’nin medya partneri olduğu “#KayıtsızKalmayın” kampanyamız, restoranda, üniversitede, iş yerinde, sokakta, apartmanda, sosyal medyada, arkadaş ortamında ve sporda gerçekleşebilecek şiddet vakaları ve bu vakalara tanıklık halinde neler yapılabileceği hakkında kamuoyunu bilgilendirerek, şiddete tanık olduklarında kayıtsız kalmamaya davet etti. 2018 yılından bu yana karanlığı aydınlatan Ateş Böcekleri kampanyamızın devamı niteliğinde olan #KayıtsızKalmayın, herkesi kadınlara yönelik şiddete karşı harekete geçerek küresel bir çevrim içi dayanışma ağı yaratmayı hedefliyor.”
Binlerce destek
Varbanova, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde sona eren kampanyaya Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce kişi, kurum, şirket ve kuruluş katıldığını belirterek, “Şiddete kayıtsız kalmadık. Kampanya süresince bin 500’e yakın kişi www.atesbocekleri.info adresine girdi ve ses kayıtlarını bırakarak şiddete maruz bırakılan kadınların sesi ve gücü oldu. 16 Günlük Aktivizm kampanyamız sona ermiş olsa da dayanışmamızı kampanya web sitemiz üzerinden büyütmeye ve kadınların sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.