GündemTürkiye kirlilikte ilk üç arasında!

Türkiye kirlilikte ilk üç arasında!

08.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Avrupa’da kömür kaynaklı hava kirliliği raporu’na göre Türkiye ilk üç ülke arasında. Türkiye, kükürt dioksit kirliliğinde ise ikinci sırada...

Türkiye kirlilikte ilk üç arasında

 

MERT İNAN İstanbul - Enerji çalışmaları yapan düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı ‘Avrupa’da kömür kaynaklı hava kirliliği raporu’na göre Türkiye, kömürden elektrik üretimi kaynaklı PM10, kükütdioksit ve azot kirliliği parametreleri açısından Ukrayna ile birlikte ilk 3 sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

AB üyesi 27 ülke, İngiltere ve Enerji Topluluğu’na üye ülkeler ile  Türkiye’nin de değerlendirildiği raporda, hava kirliliği verileri değerlendirilerek, kömür santrallerinden kaynaklı kükütdioksit, azot ve PM10 inceledi.

Yatağan 4. sırada

Rapora göre kıta Avrupası’nda kömür santrallerinden kaynaklanan PM10 kirliliğinin büyük bölümü Ukrayna’daki santrallerden kaynaklanırken kükürt dioksit kirliliğinde Türkiye’nin, yüzde 24 kirlilik pay ile 2. sırada yeralması dikkat çekti. En fazla kükürt dioksit yayan 10 kömür santrali arasında Yatağan Santrali 4. sırada yeralırken, PM10 kirliliğinde Seyitömer Termik Santrali 6.sırada, Tunçbilek Santrali ise 9. sırada yeraldı. 

Avrupa’nın kömürden elektrik üretimi kaynaklı kükürtdioksit emisyonlarının yüzde 44’üne denk geldiğine vurgu yapılan raporda, bu santrallerin üçünün Türkiye’de yer aldığına da dikkat çekiliken, Türkiye’nin, kömürden elektrik üretimi kaynaklı azot kirliliğinde, Avrupa toplamının beşte birini oluşturduğu açıklandı.

Haberin Devamı

‘Erken ölüm nedeni’

EMBER Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan, ortaya çıkan verileri, şöyle yorumladı: “Elektrik üretimi amacıyla kullanılan kömür, havaya kirleticiler yayarak insan sağlığına tehdit oluşturuyor ve çok sayıda erken ölüme sebep oluyor. Bu kirleticilerin yayılımı binlerce kilometreyi bulabiliyor.

Ember’in analizi, Türkiye’deki hava kalitesinin ne denli büyük tehdit altında oldğunu ortaya koyuyor. Batı Balkan ülkelerinin 2019 yılında, Enerji Topluluğu üye ülkeleri için ulusal ölçekte belirlenmiş olan hava kirliliği emisyon limitlerine uyum sağlamamış olmaları da önemli bir sorun.”