14.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Esengül Demirbaş
Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Tüm dünyada kronik hastalıklar içinde önemli bir yer tutan diabet hastalığındaki artış ürkütücü boyutlara ulaştı. Türkiye’de diyabet görülme sıklığı 90’lı yılların sonuna göre yüzde 90 artarak yüzde 7.7’den yüzde 13.7’ye ulaştı. Obezite oranlarındaki artış ise yüzde 44. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre ise Türkiye’deki diyabetli hasta sayısı 5 yılda 2,5 milyon kişiden 5.2 milyon kişiye ulaştı. Diyabetteki artışın aynı hızla devam etmesi halinde uzmanlar, 2035 yılında dünya üzerinde yaklaşık yarım milyar insanın hastalıktan etkileneceğini öngörüyor.
Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Baskan, ülkemizde de diyabet sıklığının son yıllarda büyük artış gösterdiğine dikkat çekiyor; “Sağlık Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaklaşık 30 bin kişiyle gerçekleştirdiği “TURDEP-II” çalışması, diyabet ve obezite tablosunun ciddi oranlarda kötüleştiğini göstermektedir. Diyabet sıklığının yüzde 90 artarak yüzde 7.7’den yüzde 13.7’ye yükselirken obezite oranlarında yüzde 44 artış saptandığı görüldü. Diyabet komplikasyonlarının oluşturduğu sağlık harcamalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaklaşık maliyeti bugün için 10 milyar TL’yi bulmaktadır. Toplumuzda çocukluk yaşlarından başlayarak beslenme düzenimizi ve hareketsiz yaşantılarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz.”
‘Yüzde 100 arttı’
Türkiye’de diyabet oranının dünyadaki diyabet oranının 2 katı olduğunu vurgulayan Türkiye Diyabet Vakfı başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise, “Türkiye’deki artış, Avrupa’daki artış oranından ise 4 kat daha fazla. Bu durumda Türkiye Avrupa’nın en fazla artışının yaşandığı ülke. Ülkemizde diyabet 10 yıl içinde yüzde 100 arttı. 2013 Diyabet Atlası verilerine göre Türkiye’de diyabetin görülme sıklığı yüzde 14.5” dedi.
‘Bulaşıcı hastalık gibi’
Dünyada 382 milyon diyabetli olduğunu ve 20 yıl sonra bu sayının yüzde 55 artarak yaklaşık 600 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini sözlerine ekleyen Yılmaz: “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünya tarihinde ilk kez bir sonraki kuşağın ömrünün önceki kuşaktan daha kısa olacağı konusunda uyarıyor; çünkü yeni kuşak hareketsiz ve kötü besleniyor.”
Her 14 kişiden 1’i diyabet
Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemizde her 14 kişiden 1’inde görünen, milyonlarca bireyi ve ailelerinin yanı sıra toplumun genelini ve ekonomiyi etkileyen diyabet hastalığına karşı yol haritasını açıkladı. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, SGK’nın hazırladığı mücadele programını şu şekilde sıraladı:
* Diyabetin ulusal strateji, kalkınma ve eylem planlarına dahil edilmesi.
* Belirlenen riskli insanların diyabetten korunabilmesi için merkezler oluşturulması
* Diyabete ilişkin kamu spotları hazırlanması.
* İlköğretim dönemi ve liselerde diyabetle ilgili bilgilendirmeler yapılması.
* Gebelik döneminde annelere özel eğitimler verilmesi.
* Marketlerde satılan ürünlerin içerdikleri obezite/diyabet risk oranlarına göre renk kodları belirlenmesi.