GündemTürkiye bu doktora tezini konuşuyor

Türkiye bu doktora tezini konuşuyor

07.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bilimselliğinin yanı sıra alıntı kurallarını yerle bir eden yapısı ve İngilizce hatalarla eleştirilen tezin yazarı Yrd. Doç. Meriç Aybar, “Bilimsel yanlışlık yok. Yorumlara dava açtım” diye konuştu...

Türkiye bu doktora tezini konuşuyor

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde yazılan bir doktora tezi, dün sosyal medyada Türkiye’nin gündemine oturdu. Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Tarih Eğitimi Bilim Dalı’nda doktorasını tamamlayan Meriç Aybar, danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Selahattin Tozlu’nun yaptığı ‘19.YY’da Osmanlıyı ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinde Osmanlı halk hayatının derlenmesi’ konulu bir tez kaleme aldı. 2015’te verdiği tezde Aybar, Osmanlıyı ziyaret eden aralarında V.H. Hagopian, Berkeley ve James Redhouse gibi yazarların kitapları konu edildi.
Bu kitaplarda geçen halk hayatına dair alet-edevat, şahıs, hayvan, yemek, meyve, sebze isimleri ile saygı sözcükleri, hitap şekilleri, dua ve bedduaların da olduğu kelimelerin incelendiği tezde, kelimelerin değil de kaynak kitaptaki sayfa numaralarının yazılması dikkat çekti. Tezin içindekiler bölümünün de aynı başlıklardan oluşması ve hatalı İngilizce ifadeler sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Tezin içeriğinde ise bilimsel herhangi bir perspektife yer verilmemesi eleştirilerin odağındaydı.
‘Bilimsel yanlışlık yok’
Halen Erzincan Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda Yard. Doç. Dr. ünvanıyla öğretim üyesi olarak görev yapan Aybar ise, tenkitleri Milliyet’e şöyle değerlendirdi: “Tez danışmanıma ve bana yönelik linç ve karalama kampanyası yürütülüyor. Aynı anda Twitter ve ekşisözlük üzerinden başlatıldı. Hakaret ve karalama dahil tüm yönlerden şikayetçi olduğum bir dava açtım. Tezimde yaptığım hatalar olabilir ama bilimsel bir yanlışlık söz konusu değildir.” Aybar, “Bizim amacımız tamamen devletimize hizmet. Herkesin tezinde eksiklikler var ama ben bunun düzeltme metnini zaten yaptım. Enstitüyle ilgili de bazı yanlışlıklar oldu. Yanlış metni yüklemişler sayfaya. Son halini düzenledim şubat ayında kitap şeklinde çıkacak. Hukuki süreç sonunda her şey ortaya çıkacak. Bu şekilde tezimin yayınlanması dahi yasak. Sosyal medyada tezimi paylaşan herkes hakkında davacı olacağım” dedi.
‘Süreci takip ediyoruz’
Konuyla ilgili açıklama yapan Atatürk Üniversitesi ise “Konunun incelenmesi amacıyla bir komisyon kurularak gerekli işlemler başlatılmıştır. Süreç rektörlüğümüz tarafından titizlikle takip edilmektedir” denildi.